樂古Nakuz

標題: [原創] 【淺談】 巨商八隻二轉 [打印本頁]

作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 12:24
標題: [原創] 【淺談】 巨商八隻二轉

淺談巨商八隻二轉

近日。隨住小版轉職。
巨商八隻二轉,終於玩過晒。

小賽、小花:
極度推薦將小花或小賽作為第一隻二轉。
原因 - 易練、技能範圍大、威力比較弱。
對,威力弱亦係一個優點,正因為威力弱,作為升其他二轉既踏腳石就顯得相當重要。相反,用小昌呢類一係唔扣血,打中都歸西既帥。真係唔知應該興奮定氣憤。。有經驗既玩家都知道。打冥象,封冰牆,用小花或小賽打大半既血,比另一隻衝二轉既帥"執雞",效率相當理想。。呢個就係選之作為第一隻二轉既最主要原因
而且,即使作升兵用。善用其大範圍既技能,配合冰牆既情況下,專打暴走冥三(暴走唔一定只係象,骨同巫女都可以),都可以升得快。不過,只限於"快"...做唔到"好快"。。

小昌:
玩巨商必轉既二轉。打王、清怪,谷戰,幾乎萬能。
可能有人會疑惑,小昌改弱左...
係,佢係改弱左,不過佢只係由之前既"極度屈機" 降級到 "屈機"。由兩三下秒象,到宜家三四下殺象。 相比起其他二轉。一哥地位都仲係穩如泰山。而且,要輕易做到讀秒之內打完冥象、冥使(不論大細場),應該就只有小昌做到。。
基本上,有小昌以後,再轉任何將帥都可以隨意選擇。不需再煩惱清怪組合問題。小昌一隻,足夠你浪蕩巨商,橫行無忌 (ps. 當然,只限你識用小昌^^")

小寧:
用途只有一個。"打怪加速器"
一隻對冰牆極度依賴的二轉。除左係pk 場可以向對手施加點壓力外,清怪也是比較勉強。要單獨作戰的話,幾乎不可能。當然,如果你認為放冰牆,等冥象慢慢爬近,再用上十多秒槍殺冥象是一件樂事的話,即管將佢選為第一隻二轉。不過,如果配合其他清怪型二轉的話,作為"加速器",則絕對無愧。
作為輔攻的打法。一入戰,變身,補魔。一般可以在冥象近接時打掉兩隻 (偶的最高記錄是四隻^^" 讀秒還是在10 秒左右)。其餘的,大多都傷重。偶的經驗是,以小臣作主攻,有小寧跟沒小寧的打怪速度,大約相差5秒左右。。如果你認為5秒不是甚麼大問題,建議不轉小寧^^"
另一個問題是。小寧是點敏好,還是點力好。。
個人認為,小寧的命中跟敏沒多大關係,因為偶的小寧在破百 lv 以後,命中是大大的提升-.-" 何況,以一隻用作"加速"的將帥來說,加力是理所當然的吧.....

小臣:
第一個感覺是好玩。其次係 威力強勁、光影醉人、聲效出眾、動人心魄,泌人心脾,感人肺腑、賺人...咳咳,不好意思,跑題了。言歸正傳,這將是不容小看的。 只要靠上冥象,加上你手指按得快,一般在三四秒之間,冥象就可以歸西了.....具體要用幾多下可以殺象,這個我應該是最沒資格說,雖然我深知係 5 下,不過我一般會連按到最少 12 個技能-.-"因為實在太刺激啦。要做要"倒水"既速度,5下,要做到瀑布的話,10下。如果你想感受一下"銀河飛瀉三千里"的波瀾壯闊,12下,要更上一層樓的話,麻煩換過第二隻怪,因為冥象在你按下第12下同時,已經一切如煙.....
如果硬要說小臣有甚麼缺點的話,那就是範圍細了一點.....不過,假如範圍改大一點的話,打巨商也沒多少意思,過分變態的二轉,不耐玩,正所謂無敵是最寂寞-.-'

小燕:
對轉小燕這個問題。
到底是小燕一轉好用,還是小燕二轉有用...
個人認為,以宜家巨商現存既怪黎講,殺傷力十分有限,有否冰牆根本不成問題。如果係未出少林寺既情況下,閣下依然需要依賴冰牆,只有兩個可能,其一: 你未有二轉,或只有李寧一個二轉,需要冰牆的輔助。其二: 你還是嫩。。  換句話來說,放棄冰牆,是真正踏入戰商的第一步。 一個戰商,講求的不是戰力,而是你清怪的速度。 一個數十萬戰,要分幾鍾先清完一隊冥象的帳號( 在衝二轉的情況不包括在內=.=" ),請你別跟我說這是個戰商號。 依賴冰牆,無疑係可以輕易的清怪,但相對地必須付出的時間。只有直上,跟冥象、冥使、炎王,面對面的交手,才可以做到快,所以,如果你有小昌,不用怕,把小燕配上二轉車。踏出戰商的第一步。。
至於威力,不容置疑,秒怪能力只屈居於小昌、小臣之後。 600力,三下可以秒冥象同冥船(所以配點應以600魔為一單位)。我夠膽講,小燕係冥船既第一號殺手。如果係打冥4既話,配上小燕二轉,係閣下不二之選。
以上都只係轉小燕係為左放冰牆既情況,如果閣下一直只用以補mp的話,那不好意思,冒犯了。。

