Noro01 發表於 28-3-2014 10:01:00

最好用充電器為外置電池充電

購置外置電池一般配置上只會送一條充電線,而冇充電插頭器,有些人購買外置充電池返屋企後,會唔知如何幫個外置充電池充電。但其實好簡單,我哋手機充電器就可以插上充電線,用作外置電池的充電器,如沒有該頭,亦可連接電腦上USB插口充電,二選其一都可以充電。
http://i1360.photobucket.com/albums/r656/QueenQoo/img201403067535_zps6ee9c8ba.jpg
好似我現在使用的MiniQ 6000一樣,MiniQ是個人氣比較高的外置電池,跟機就是送了一條純銅充電線,充電效果比較好,而我亦係用個三星手機充電頭幫佢充電,而三星充電頭大約為2A電流輸出,而個MiniQ6000有1.5A輸入,充滿電大約只要6小時,比一般用1A輸入的電池快50%,所以我覺得佢好方便。
http://i1360.photobucket.com/albums/r656/QueenQoo/img201403067536_zpsdc5408ac.jpg
就系經常使用手機充電器畀我的外置電池充電。用左快半年,感覺非常唔錯,外置電池依舊如新,冇點損壞。通常外出旅行,我都系只攜帶外置電池的電源和手機充電器,數據線,還有些電源插口轉介面,就可以了。咁我就能同時畀PC,相機,手機等數碼充電器充電。方便好多。隨身攜帶的行李也系減少好多。真系一身輕啊!!!

147augustus 發表於 28-3-2014 18:44:42

最好用充電器為外置電池充電@@
理由???

Cattything 發表於 29-3-2014 09:33:53

外置電池雖然好方便,但仲存在安全問題

SY0001 發表於 31-3-2014 09:29:34

其實只要在購買嘅時候睇睇有無產品認證嘅字樣,如果有就可以放心使用啦!

GwynethLL 發表於 1-4-2014 09:43:52

乜嘢系產品認證?邊個可以睇到?

SY0001 發表於 2-4-2014 12:19:07

睇產品外殼就知,通常可以睇到FC RoHS同CE字樣

GiantStep 發表於 4-4-2014 10:40:03

最好用唔係果d一路出街一路差電果種咩
唔記得叫咩

神乂怒火 發表於 4-4-2014 14:53:29

我都是支持 SONY CP-F10L

額定電壓:DC 5V(輸出/輸入)
    電芯容量:10000mAh
    最小輸出容量:6700mAh
    輸出電流:3.6A
頁: [1]
查看完整版本: 最好用充電器為外置電池充電