樂古Nakuz

標題: 信長討論區-v-" [打印本頁]

作者: kirasky    時間: 17-10-2006 13:38
標題: 信長討論區-v-"
有關信長人物可以系度分享

本人幾鍾意職田信長

本能寺之變點解佢要自殺先-.-

佢吾自殺認該可以殺出一條血路

職田信長當時帶住有個侍童(點解咁大意=.=)

如果佢帶住成班火炮兵.....'可能吾會死

夢碎本能寺...'留番茶器-0-

有咩可以系度分享下..'有冇人知菊姬既故事=.=
作者: [S]可樂仔    時間: 17-10-2006 17:32
信長唔係係本能寺之變燒死嫁咩 --?
作者: 暴走龍馬    時間: 17-10-2006 17:38
信長身邊得幾百人,但光秀有成萬三人,
當時信長預計唔到光秀會叛變,所帶好少人係身邊,
基本上殺唔出一條血路,加上如果唔放火燒左本能寺,自殺
會俾人拎個首級遊街視眾......
作者: 祝福@星晴    時間: 17-10-2006 18:54
樓主打錯字哦......
是織田信長......
本能寺之變係由於當時信長要光秀往西方戰線支援秀吉,信長在本能寺時即遇到光秀之叛變。「敵人,就在本能寺」光秀一聲令下其萬餘人大軍已經重重包圍本能寺,信長身邊只有幾百人,根本不可力敵,最後自己放火燒掉本能寺,一代梟雄葬身火海,是後來賤嶽之戰的因由。
附帶說明一下其侍童正是森蘭丸
作者: 小稻    時間: 17-10-2006 19:35
我相信於信長的算盤中,光榮且特別的「切腹」方法應該比被光秀抓起,再遊街示眾再殺之光榮吧。

畢竟魔王不應該被抓住再處死阿。
作者: [H]型仔東    時間: 17-10-2006 21:12
十分同意小稻 在日本這個階級,榮譽觀念十分重的地方 堂堂一個大名被武士攻入
若不自殺 被光秀抓下 下場亦一樣 而且更不好過
佢有鐵炮兵 光秀冇咩= = 話明火燒本能寺
比你鐵炮 範圍都唔會大 範圍唔大 鐵炮隊既作用亦都唔會大

ps:想問下呢個post點解唔放去歷史區....
作者: hkcsk2    時間: 17-10-2006 21:36
原帖由 [H]型仔東 於 2006-10-17 21:12 發表
十分同意小稻 在日本這個階級,榮譽觀念十分重的地方 堂堂一個大名被武士攻入
若不自殺 被光秀抓下 下場亦一樣 而且更不好過
佢有鐵炮兵 光秀冇咩= = 話明火燒本能寺
比你鐵炮 範圍都唔會大 範圍唔大 鐵炮隊 ...

我有本書話
秀吉同光秀係同黨
吉吉一早知光秀要反
作者: catcatqq    時間: 17-10-2006 22:23
其實果陣信長想走都走唔到呢~

諗下都知,信長果陣淨係帶著幾百個侍從,而光秀就帶著3萬,仲要係精兵,信長佢自己都知冇可能有奇蹟出現,雖然佢d思想係勁je,佢都冇可能好似戰無咁千人斬掛(何況仲有3萬人!)

仲有光秀都唔係白痴,冇可能俾信長走到,果陣已經發明左鐵炮,就算信長點勁都冇可能檔子彈掛

就算天開眼俾信長奇蹟走到,咁佢可以去邊?安土城都俾明智秀滿攻緊,搵天皇?同送死冇分別,傻吉吉仲係中國同毛利打到死死下,最加唔好話瀧川,柴田果班人喇,
最好既例子就係果陣同在皇宮既德川家康,就算佢冇俾明智追殺都差d冇命返三河,好彩佢有班服部眾先走得到,咁信長果陣獨身一人仲俾明智追殺,仲邊有可能走到自己d臣子度呢?

何況果陣仲有信忠殺入去攪攪陣,制造機會俾信長走,但係不但幫唔到,仲自己死埋...如果佢果陣唔衝入去,日後再報仇既話,歷史就可能會改寫
作者: 暴走龍馬    時間: 18-10-2006 17:11
原帖由 catcatqq 於 2006-10-17 22:23 發表
其實果陣信長想走都走唔到呢~

諗下都知,信長果陣淨係帶著幾百個侍從,而光秀就帶著3萬,仲要係精兵,信長佢自己都知冇可能有奇蹟出現,雖然佢d思想係勁je,佢都冇可能好似戰無咁千人斬掛(何況仲有3萬人!)