小許:
第一個印象係用以秒王一流。
不過,許多人以小許為第一隻二轉。這個偶十分不解。小許沒帶兵升的能力,沒清怪的能力,沒打暴走的能力。純粹只用以打王的二轉,以之作為第一隻二轉,實在有點不智,何況,係頭果幾十lv,秒王的能力不是十分明顯 ( 閣下天生異能,技術一流,控兵如神的情況下例外 )。低血、少力,根本就無以作為.....
作為點綴式的秒王工具,極好。
不過以之作第一隻二轉,則免。
當然,技術過人的玩家例外。

小版:
貴族級的二轉。且不論威力如何。可以轉到小版二轉,絕對係對玩家耐性既一個肯定。漫漫1700多萬的經驗值,也不是一時三刻可以湊夠的....
對於小版的威力這個話題,講真果句。佢相比起小昌、小臣,可以話係廢既。不過如果閣下打巨商只係為左清怪能力,強烈建議你不要考慮小版。不過,如果閣下打機係為左打機既話,小版絕對係值得轉。 技能型、大頭照型,就連架車車都型。 每一次登入巨商,見到小版二轉,都有莫名的滿足感。巨商最難轉既一隻二轉,都已經轉到。果種成就感,只可以講句,非筆墨所能形容......

總絡以上各點。
只為各位選帥時作一點參考。
言語錯漏之處,多有得罪,還望各看倌海涵。

ps. 如有轉貼。請註明由  Oo凰oO 原創。
ps. 籐原佐為已賣。 現為 商二 風捲殘樓

[ Last edited by 籐原佐為 on 2006-5-26 at 06:44 PM ]

這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =巨商 官方認可= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的
作者: 笨小添*    時間: 13-4-2006 12:27
好詳細喎...

原創就要加分啦.﹏."

這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =巨商 官方認可= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的
作者: NeojulianEX    時間: 13-4-2006 12:35
文章是太好了,想讚又不知如何說好,意見又不懂得俾
實在是難得一見的好文,是主觀文嗎?

[color=red]這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =巨商 官方認可= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的[/color]
作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 12:37
Originally posted by NeojulianEX at 2006-4-13 12:35:
文章是太好了,想讚又不知如何說好,意見又不懂得俾
實在是難得一見的好文,是主觀文嗎?

主觀文。
總覺得太客觀的事實,有點像廢話^^"

作者: 小雲豹    時間: 13-4-2006 12:37
反對
作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 12:39
[quote]Originally posted by 小雲豹 at 2006-4-13 12:37:
反對
作者: NeojulianEX    時間: 13-4-2006 12:39
[quote]Originally posted by 小雲豹 at 2006-4-13 12:37:
反對
作者: LOUDS    時間: 13-4-2006 12:43
勁呀樓主∼
描述得好好呀∼

[color=red]這帖子是由 ...Illusions* 管理人員從 =巨商 官方認可= 版塊移動到 =【巨商】兵種使用、搭配及加點討論區= 版塊的[/color]
作者: sai6606    時間: 13-4-2006 12:44
反對
作者: 無良印品”    時間: 13-4-2006 12:50
真的好正 >.< 完全認同!!!! 加分啦

作者: [H]kowin123    時間: 13-4-2006 12:53
作者: (jack)    時間: 13-4-2006 12:56
做得好+油!我轉貼左(有寫轉貼)

作者: ccy@wto    時間: 13-4-2006 13:14
一個字....勁
應該加多d分

作者: calvin1234    時間: 13-4-2006 13:34
好精彩的意見wor
非常同意^^

作者: 天之翼    時間: 13-4-2006 13:54
講得好岩呀....

作者: fatboysteven    時間: 13-4-2006 13:54
分析透徹 內容客觀 感人肺腑

令我呢d新手得益不少

作者: 陳曉仔    時間: 13-4-2006 13:59
唔該哂我好有用thx

作者: 馭空之邪龍    時間: 13-4-2006 14:00
唔錯喔.....太正了....我超支持原創
想問
寧2 加幾多力好?助攻洗唔洗加血-_-(想谷得又打得)
同埋燕2 幾多力幾多下ko冥3 冥5怪?(不計大蛇.....)
同埋昌2同許2幾多力就夠=_=?(高lv後....過110)

