[H]shinn 發表於 12-2-2008 23:06:01

gundam seed/destiny街機討論/抒發/技術研究

嘛,歡迎討論&抒發

我開貼當然我發表先吧~

今日去機鋪
睇左好耐都無落場
眼見一山還有一山高

dintiny~即seed2
突重炮 vs sf
終於知道突重為何是禁機
結果是time out完場
用重炮的完場時走來看看對手
在那人背對sf機主時
我看到sf機主是勁不滿的廟咀......囧

再來是distiny再戰前sf
sf那人用自由
distiny格鬥感覺上必中一樣,更玩power.....
sd那人是入錢&入錢
兩個實力也很強

嘛,待我fd來
我也參戰試試distiny的格鬥
我用abyss(深淵),fd是用forbidden(禁斷)
兩個也玩power
心想,我們有兩次power,你只有一次
怎想也是我們嬴
一開波衝啊
前格,佢彈起我再前格
再彈起,我唔夠遠前格,比佢前格返(一劍插來....別單劍前格不同,他是插,單劍是篤,威力也很有差別)
他的格真的很惡,有如必中一樣
我不害,我有power ab ,我的fd也power ab
滿以為勝利在望時
竟有人參戰....sh!t
那新加入者用金村
我跟fd完全無視他
一開波齊ab炮掃給他們
當然沒炮中.....
我很勇找distint格鬥
他也跟我格,絕不玩後手(後手即是待別人砍空才出手))
人前格我前格,竟不夠撞,我是被轟飛一樣
嘛,總之就是輸啦
之後再戰
我試試大魔看
聽說ac是很強
故意今天出來試試的
怎料那ac開了數秒
被金村的bb彈弄停了.....
初初以為實彈只是扣血
怎料會被弄倒
嘛,不懂用大魔的格下
又再輸了
大魔的格,全部起手也很慢,中了也不太痛

下次試試玩老虎
不用補槍,補邊就可以了

歡迎分享街機趣事/討論/技術研究
但不要問我技術呢
我很廢的~
待其他人拯救你吧xd

Conenose 發表於 13-2-2008 00:13:50

一來說要修正一下是destiny
老老實實如果俾金村豆豆打停真係要檢討下
基本上除左destiny同豆機 可以用豆豆打停人之外都幾難俾人d豆打停.........

[H]shinn 發表於 13-2-2008 13:02:30

原帖由 Conenose 於 13-2-2008 00:13 發表 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
一來說要修正一下是destiny
老老實實如果俾金村豆豆打停真係要檢討下
基本上除左destiny同豆機 可以用豆豆打停人之外都幾難俾人d豆打停.........
嘛,第一次用的
而且大魔應該是用行路的
有種滑翔的感覺
BOOST真的很差
格出手很慢....

Conenose 發表於 13-2-2008 17:41:02

原帖由 shinn 於 13-2-2008 13:02 發表 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

嘛,第一次用的
而且大魔應該是用行路的
有種滑翔的感覺
BOOST真的很差
格出手很慢....
老實講 大魔應該擺落420
反應慢火箭炮唔追ab仲難用過頭炮
格更加唔得

上官飛雲 發表於 14-2-2008 01:13:53

大魔boost慢= =?
佢既戰法係要腳踏實地...絕不能浮步
再者佢武器性能向上射角甚大
至於佢既格鬥,個人認為除n格以外都可以一用
但由於起手真的很慢,大魔係有小小天生拉打/彈幕支援組既人員
如果可以,大家可以試試用speed既大魔,boost有邊幾部機追得上
佢既地上機動性絕對唔會比正義ma慢 未爆speed

我最近同fd玩雙村雨...
金村+細村...兩部玩ma格真係好好笑...
金村用speed,細村用power...
細村可以死兩次
金村基本都好留命...
兩部都好好笑,村雨招前格都幾好撞...
金村招特格仲惡...
細村n格博特格仲勁..係同cost黎講
雙村雨值得一玩(甚至話值得一笑)
我地連名字都叫村雨隊...
真係好鬼攪笑

[H]tim925925 發表於 14-2-2008 12:57:16

回復 5# 的帖子

肥蟹隊拖到你time up:lol :lol
大魔嘛,特色就是有個防死光盾,其他都沒什麼
同埋大魔要係地面行,容易中橫格,如果要玩飛彈,不如瘟神直升機吧(雖說好狗囧
如果玩大魔最好打法係拉打,不過會被問候屋企人就不太好
所以呢,大魔係450黎講性能係差左d,玩返d白渣,藍渣呢d啦
不過以上都是個人喜好

嘛,好啦,我都分享被s.f.屈機就輸左經歷
我用i.j.成日玩先讀,一開波都就先佢隻s.f.
佢就掛仔,埋身龍騎一閃,大家都知呢招命中率奇高,中左2次呢招
心諗,你無龍騎啦睇你點死,埋身啦
點知係咁放儲炮拉打,拉打d龍騎回返哂再埋身龍騎一閃
雖說我ij可變ma追,但s.f. 支儲炮轉向性太大,成日避唔到
爆左部之後,佢就爆speed閃我3野,我用前格破左佢
繼續龍騎一閃x2,我爆speed爆佢一部
跟住,成條speed無左的我,比佢射爆左,可能怕左我前格
成場不斷拉打,龍騎一閃...叫我點打,如果要我迴避重視拉time up是可以的,好狗了說囧
我都想知龍騎一閃點避= =||