仲有 ...

光秀個時邊有3萬人......
秀吉個邊都唔可以苦戰緊,因為當時水淹高松城,
知道本能寺之變後同毛利議和,
用左7日就趕到去山崎打破光秀,
如果信長唔死但有機會同佢會合到
作者: catcatqq    時間: 18-10-2006 20:45
原帖由 暴走龍馬 於 2006-10-18 17:11 發表

光秀個時邊有3萬人......
秀吉個邊都唔可以苦戰緊,因為當時水淹高松城,
知道本能寺之變後同毛利議和,
用左7日就趕到去山崎打破光秀,
如果信長唔死但有機會同佢會合到

除左計佢帶兵返黎果7日之外 ,仲要計埋傳話兵送口信俾吉吉 ,吉吉同毛利議和用果d時間 ,仲有信長真係可以等7日嗎?我驚佢未俾光秀殺死之前好可能就先被野武士或農民殺了
作者: 小稻    時間: 18-10-2006 22:12
原帖由 hkcsk2 於 2006-10-17 21:36 發表

我有本書話
秀吉同光秀係同黨
吉吉一早知光秀要反

絕對不可能。

如果秀吉知道光秀要謀反的話,有必要跟毛利議和嗎?

如果秀吉知道光秀要謀反的話,有必要打天王山之戰嗎?

另外,信長成功逃脫的話,我相信他最有機會是逃往加賀。

加賀是什麼地方?是前田利家的領地。

為什麼是加賀?先看地勢吧。

京都向西走是西國,於西國中只有秀吉在打。

向關東走的是三河,尾張,但路程相對較遠。

向安土城走可從水路,但明智軍後來也燒了安土城。

而最佳逃走方法是向北走向加賀。

加賀離京不算行遠,而且前田利家是極度忠心的部下(至小我相信利家是最不可能謀反的織田家臣之一)
作者: 暴走龍馬    時間: 18-10-2006 22:41
原帖由 小稻 於 2006-10-18 22:12 發表

絕對不可能。

如果秀吉知道光秀要謀反的話,有必要跟毛利議和嗎?

如果秀吉知道光秀要謀反的話,有必要打天王山之戰嗎?

另外,信長成功逃脫的話,我相信他最有機會是逃往加賀。

加賀是什麼地方?是前田 ...

如果逃去大土反個邊可行嗎?
作者: 倉鼠傑~*    時間: 19-10-2006 01:34
還有阿松囧...
利家與松這個沒可能不知道吧
小稻要說最沒可能謀反應該是他們XD
作者: 祝福@星晴    時間: 19-10-2006 18:12
原帖由 catcatqq 於 2006-10-18 20:45 發表

除左計佢帶兵返黎果7日之外 ,仲要計埋傳話兵送口信俾吉吉 ,吉吉同毛利議和用果d時間 ,仲有信長真係可以等7日嗎?我驚佢未俾光秀殺死之前好可能就先被野武士或農民殺了

我想秀吉是抱著要麼救信長,要麼篡掉織田氏的決心
信長死後其野心在清洲會議中完全暴露了
作者: kirasky    時間: 21-10-2006 08:58
織田信長--咩第六天魔王

=,=結果比光秀夜襲本能寺

假如織田信長吾死既話可能歷史吾會係咁=  ="
作者: Ha.    時間: 21-10-2006 09:00
作者: 小稻    時間: 21-10-2006 10:39
原帖由 Ha. 於 2006-10-21 09:00 發表
點解信長個時唔爆大絕走既?
有無免個喎A_A
哈哈 我係米好百痴= =

滾回你的魔獸區。
作者: oops    時間: 21-10-2006 11:07
原帖由 祝福@星晴 於 2006-10-17 10:54 發表
樓主打錯字哦......
是織田信長......
本能寺之變係由於當時信長要光秀往西方戰線支援秀吉,信長在本能寺時即遇到光秀之叛變。「敵人,就在本能寺」光秀一聲令下其萬餘人大軍已經重重包圍本能寺,信長身邊只有 ...