作者: 魔靈兒    時間: 13-4-2006 14:06
內容感人 過分主觀
少量客觀 部分同意
小信則可 大信則免

作者: JACKSOW    時間: 13-4-2006 14:07
到底樓主浪費幾多時間先做到呢篇咁∼清晰既文?
如果用來做其他∼如:詩∼
作者: [H]81527    時間: 13-4-2006 14:10
其實我想問寧2點樣可以加快臣2既清怪速度..?
用臣2通常都係沖出去放6下技收工(我果隻要6下先清到-___-"~)
就算寧係d象黎之前打死4隻象都好
都應該有幾隻未扣過血
咁樣隻臣都要放6下技清象..
無聊問下..我承認我無寧2-___-~

作者: [H]Cacodemonia    時間: 13-4-2006 14:11
好正喎
中間有d內容好好笑

作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 14:38
Originally posted by [H]81527 at 2006-4-13 14:10:
其實我想問寧2點樣可以加快臣2既清怪速度..?
用臣2通常都係沖出去放6下技收工(我果隻要6下先清到-___-"~)
就算寧係d象黎之前打死4隻象都好
都應該有幾隻未扣過血
咁樣隻臣都要放6下技清象..
無聊問下.. ...

因為小臣既範圍太細,
如果可以打少幾隻,
咁小臣就可以打埋有剩果d,
又唔會因為d象塞死左,而令招技扣唔到遠果d象。
加上,李寧打邊d象,你可叫佢打,
例如只係打遠處果d。
大約咁上下啦。。

另外,也多謝大家的支持。
太多回覆,偶沒能一一的回,不好意思,
簡單回一下樓上朋友的問題。

偶沒有刻意貶低小許的意思。
小許是一個強將。只是不好操控,而且初時血量太少,秒王有一定難度。
後期當然會是一個令人滿意的將,只是在新上手時難免有"難度" 就這樣而已。

小寧作用輔攻的加法,主要是點力,敏可以唔加,加血或少量的魔也可以。
沒多大問題。偶的加法是 700 力。 其餘的都隨意~

偶打字比較慢。打這篇文章用了不少時間,在構思上則沒花多少。只是說心中的話,至於某些朋友認為偶的文筆好,那真是太過譽了.......

[ Last edited by 籐原佐為 on 2006-4-13 at 02:50 PM ]

作者: 無得頂    時間: 13-4-2006 15:34
版2果到講得好岩............
好同意'
講得好正
一針見血

作者: 吉澤明步    時間: 13-4-2006 15:42
作者: 傲天戰狂    時間: 13-4-2006 15:43
Originally posted by NeojulianEX at 2006-4-13 04:39:

>>係頭果幾十lv,秒王的能力不是十分明顯

除左呢句其他都冇乜問題-,-

就係囉- -
我1LV開始秒冥象升架啦喎==
(我79轉既)

作者: 我愛你Man    時間: 13-4-2006 15:45
講得十分之好 支持你=3=

作者: 馭空之邪龍    時間: 13-4-2006 16:04
Originally posted by 傲天戰狂 at 2006-4-13 15:43:

就係囉- -
我1LV開始秒冥象升架啦喎==
(我79轉既)

( 閣下天生異能,技術一流,控兵如神的情況下例外 )
睇到未?

作者: NeojulianEX    時間: 13-4-2006 17:10
威力強勁、光影醉人、聲效出眾、動人心魄,泌人心脾,感人肺腑、賺人...咳咳,不好意思,跑題了。

我最like lei一part= =

作者: 一七八    時間: 13-4-2006 17:23
半書面半口語...後來更用偶代我
我就是我,用甚麼偶...

看得出樓主很不喜歡冰牆,為什麼呢?

作者: leo1080    時間: 13-4-2006 17:46
聽左之後我都會遲d諗住轉燕2(而家隻飛燕得77lv)

作者: 奈洛    時間: 13-4-2006 18:20
內容詳盡,..........
好正呀>3<
樓主俾左好多意見我,,,,,,,,
正!

作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 18:58
Originally posted by 一七八 at 2006-4-13 17:23:

看得出樓主很不喜歡冰牆,為什麼呢?

這個嘛。 因為"偶"比"我"更型,這只是習慣的問題。
正如北方人會用"俺" 、 "酒家"。
用甚麼形式表達,"偶" 有自由吧 ?

之前我都很愛冰牆的....
放冰的技術也頗以自負。
不過放冰的話,清怪太慢。
僅此而已

作者: tak0415    時間: 13-4-2006 19:27
好好~~
好多謝你~~
不過可唔可以講下邊隻較易升~~
邊隻較難升等~~
thx~~

作者: 一七八    時間: 13-4-2006 20:08
Originally posted by 籐原佐為 at 2006-4-13 18:58:

這個嘛。 因為"偶"比"我"更型,這只是習慣的問題。
正如北方人會用"俺" 、 "酒家"。
用甚麼形式表達,& ...

我都覺得係型D,不過半書面半口語就怪怪地
因為我都成日犯呢個錯誤,所以提提你

但如果冇冰牆,打一D行得較快而又幾堆既時間
唔用冰真係幾難打...好似一入入七八堆惡熊咁...
咁當然你可能話打冥界先算係強,但我覺得局限左只打某類型既怪同埋打法...