上官飛雲 發表於 14-2-2008 15:15:09

龍騎一閃= =
我地係到彈緊果部大魔我試過破到
企定定剩step避佢d零星槍 一埋身放龍騎
我已經用光盾擋哂,擋果下已經前格緊佢
事實係幾好笑
有次用大魔仲好笑..我同fd雙大魔,敵人炮im+粉紅渣
佢地都玩cs...一開波我地兩個boost 我個fd跟我後面
佢地依家又唔玩cs= =我地剩boost未開盾架
跟住打到大家最後一部機,炮im冇血,係勁遠放cs,我爆speed望住佢
係極速咁幫我個fd擋哂cs然後再用前格殺左佢
我地大家都笑左出黎

我真係諗唔到龍騎一閃點破
擋又唔係,避又唔係= =
不過我打果d人好小用龍騎一閃

果日我打一部hm2
一用前格就打down你,然後飛去你頭頂,一起身又前格咁屈...
後尾我用hm2打返佢(細機除村雨外既主機),大家鬥前格囉
佢用屈視角我就用hm2 bd格升上去打佢 命中率都幾高
跟住我輸左一兩場被佢屈視角,第3場,佢已經比我捉到路,前格比我反擊
死左兩部機就唔打 剩係step埋黎比我殺
...個人認為佢覺得自己屈視角果招好勁咁...打到冇引

上官飛雲 發表於 14-2-2008 15:15:13

龍騎一閃= =
我地係到彈緊果部大魔我試過破到
企定定剩step避佢d零星槍 一埋身放龍騎
我已經用光盾擋哂,擋果下已經前格緊佢
事實係幾好笑
有次用大魔仲好笑..我同fd雙大魔,敵人炮im+粉紅渣
佢地都玩cs...一開波我地兩個boost 我個fd跟我後面
佢地依家又唔玩cs= =我地剩boost未開盾架
跟住打到大家最後一部機,炮im冇血,係勁遠放cs,我爆speed望住佢
係極速咁幫我個fd擋哂cs然後再用前格殺左佢
我地大家都笑左出黎

我真係諗唔到龍騎一閃點破
擋又唔係,避又唔係= =
不過我打果d人好小用龍騎一閃

果日我打一部hm2
一用前格就打down你,然後飛去你頭頂,一起身又前格咁屈...
後尾我用hm2打返佢(細機除村雨外既主機),大家鬥前格囉
佢用屈視角我就用hm2 bd格升上去打佢 命中率都幾高
跟住我輸左一兩場被佢屈視角,第3場,佢已經比我捉到路,前格比我反擊
死左兩部機就唔打 剩係step埋黎比我殺
...個人認為佢覺得自己屈視角果招好勁咁...打到冇引

[H]shinn 發表於 15-2-2008 19:08:26

想知點樣屈視覺
好似直升機咁令你睇唔到?

未用過ij
但之前淨則田對freedom時
我對係玩前格或放飛機破的
我不過我都知龍騎一閃係勁好多
小弟不才
唔敢試大機

報告前幾日
我睇我個fd玩
有兩個fd
得一個位去挑機
第一個fd用foribbid
打嬴兩次黑狗
之後黎左個肥肥地既中年男士
我今次重點係佢
佢玩老虎
電>不知什麼格>電>一豆放生>再一鞭
我個fd無左成半血
我睇到勁囧
終於明點解係禁機
成場佢埋身捉你落地然後電你再砍再電再豆放生鞭
我個fd打算拉,比佢追住射豆
中左豆就硬直,又電,條野好夠長
第二個fd落場
繼續one on one
第一鋪,ij唔講,可以話係秒
第二鋪玩巴士(buster),儲b放a
中左放埋個b
一直咁屈佢
一直都係佔優
點知佢一條名追返曬
爆speed,電砍砍放生,再砍
完全用曬成條seed
又再一次令我大開眼界

上官飛雲 發表於 16-2-2008 00:32:55

原帖由 shinn 於 15-2-2008 19:08 發表 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
想知點樣屈視覺
好似直升機咁令你睇唔到?

未用過ij
但之前淨則田對freedom時
我對係玩前格或放飛機破的
我不過我都知龍騎一閃係勁好多
小弟不才
唔敢試大機

報告前幾日
我睇我個fd玩
有兩個 ...
其實老虎好易避,夠膽既用d跳上去突擊既格(曉既後格,f.im既特格,ij既特格...etc)
係可以跳過同順手攻擊...基本有一定距離(自己機體既追尾已經夠)就可以好成功咁破
一定要等佢出手先..呢個基本就係打老虎既重點= =
一出捉唔中就大大獲架啦多數
直升機係咪係自己頭頂等你睇唔到果d?
如果係既你就講岩,hm2前格起手速度我相信大家都知= =
係冇得避...我既方法就黎個雙殺...大家一齊中招=0=
頁: [1] 2 3
查看完整版本: gundam seed/destiny街機討論/抒發/技術研究