森蘭丸一早屎左啦~
作者: Ha.    時間: 21-10-2006 21:17
作者: ddsm009    時間: 21-10-2006 22:22
信長唔死就假啦...除非玩戰國bXXXXXX,用信長殺幾萬人唔係問題,不過隻手會好痛姐=0=
作者: kirasky    時間: 21-10-2006 22:26
-3-吾該咪討論game !

有冇人知上杉既野史.3.
作者: sai000034    時間: 21-10-2006 23:53
我知佢係君主
武力9x
智力9x
係一個勁人
作者: catcatqq    時間: 22-10-2006 00:34
野史?你指係歷史以外定係未證實既歷史先?

估唔到現代後生仔咁鐘意講game野....(路人a:你好像今天也跑了去玩信長之野望bo 我:shut up!)
得閒睇多d史書喇 ,就會知信長點解俾後世講為"早出世了300年"的魔鬼人物了。
作者: 風之痕    時間: 22-10-2006 04:30
寧寧係咩料來...
點解隻GAME話係果3個800蚊既阿媽來既??
作者: Ha.    時間: 22-10-2006 08:29
作者: dc槍神趙雲    時間: 22-10-2006 17:10
竹中半兵衛與黑田官兵衛誰較有才能??
作者: kirasky    時間: 22-10-2006 19:17
講歷史啦..咪講魔獸=口=
作者: catcatqq    時間: 22-10-2006 19:26
原帖由 dc槍神趙雲 於 2006-10-22 17:10 發表
竹中半兵衛與黑田官兵衛誰較有才能??

兩個人都出現係唔同既年份 ,竹中係156x年到1582年 ,而黑田就係159x年開始先出名 ,一個只係用左16人就可以搶到一座城 ,一個就差d稱霸九洲 ,真係冇得比。唯一可以講既係竹中比較冇野心 ,一心一意做一個好軍師 ,而黑田就好有野心。
作者: 祝福@星晴    時間: 22-10-2006 19:39
原帖由 kirasky 於 2006-10-21 22:26 發表
-3-吾該咪討論game !

有冇人知上杉既野史.3.

好似睇過篇小文係講上杉一個月總有幾日吾蒲頭,話佢果幾日period,即係=女人......
作者: hkcsk2    時間: 22-10-2006 23:29
原帖由 Ha. 於 2006-10-22 08:29 發表

竹中都幾爽嫁
呵呵呵

森仔'豪雷多重箭...仲有閃(cd好快下)
一閃閃去羽柴度 cd一陣閃番去(帶埋d閃介都得,比羽柴閃過去@@)
竹'中'爆大~'正---水元素~正
有道三都惦....d水清'兵快
本多爆大一打一千(有村正仲正~~xdxd)
服'仔爆大xdxd.....最好有雷神立花'
同甲神立花女...hehe

作者: hkcsk2    時間: 22-10-2006 23:34
原帖由 ddsm009 於 2006-10-21 22:22 發表
信長唔死就假啦...除非玩戰國bXXXXXX,用信長殺幾萬人唔係問題,不過隻手會好痛姐=0=

basara~ 999999hit
作者: 小笨kk    時間: 22-10-2006 23:54
討論game的請滾回你的家用機討論區

我想問
第六天魔王"呢個名既由來

上網搵過,太長,太煩,唔想睇..
簡潔介紹
作者: 小稻    時間: 22-10-2006 23:55
原帖由 小笨kk 於 2006-10-22 23:54 發表

我想問

簡潔介紹

最簡短解釋:

信長去信信玄時於書中自稱第六天魔王
作者: 倉鼠傑~*    時間: 23-10-2006 07:13
講起立花道雪...
=.=點解佢叫雷神既.......
作者: kirasky    時間: 23-10-2006 13:25
話說佢舉起支法杖就有雷-,-所以就叫雷神(話說= =")
作者: BUSINESS    時間: 23-10-2006 15:15
我想問..

有無人知點解前田利益會係war3個信長個到會變左前田慶次既-0-""??

慶次個名點黎的@.@
作者: 小稻    時間: 23-10-2006 15:49
原帖由 BUSINESS 於 2006-10-23 15:15 發表
我想問..

有無人知點解前田利益會係war3個信長個到會變左前田慶次既-0-""??

慶次個名點黎的@.@

正如立花宗茂都有好多個名
(高橋統虎,立花宗虎...)