作者: (jack)    時間: 13-4-2006 22:08
我想問浚2 佢12點是最強
咁,我想問浚2       1點-11點既攻擊力是12點既幾分之幾?
希望有人明我up乜= =

作者: a然    時間: 13-4-2006 22:11
樓主講野好得意   應該加分  好好牙篇文  thx

作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 22:16
Originally posted by 一七八 at 2006-4-13 20:08:

我都覺得係型D,不過半書面半口語就怪怪地
因為我都成日犯呢個錯誤,所以提提你

但如果冇冰牆,打一D行得較快而又幾堆既時間
唔用冰真係幾難打...好似一入入七八堆惡熊咁...
咁當然你可能話打冥界先算係強 ...

如果小昌控得好。加上一開始位置係"守角"既話。
根本打咩、打幾多,都唔會存在任何問題,,,,
冰牆對小昌黎講,只係錦上添花....
對小臣黎講更加係"多餘".....

Originally posted by (jack) at 2006-4-13 22:08:
我想問浚2 佢12點是最強
咁,我想問浚2       1點-11點既攻擊力是12點既幾分之幾?
希望有人明我up乜= =

我只係知道只係 12點鍾方向可以秒王,其他都冇威力.......

[ Last edited by 籐原佐為 on 2006-4-13 at 10:18 PM ]

作者: ★白羊座♂    時間: 13-4-2006 22:22
真係好好 可唔可以講埋打咩怪升,最快/最慢要升幾耐thx

作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 22:35
Originally posted by ★白羊座♂ at 2006-4-13 22:22:
真係好好 可唔可以講埋打咩怪升,最快/最慢要升幾耐thx

呢個問題嘛...........
人人兵陣唔同,打法唔同,技術唔同。好難講。。

作者: 魔劍    時間: 13-4-2006 23:01
唔知點解睇完之後好似想轉臣2咁...

我e嫁升緊許伯=3=

61中

唔知轉唔轉臣2好

但我又想轉飛燕,昌2同寧2,唔知唔要邊隻好...

我有隻賽2了a_a

[ Last edited by 魔劍 on 2006-4-13 at 11:04 PM ]

作者: ZzJackzZ    時間: 13-4-2006 23:06
你隻臣加左幾多力呀
睇到個post就add我ZzJackzZ(商二)thx~*

作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 23:16
偶的簽名檔有加點睇。。

作者: _牙偉    時間: 13-4-2006 23:17
想問樓主如果入了6隊象而入戰又企定邊位..
你會放冰還是不放?
如果不放你會否用大孫會停在前方給冥象來齊才出技還是冥象一來便放技呢?

作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 23:20
Originally posted by _牙偉 at 2006-4-13 23:17:
你會放冰還是不放?
如果不放你會否用大孫會停在前方給冥象來齊才出技還是冥象一來便放技呢?

唔放冰。
先到的冥象,讓小燕二轉或小臣二轉撿了算,
小昌用以打大堆的。

作者: NeojulianEX    時間: 13-4-2006 23:21
Originally posted by _牙偉 at 2006-4-13 23:17:
你會放冰還是不放?

mp足夠的話可用臣2慢慢清(昌也可吧)
反之冥巫會更可怕
要是有隻石娃娃就甚麼都不用怕了

作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 23:23
Originally posted by NeojulianEX at 2006-4-13 23:21:

mp足夠的話可用臣2慢慢清(昌也可吧)
反之冥巫會更可怕
要是有隻石娃娃就甚麼都不用怕了

嗯嗯。
簡直認為巫女比冥象強=.="

作者: _牙偉    時間: 13-4-2006 23:24
Originally posted by 籐原佐為 at 2006-4-13 15:20:

唔放冰。
先到的冥象,讓小燕二轉或小臣二轉撿了算,
小昌用以打大堆的。

大堆即是多少?
6隊的話大孫會很秏法?

作者: kingtai56    時間: 13-4-2006 23:27
作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 23:27
Originally posted by _牙偉 at 2006-4-13 23:24:

大堆即是多少?
6隊的話大孫會很秏法?

有4-5隻在同一個攻擊範圍。
而且偶是帶兩隻道術的...秏法不成問題吧....

Originally posted by kingtai56 at 2006-4-13 23:27:
樓主你作文係咪次次拎滿分?因為你說的說氣大精彩,太有文彩了

相反。
到宜家為止,未試過合格^^"

作者: NeojulianEX    時間: 13-4-2006 23:28
Originally posted by _牙偉 at 2006-4-13 23:24:

大堆即是多少?
6隊的話大孫會很秏法?

秏法越多,經驗越多

作者: 籐原佐為    時間: 13-4-2006 23:29
Originally posted by NeojulianEX at 2006-4-13 23:28:

秏法越多,經驗越多

深有同感.......

