樂古Nakuz

標題: 藍畫面問題 [打印本頁]

作者: 彊屍仔    時間: 27-8-2012 21:59
標題: 藍畫面問題
打打下穖彈藍面,之後開唔番機,到今日開得番,之後諗住中毒,洗左機都係咁,以下係藍畫面字母:stop0x000000O1A(0x0000000000005003,0xFFFFF780C0000000,0x000000000000710C,0xFFFFF98029B3F004,請問要點解決
作者: 14588563    時間: 27-8-2012 23:18
from baidu search:
把内存和显卡拔下来用橡皮擦拭一下内存和显卡的金属接头就可以了(应该是接口氧化的原因),但愿你买的东西都是新的么!!新东西一般不会出现这状况的
作者: 彊屍仔    時間: 28-8-2012 10:40
內存系指d咩?
仲有我部機係原廠機,但過左保養期,係咪都可以自行開啟主機內部
作者: s15ooooo    時間: 28-8-2012 10:41
內存系指d咩?
仲有我部機係原廠機,但過左保養期,係咪都可以自行開啟主機內部 ...
彊屍仔 發表於 28-8-2012 10:40

內存=RAM~
過左保隨時都開得
作者: 彊屍仔    時間: 28-8-2012 11:03
想問一下=.=内存和显卡的金属接头係邊度,我電腦白痴唔知邊度打邊度
作者: s15ooooo    時間: 28-8-2012 11:19
想問一下=.=内存和显卡的金属接头係邊度,我電腦白痴唔知邊度打邊度
彊屍仔 發表於 28-8-2012 11:03

係CPU右邊同埋下面,廠機可能冇顯卡
一蚊左條RAM出黎你就會見到金色一格格果D就係
作者: 彊屍仔    時間: 28-8-2012 18:41
請問我洗唔洗用MEMTEST掃下條ram
如果要既,可唔可以講下邊度down同用法.thx
作者: s15ooooo    時間: 28-8-2012 20:35
請問我洗唔洗用MEMTEST掃下條ram
如果要既,可唔可以講下邊度down同用法.thx
彊屍仔 發表於 28-8-2012 18:41

下- -?咩掃條RAM- -?你拆出黎搵夠擦膠擦下金色果到咪得- -""
作者: 彊屍仔    時間: 28-8-2012 21:13
唉,呢家出多兩個藍畫面,唔知係咪我狂重新開機,但我買左部機先岩岩一年,唔會關硬件事掛一,一
作者: s15ooooo    時間: 28-8-2012 21:21
回復 9# 彊屍仔
係咁重開機- -咁暴力對部機,我都罷工啦- -"
影埋新果D黎睇下
作者: 彊屍仔    時間: 28-8-2012 21:36
我正係記得一個:0x000000050
作者: 14588563    時間: 28-8-2012 21:37
回復  彊屍仔
係咁重開機- -咁暴力對部機,我都罷工啦- -"
影埋新果D黎睇下
s15ooooo 發表於 28-8-2012 21:21

佢無經驗姐
作者: s15ooooo    時間: 28-8-2012 23:01
佢無經驗姐
14588563 發表於 28-8-2012 21:37

- -"我冇經驗係唔敢亂搞,狂BOOT機我知實會傷- -""所以搞清楚先敢做下一步
作者: 14588563    時間: 28-8-2012 23:03
- -"我冇經驗係唔敢亂搞,狂BOOT機我知實會傷- -""所以搞清楚先敢做下一步
s15ooooo 發表於 28-8-2012 23:01

我冇經驗多數search下先

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontadtwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2