poonkachun 發表於 30-8-2009 11:29:09

Nelson 請進

點解步驟【九】在 ragnarok 資料庫內匯入 main.sql 檔案,最後點選開始。哩個步驟搵唔到有關sql格式既檔既..

Nelson 發表於 30-8-2009 12:19:34

有嫁!個main.sql係sql-files資料夾入面。

poonkachun 發表於 30-8-2009 13:04:10

搵到了^^唔該你~
但又有另一個問題了......mapcache的運行地圖檔...真的沒有....
能不能放上來給我...

Nelson 發表於 30-8-2009 13:08:22

新版本沒有mapcache了,可以省略運行mapcache的步驟。

poonkachun 發表於 30-8-2009 13:15:28

但最後那一個步驟姐係運行3個程式果個 會有錯誤的提示彈出~但game就正常入到玩到咁係唔係冇問題架啦^^?
同埋我想問一下因為我係新手:')我想問一下如果整經驗幾多倍幾多倍果d點整架..^^" 唔好意思阻你咁多時間?

Nelson 發表於 30-8-2009 13:30:33

如果是錯誤是指IP不正確的話,可以不用理會

遊戲上的設定都可以在conf\battle\資料內修改喔

修改經驗值的話,可以找exp.conf,先打開exp.conf,找

// Base 經驗值倍率 (注意事項 2)
base_exp_rate: 100

// Job 經驗值所得倍率 (注意事項 2)
job_exp_rate: 100

一倍=100
二倍=200
十倍=1000
一百倍=10000
如此類推

poonkachun 發表於 30-8-2009 13:42:36

我朋友要求話:[一開波出生係一開波個個國到,轉職d npc都放曬係個到,有道場個d就最好,整埋個商店街.]但哩d我都唔識整..可唔可以教教我...^^"唔好意思呀..同埋點解d野要用點買~我d 朋友仔買唔到~點先可以改番唔洗點買~

Nelson 發表於 30-8-2009 15:45:31

一.點數這裡就不清楚了,只知道可以用指令改CASH點數

二.開波個個國度...睇黎你個朋友都係新手黎,我諗佢應該係話緊「中央之城-普隆德拉」
可以到char_athena.conf內修改角色出生位置
// 遊戲起始點的地圖名稱與座標
start_point: new_1-1,53,111 >改為> start_point: prontera,150,100
prontera=普隆德拉
150=地圖X座標
100=地圖Y座標

三.腳本(NPC)可以到這裡找找,要找些能對應架構程式的腳本

NPC是TXT來的,找到後放到npc\other\xxxx.txt

之後就要幫你的腳本設一個路徑,不然NPC是無法出現的

在npc\scripts_athena.conf中加入這個腳本的路徑,任意位置就可以了

例子:npc/other/xxxx.txt,如果想NPC不在遊戲中出現可以在路徑上加上//

如://npc/other/xxxx.txt

Dk'-o.o-' 發表於 24-10-2009 16:40:14

Nelson 的確係一個盡責既版主
頁: [1]
查看完整版本: Nelson 請進