作者: _牙偉    時間: 13-4-2006 23:31
今天才剛轉大孫- -"
正研究大孫如何橫掃3隊或以上冥象..
想問有用大孫而又破百的朋友..
大家殺3隊或以上象主要帶多少隻道術師?
有飛燕也可以說出來,謝!

作者: NeojulianEX    時間: 13-4-2006 23:34
Originally posted by _牙偉 at 2006-4-13 23:31:
今天才剛轉大孫- -"

用隻昌岩岩lv100,不過都係唔識用>_<"
例如3隊86m象,我會封冰牆
大約用3隻mp女(72,76,81)+飛燕既一半mp(86)

作者: nimmanandy31    時間: 13-4-2006 23:46
Originally posted by _牙偉 at 2006-4-13 15:31:
今天才剛轉大孫- -"

我打幾team冥象都係2隻mp女加1隻燕...
我自問吾係控兵高手,又只係得1隻寧2.....所以都係選擇放冰

作者: _牙偉    時間: 13-4-2006 23:53
想再問一問佐為..
三隊或以上其實適唔適合大孫打?
如果真係打到的話需要多少道術師?

作者: 風緣    時間: 14-4-2006 00:03
樓主..滿肚子墨水......
本人已經在2000fun...睇過有關你交即既野....
睇黎你篇野何算是你玩巨商咁耐既精華..對新手任為有用!!!!
我可算是一名新手呢..我也因你的文而鎖定了路向了

作者: 精英大屍    時間: 14-4-2006 01:39
俾你咁講講下 我又想轉臣2tim

作者: ~地獄聖神~    時間: 14-4-2006 09:00
許峻作為第一隻2轉其實冇咩問題
我1lv就可以上去打象....仲要得心應手冇死兵...
唔通玩左1年既玩家就可以咁勁= =

作者: 籐原佐為    時間: 14-4-2006 09:45
Originally posted by _牙偉 at 2006-4-13 23:31:
今天才剛轉大孫- -"

小昌破百後。
帶兩個道術就夠了。
偶的是 350 力。
3 - 4下左右可以殺一堆
打暴走的總粍法要求,大概在2500 左右
兩隻64 lv或以上的道術已經可以.....
ps. 小昌打冥三,偶主要是用以打暴走的,三隊或以下的,都由小臣負責.....
Originally posted by NeojulianEX at 2006-4-13 23:34:

用隻昌岩岩lv100,不過都係唔識用>_<"
例如3隊86m象,我會封冰牆
大約用3隻mp女(72,76,81)+飛燕既一半mp(86)

好耐之前,偶都係用冰牆幫小昌,不過玩熟左就冇用嚕~~

Originally posted by 風緣 at 2006-4-14 00:03:
樓主..滿肚子墨水......
本人已經在2000fun...睇過有關你交即既野....
睇黎你篇野何算是你玩巨商咁耐既精華..對新手任為有用!!!!
我可算是一名新手呢..我也因你的文而鎖定了路向了

偶好像沒有貼過 2000 fun呢......
貼太多論壇,要偶跑來跑去很累的說.....

[ Last edited by 籐原佐為 on 2006-4-14 at 09:50 AM ]

作者: _牙偉    時間: 14-4-2006 11:21
Originally posted by 籐原佐為 at 2006-4-14 01:45:

小昌破百後。
帶兩個道術就夠了。
偶的是 350 力。
3 - 4下左右可以殺一堆
打暴走的總粍法要求,大概在2500 左右
兩隻64 lv或以上的道術已經可以.....
ps. 小昌打冥三,偶主要是用以打暴走的,三隊或以下 ...

我現在的大孫剛好350力..
其實350力與400力相差多少?
你殺象大多用水平還是直線放龍?
如果真的6隊暴走象..要全隊象來齊很秏法力補血的..
未來齊便放龍又有點兒秏法..
那麼哪種方法較適合清暴走象?

作者: 掌門人    時間: 14-4-2006 11:24
Originally posted by 笨小添* at 2006-4-13 04:27:
好詳細喎...

原創就要加分啦.﹏."

我都唸住咁樣講。﹏。

作者: kingtai56    時間: 14-4-2006 11:26
作者: 掌門人    時間: 14-4-2006 11:41
文句流暢,用了很多成語,好似個古代詩人∼∼∼在下陰敬陰敬、配服配服!!

作者: 掌門人    時間: 14-4-2006 11:44
兩日裡面就有咁多人回∼∼∼

作者: 雞翼BB    時間: 14-4-2006 11:52
我好認同你講既野,我第一隻2轉就係許伯,宜家勁憎佢,玩到厭曬,都唔好玩既,因為佢係我第一隻2轉(個同學叫我升既,搵日又打佢= ="),搞到我隻李舜臣難升到阿媽都認唔到.講真,許2無咩特別用途=__=佢做到既野,昌仔同臣仔,仲有燕燕都做到,等我有錢轉國,肯定炒鬼佢=3=

作者: leo1080    時間: 14-4-2006 11:52
昌2最好加到幾力??????

