呀楊 發表於 5-9-2013 23:09:14

GEM的說話究竟是一派胡言還是分辨是非? 歡迎討論~

Hello~

最近人氣歌手GEM的說話搞到香港再次因政議題滿城風雨

在fcebook上看見兩派互相辯論

有人認為GEM的說話是混淆黑白

但亦有網民認為是一擊即中

指香港根本就是沒有言論自由

你身為香港的一分子

你又有什麼啟法?

[轉]Facebook
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=564970696893558&set=a.549770485080246.1073741828.549766138414014&type=1

GEM Tang:我覺得現在社會真的充滿怨氣,但不只年輕人才不滿現況。
自從有網絡的出現,加上社會愈來愈自由,經常有遊行和集會,大家多了表達不滿的途徑。
我相對處於一個比較體諒的角色,因為就算有多少不滿也好,你一定要behonest的是,
你在這個社會一定得到某些benefit,不是每樣事情你都覺得「唔gur」(很不爽)。
有時打開報紙,見到有人好激烈地反對某些事,或者從早到晚叫特首下台,我反而覺得:「嘩!使唔使呀?」

你問我政府可以怎樣幫助年輕人?我又不是expert,
如果我是expert,我做了特首啦!我覺得好多人指教政府可以怎樣怎樣做,而我在做歌手這幾年間,
亦有好多人challenge我的作品或者決定,問我為何不這樣做呀?
其實我有九百幾個理由,但是觀眾不會知道你背後concern過的東西,亦看不見你面對的制肘。
有時我無法告訴你為何不這樣做,但我有我的原因,特首可能都是一樣。

我想跟梁振英說句「加油」呀!他的壓力必然好大。先不要
考慮他做每一個決定背後的原因,不要去judge他做得好不好,我真是好想跟他說一聲「加油」,
因為這個角色實在很難做。我不想再對他施加壓力,想給他一份鼓勵。

我不覺得一個特首、或者一個政府可以怎樣幫助市民,
一個政府應該盡最大能力去提高社會的生活質素,但哪個人可以幫到你呢?
就是你自己!
重點不是要求政府給你多少錢和福利,而是在有多少錢和福利的情況下,適當地調整個人心態。錢可能是愈多愈好,
但at the end都是在乎你怎樣面對,所以我好希望自己的音樂,可以為觀眾帶來一些動力和鼓勵。

反對GEM:

Arthur Chin 你篇文話大家唔應該期望政府幫,但你知唔知好多人示威的訴求,其實只係政府不要害自己就好。

你知道政府口中的所謂「發展」,令預先收到風囤地的親信賺大錢,但卻要令一些老老實實耕田的人變得無家可歸嗎?

你知道有位本身不富有的食肆老闆,派飯給露宿者,竟然被政府部門罵他造成露宿者聚集嗎?(對!市民自己幫窮人,都會被政府鬧。)

你知道政府要通過網絡廿三條,二次創作會被封殺,你唱首 cover 歌放上 youtube 自娛,版權持有人唔告你,政府睇你唔順眼,都可以從刑事告你嗎?

還有,被你叫「加油」的梁振英,在選特首時批評唐英年僭建,但原來自己也有僭建,毫無誠信可言,你又知道嗎?

香港人在菲律賓被殺,他們的家屬要求梁振英主持公道,梁振英的支持者居然說「自己去告菲律賓啦」,你又知道嗎?

如果你不知道,卻寫這種文,叫梁振英「加油」,那你就是無知。如果你知道還這樣,那只能說你是無恥了。

Alphonse Chan 鄧小姐, 如果訪問是真的話, 那麼我對你會很失望. 我地批評特首並唔係抒發我地ge怨氣. 小時候, 老師要我地明辨是非, 見到有不公義的事便要站出來. 仲有, 我見唔到我地理性發聲同自殺和倫常慘案的關係, 希望你可以反思下.

Raymond Kwong 今次對妳好失望,妳19歲開演唱會,我就同朋友去撐妳,因為見到妳的天份。

如果妳唔識政治,就少講為妙,睇過妳篇文,好明顯見到妳無睇新聞,對香港整個政治藍圖無認識,梁振英如何得到特首之位,在香港會如何施政,都完全唔知咩事。

如果係咁,就請妳唔好講了,唔係唔畀人有言論自由,而係怕妳因為對政治不認識而出事,這是對妳的愛護。而且,妳有一定數量的fans,佢哋少不免都會受妳的影響,因為自己的政治識見少,而影響到他人,妳會願意嗎?

與杜汶澤及黃秋生不同,佢哋有明確政治立場,亦唔怕人搞,亦唔介意觀眾因此而不支持他們,阿澤都畀人警告多次。

而妳談及政治,就要預咗係咁,唔好搞咗個大頭佛出嚟,就話自己中立,無政治取向。叫梁振英加油都講得出? 點解唔叫香港人加油? 我只能說,這次妳要吸收教訓,有D唔識就唔好講咁多,講咗就要負上責任,要接受批評,就係咁。

支持GEM:

Nash Hui 一句加油就換來臭罵, 這就是現在既香港, 香港年青人變到咁唔理性, 真係悲哀

Po Kwong Chan 記者協會只捍衛記者的言論自由,其他人的言論自由它從不在乎!

Patrick Wu 而家香港嘅反對派,只有佢地講冇其他人講,口口聲聲講民主自由,佢地而家嘅行為就係民主自由

辜單戈 發表於 5-9-2013 23:36:17

我覺得做得特首遇左會有不滿
如果講過既野做唔到又係衰(袋份人工,膠UP完,唔去做或者講得出做唔到...無料扮四條)

馬倫 發表於 6-9-2013 07:12:49

藝人講政治一定遇左會咁

proxy 發表於 6-9-2013 09:37:35

GEM應該話:因為梁振英係地球人,我又係地球人,所以我對佢講聲加油都係好正常。

信相可以秒殺一班得政治冇哲理的市民。

另外,有一個更好玩的方法,就係用得到大部人認同人士的言論或事例,最好就引經據典。用黎証明同特首講加油係冇錯。

辜單戈 發表於 6-9-2013 10:58:22

特首上任甘耐-.-新聞好似冇乜好事做得出
衰野就一鑼鑼

qwqw135790 發表於 9-9-2013 21:03:16

咁等死啦香港人,幾時先醒

calvinngth 發表於 9-9-2013 22:01:22

真的不知道可以說什麼=.=

呀楊 發表於 9-9-2013 22:08:36

真的不知道可以說什麼=.=
calvinngth 發表於 9-9-2013 10:01 PM http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif
我覺得GEM有一句好屈機
都唔知話佢錯定對...
:L
"重點不是要求政府給你多少錢和福利,而是在有多少錢和福利的情況下,適當地調整個人心態。錢可能是愈多愈好"

神乂怒火 發表於 9-9-2013 22:52:56

想出位姐 佢而家做到啦;P
頁: [1]
查看完整版本: GEM的說話究竟是一派胡言還是分辨是非? 歡迎討論~