作者: 籐原佐為    時間: 14-4-2006 12:29
Originally posted by _牙偉 at 2006-4-14 11:21:

我現在的大孫剛好350力..
其實350力與400力相差多少?
你殺象大多用水平還是直線放龍?
如果真的6隊暴走象..要全隊象來齊很秏法力補血的..
未來齊便放龍又有點兒秏法..
那麼哪種方法較適合清暴走象?

水平的威力最大。。
剛好,偶朋友的小昌就是 400 力。
分別嘛。應該這樣說。
同樣都要3 下殺欠,分別就在於第二下時。
350 力的,第二下時剩較多的血,勉強可以在第三下殺象。
400 力的,第二下時達到臨界。只剩少少血。
如果洗到 500 力的話,應該可以衝破瓶頸。2 下殺象。不過這只是猜測,有興趣的可以實驗一下。
ps. 以上的都在小昌高等的情況。低級時效果不太明顯....

作者: 呆呆子    時間: 14-4-2006 13:19
一個字
               ”掂”

作者: 大老鼠    時間: 14-4-2006 13:24
希望板主將這post加入精華

作者: 大.眼.仔    時間: 14-4-2006 13:31
嘩...好好用呀..唔該晒..

作者: ivan9139    時間: 14-4-2006 16:09
支持原作!
說得很不錯!

作者: SiU民xD    時間: 14-4-2006 17:57
勁喎樓主..你d字好有文彩

作者: peterlam33    時間: 14-4-2006 18:18
不太深入的文章
比新手有初步的認識

作者: trl-ng    時間: 14-4-2006 19:27
正post一定要加分

作者: k.hihi333    時間: 14-4-2006 19:47
威力強勁、光影醉人、聲效出眾、動人心魄,泌人心脾,感人肺腑、賺人...咳咳

我0咀中 =0=

作者: ㊣迪迪仔∞    時間: 14-4-2006 21:59
樓主篇野真係好掂,令偶大開眼界
好既文章一定要要同人分享^^"

作者: Boaz    時間: 15-4-2006 00:32
小許:
第一個印象係用以秒王一流。
不過,許多人以小許為第一隻二轉。這個偶十分不解。小許沒帶兵升的能力,沒清怪的能力,沒打暴走的能力。純粹只用以打王的二轉,以之作為第一隻二轉,實在有點不智,何況,係頭果幾十lv,秒王的能力不是十分明顯 ( 閣下天生異能,技術一流,控兵如神的情況下例外 )。低血、少力,根本就無以作為.....
作為點綴式的秒王工具,極好。
不過以之作第一隻二轉,則免。
當然,技術過人的玩家例外。

回紅字,我唔認同

許伯係最易升既2轉~
許伯係最低lv可以打到怪既2轉
更加係一隻唔洗點力可以打到怪既2轉
跟本去到40lv已經可以秒象,許伯易用過昌咁多,完全係新手最易用既野啦
花花,賽賽,去到80lv跟本都仲到12野先殺象
伯伯40lv,打10隻象都係10野渣ma,仲可以點埋血幫手頂怪tim啦
到左高血,打冥使都唔係問題,你叫點到400力無令eq既花花同賽賽去打冥使,無可能吧

仲有佢唔一定係秒王既,係昌打唔到既時間,佢非常好用
當你隻伯伯頂緊怪,岩岩昌用晒魔,又唔想補既時候,我更加覺得伯伯好用
岩場我用許伯打7隻冥使一定快過岩昌既場,好似12 3秒到,昌都要成17 8秒~
許伯都係清到怪,不過只係無昌,花花同賽咁方便,所以佢升lv都係難d傢啦bao_24

不過你地話佢廢,唔方便,我都無計bao_27

Originally posted by 籐原佐為 at 2006-4-14 12:29:

水平的威力最大。。
剛好,偶朋友的小昌就是 400 力。
分別嘛。應該這樣說。
同樣都要3 下殺欠,分別就在於第二下時。
350 力的,第二下時剩較多的血,勉強可以在第三下殺象。
400 力的,第二下時達到 ...

350力同400力攻擊力差10幾,我個人覺得分別不大,睇你點車,同車唔車得中佢
係數據上,昌既攻擊力到左400,已經可以2下殺象,只係睇你搵唔搵岩位黎打中隻象

[ Last edited by Boaz on 2006-4-15 at 12:36 AM ]

作者: ↘小明^^MING→    時間: 15-4-2006 00:36
多謝你....
不過睇都冇咩用....
我冇帥....又咁廢

作者: 12012010    時間: 15-4-2006 04:48
作者: 籐原佐為    時間: 15-4-2006 10:50
回boaz

許伯係最易升既2轉~
許伯係最低lv可以打到怪既2轉
更加係一隻唔洗點力可以打到怪既2轉
跟本去到40lv已經可以秒象,許伯易用過昌咁多,完全係新手最易用既野啦
花花,賽賽,去到80lv跟本都仲到12野先殺象
伯伯40lv,打10隻象都係10野渣ma,仲可以點埋血幫手頂怪tim啦
到左高血,打冥使都唔係問題,你叫點到400力無令eq既花花同賽賽去打冥使,無可能吧

閣下的意見十分到位。
然而,是對偶的文章有點誤解吧......

你可以以小許升兵嗎? 這是沒帶兵或帶將的能力
清怪的效率有小臣麼? 這是沒清怪的能力
用小許自己一個清暴走嗎? 這是沒打暴走的能力。
以上各點,均針對小許作為第一隻二轉的情況。
而且,偶好似冇講過小花、小賽可以打冥使吧?

仲有佢唔一定係秒王既,係昌打唔到既時間,佢非常好用
當你隻伯伯頂緊怪,岩岩昌用晒魔,又唔想補既時候,我更加覺得伯伯好用
岩場我用許伯打7隻冥使一定快過岩昌既場,好似12 3秒到,昌都要成17 8秒~
許伯都係清到怪,不過只係無昌,花花同賽咁方便,所以佢升lv都係難d傢啦

這不就是小許作為點綴式二轉的好處麼?
由始至終,偶的立論出發於"小許作為第一隻二轉"來說。
若閣下高手到以小許一隻橫掃冥界、小許可以帶將、升兵、打暴走。
我沒話說。

不過你地話佢廢,唔方便,我都無計
偶沒說這個=.="

350力同400力攻擊力差10幾,我個人覺得分別不大,睇你點車,同車唔車得中佢
係數據上,昌既攻擊力到左400,已經可以2下殺象,只係睇你搵唔搵岩位黎打中隻象

你說的是攻擊力,偶說的是力.....
400 力的小昌,偶的朋友也有,而且過百等。 不過400 力並不到400 攻擊力。
要400 攻擊,最少也要 洗上 500 力=.="

[ Last edited by 籐原佐為 on 2006-4-15 at 10:56 AM ]

作者: 澤    時間: 15-4-2006 10:57
佐為 這篇文章真是超讚喔!
你找到買家沒了?

作者: 籐原佐為    時間: 15-4-2006 11:13
Originally posted by at 2006-4-15 10:57:
佐為 這篇文章真是超讚喔!
你找到買家沒了?

有啦。
只差未交...
希望無礙^^"

作者: 阿龍~    時間: 15-4-2006 11:40
我同意樓主對版2 的說話 我好想轉
不過我冇咩耐性 所以我冇轉拒

作者: wokka    時間: 15-4-2006 11:46
又真係幾詳細喎....俾我就無咁好心機打咁多野出黎lu

作者: Boaz    時間: 15-4-2006 12:20
你可以以小許升兵嗎? 佢打到怪就升到兵,只係帶唔到帥
清怪的效率有小臣麼? 小臣清到幾多怪?臣打咁小位,清到怪ma?仲有許伯都唔係用黎清怪
用小許自己一個清暴走嗎? 打暴走,打得快既得昌同花

仲有400力,係無得好講,你70lv400力同149lv400力,差好遠啵
係講攻擊力岩d
仲有我300力己經400攻了=.=仲有+60攻tim

仲有許伯唔做第1隻,做2隻,做第3 4 5隻?
許伯係有佢既用途~bao_40
許伯係可以令你一試係冥界秒怪既快感既帥
你就算搵40lv昌,都你做唔到
而且可以帶2轉升既,我諗得賽賽子,花花低力跟本帶唔到,要升隻99lv既臣黎帶?
咁係咪要個個都要升隻賽賽先? bao_29
咁第1隻做咩好呀

[ Last edited by Boaz on 2006-4-15 at 12:27 PM ]

作者: 籐原佐為    時間: 15-4-2006 13:04
Originally posted by Boaz at 2006-4-15 12:20:
你可以以小許升兵嗎? 佢打到怪就升到兵,只係帶唔到帥
清怪的效率有小臣麼? 小臣清到幾多怪?臣打咁小位,清到怪ma?仲有許伯都唔係用黎清怪
用小許自己一個清暴走嗎? 打暴走,打得快既得昌同花
...

有關小許效率的問題不妨交流一下。
你用小許多少時間打三隊冥象?不多,就三隊。
小許連可不可以都是一個大問題。
偶的小臣,不快,最少也要 一分鍾,最多也不過分半鍾。
或是數mp會比較好?
以十隻冥象算,你要 2500 mp 吧?
偶的用2000 也不到。
時間呢?
選一個合小許地形,十隻。你最快多少?
偶的小臣也不快。只是細場不會多過25 秒。要圖不? 看一下偶簽名的連結,
偶也特意用小臣打暴走。你的小許可以不?
小許秒一隻係快。秒一堆呢? 小許偶也有用過。
你明白甚麼作為第一隻二轉嗎?
小許作為第一隻二轉,當佢係兵陣中唯一一隻二轉。可以用佢做咩?
  升兵? 帶將? 打暴走?

至於小昌的問題。
你真的300 力到400 攻?
偶的350 力,149 等,拎方天。 都係333咋喎
你拎青刀?  抑或,你是在說 最大攻擊力?

小花帶唔到二轉?
請小心言論,偶有朋友就是用小花帶的,
而且,相信有不少人也是用小花帶小昌的
偶可不想這貼子變成罵戰場。

[ Last edited by 籐原佐為 on 2006-4-15 at 01:07 PM ]

作者: Boaz    時間: 15-4-2006 14:38
Originally posted by 籐原佐為 at 2006-4-15 13:04:

有關小許效率的問題不妨交流一下。
你用小許多少時間打三隊冥象?不多,就三隊。
小許連可不可以都是一個大問題。
偶的小臣,不快,最少也要 一分鍾,最多也不過分半鍾。
或是數mp會比較好?
以十隻冥象算 ...

我都話左許伯清唔到怪囉=.=(em71)
仲講效率的問題
臣係清怪帥,只係范圍唔大姐
仲有花花帶昌,我想問一句
你朋友既花幾多lv?
花花帶帥打咩升?

作者: 籐原佐為    時間: 15-4-2006 16:25
Originally posted by Boaz at 2006-4-15 14:38:

我都話左許伯清唔到怪囉=.=(em71)
仲講效率的問題
臣係清怪帥,只係范圍唔大姐
仲有花花帶昌,我想問一句
你朋友既花幾多lv?
花花帶帥打咩升?

既然你自己都認為小許清唔到怪,
咁你之前的一大堆話言,是想證明甚麼?

花花帶帥,打冥象。

[ Last edited by 籐原佐為 on 2006-4-15 at 04:29 PM ]

作者: 熹熹    時間: 15-4-2006 17:00
敢問樓主
你會選擇邊5隻2轉?

作者: 籐原佐為    時間: 15-4-2006 18:02
小燕、小昌、小寧、小臣、小版
就是這個

Originally posted by 籐原佐為 at 2006-4-15 16:25:

花花帶帥,打冥象。

[ Last edited by 籐原佐為 on 2006-4-15 at 04:29 PM ]

不選擇回應嗎??

[ Last edited by 籐原佐為 on 2006-4-16 at 09:50 AM ]

作者: 辣椒仔    時間: 16-4-2006 10:03
表示支持。
努力

作者: Boaz    時間: 16-4-2006 11:14
Originally posted by 籐原佐為 at 2006-4-15 16:25:

花花帶帥,打冥象。

係佢唔可以好方使地清怪,你睇下我講咩先啦
我係有前有後傢啵
花花帶帥打冥象bao_44
你隻花幾多力,幾多血呀?

作者: Minglun    時間: 16-4-2006 11:58
Originally posted by Boaz at 2006-4-16 11:14:

我係有前有後傢啵

149lv全力花2,可以極速殺象,我本人未用過,我都係聽朋友講
帶帥升亦絕對冇問題,眾所周知,帶帥升lv,賽/花係最佳既選擇
想知多d花2既威力,可以係game度密 食品宣言/無敵小添添

如果你問我點解要賽唔要花,我知可以答你一句:我覺得花1難升過賽1-.-

作者: 籐原佐為    時間: 16-4-2006 12:03
Originally posted by Boaz at 2006-4-16 11:14:

我係有前有後傢啵

有前有後=.=?
你唔用小許睇下打唔打到!?
有前有後都可以封到冰嫁,當然,識唔識都係一個問題。
小花幾力幾血都好,有冰牆,幾多隻象都打到。

作者: 錢錢錢    時間: 16-4-2006 15:01
唔錯~
但講到臣2同板2太勁LA~
但又講到許2廢左= =
大不過都講得唔錯

作者: POORGUY    時間: 16-4-2006 15:06
講得好好牙 thx

作者: abcdkey    時間: 16-4-2006 16:09
商一 賣巨錢東涌交易  密我要幾億 講埋幾時交易 比ac nameoricq

作者: 籐原佐為    時間: 16-4-2006 16:43
Originally posted by abcdkey at 2006-4-16 16:09:
商一 賣巨錢東涌交易  密我要幾億 講埋幾時交易 比ac nameoricq

你做咩?

作者: Minglun    時間: 16-4-2006 17:05
Originally posted by 錢錢錢 at 2006-4-16 15:01:
唔錯~
但講到臣2同板2太勁LA~
但又講到許2廢左= =
大不過都講得唔錯

臣2的確係勁,佢衰就衰在範圍太細,不過佢範圍大既話隻game就唔好玩架啦
至於阪2,我印象中樓主冇話過阪2勁,阪2我都用過但最後都係炒左
因為我轉帥係要講效率,唔講少唔少人有or型唔型,阪1對於我黎講,唔係一隻好難升既帥,但係阪2實在令我太失望,我都唔知係我唔識用定點,我試過搵佢打象,110lv,過7百力,實數唔記得,出十野,d冥象竟然死得果一兩隻=.=
咁就炒鬼左佢喇,轉左寧2-.-

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontadtwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2