而w3佢係用左戰國basara同戰國無雙做藍本

依兩隻都用左慶次個名所以w3都用左慶次
作者: 小稻    時間: 23-10-2006 15:51
原帖由 倉鼠傑∼* 於 2006-10-23 07:13 發表
講起立花道雪...
=.=點解佢叫雷神既.......

比雷劈中->死唔去->但係行唔到路->依然好勁秋->比人叫做雷神
作者: catcatqq    時間: 23-10-2006 18:43
原帖由 小笨kk 於 2006-10-22 23:54 發表

我想問

簡潔介紹

果陣大約係1571-4年 ,信長同信玄爭奪日本中部霸權 ,信長則擁有信濃,美濃等地 ,而玄信則擁有甲虎(這個可能記錯),而兩者同樣有一個目的,就是"挾天子以命諸侯"邊個先擁立足利將軍就等同擁有日本一樣,但係信玄要擁立將軍就必須要由三河或美濃 ,所以信玄就開始芍信長敵對。

由於信玄信佛學 ,而佛學既至聖之地係第6天(差唔多咁解喇) ,信長為左表示自己既野心同實力都勝過信玄,所以就自稱"第6天魔王"。

其實第6天魔王只係一種手法 ,但係後人卻因信長既變態而誇大左信長呢句野既意思..
作者: wong033    時間: 23-10-2006 18:54
我打機就打得多 真不知道太多哦 但war3的信長 有個別人的小小介紹 同埋(力)史區係邊 教埋我力字點打
作者: 小笨kk    時間: 23-10-2006 23:39
講起立花
立花道雪係咪姐係戶次鑑連

立花家同大友家有無關係
立花,島津,大友,呢3家究竟係互相敵對定係脣齒相依

立花道雪咁多名,搞到我睇左書都唔多明
作者: 倉鼠傑~*    時間: 24-10-2006 06:23
-.-日本的歷史真係麻煩......
咁多名做乜野
好地地服部家改乜鬼做半藏
信玄又要賜d 字俾人0-.-0
作者: 小稻    時間: 24-10-2006 22:37
原帖由 小笨kk 於 2006-10-23 23:39 發表
講起立花
立花道雪係咪姐係戶次鑑連

立花家同大友家有無關係
立花,島津,大友,呢3家究竟係互相敵對定係脣齒相依

立花道雪咁多名,搞到我睇左書都唔多明

大友家我唔係好清楚。

但係立花家係同島津家敵對,至直立花家同埋島津家都成為豐臣家的家臣。

一次,立花宗茂帶住一大班兵,見到島津義弘得好小兵。

宗茂既下人提議殺左佢,點知宗茂行左去義弘面前講左番咁既說話:

「我今次黎既目的唔係殺你,你可以放心,我絕對唔會傷害你。」

依句話感動左島津家,自始之後立花家就同島津家開始交好。
作者: 倉鼠傑~*    時間: 24-10-2006 22:49
原帖由 小稻 於 2006-10-24 22:37 發表

大友家我唔係好清楚。

但係立花家係同島津家敵對,至直立花家同埋島津家都成為豐臣家的家臣。

一次,立花宗茂帶住一大班兵,見到島津義弘得好小兵。

宗茂既下人提議殺左佢,點知宗茂行左去義弘面前講左番 ...

講d 野好似怪左少少-.-....
可唔可以explain 下點解00 做左咁多人個老母
作者: 小稻    時間: 24-10-2006 23:52
原帖由 倉鼠傑∼* 於 2006-10-24 22:49 發表

講d 野好似怪左少少-.-....
可唔可以explain 下點解00 做左咁多人個老母

當然唔係真既呀媽。

大家都知道秀吉係好後期先有仔生,而且未寧寧所生。

而寧寧的母性則無處可用,於是收了許多養子。

(這是之前戰國裸體團的人的說法,是否真確待各位求証,答案只供參考)
作者: kirasky    時間: 25-10-2006 13:27
原帖由 小稻 於 2006-10-23 15:51 發表

比雷劈中->死唔去->但係行唔到路->依然好勁秋->比人叫做雷神

係吾係路阿-.-

原帖由 倉鼠傑∼* 於 2006-10-24 06:23 發表
-.-日本的歷史真係麻煩......
咁多名做乜野
好地地服部家改乜鬼做半藏
信玄又要賜d 字俾人0-.-0

跟住服部最大果個叫服部半藏..死左就到年紀最大個個都係叫服部

服部半藏第幾代= ='

至於服部家既事都係睇甲賀忍法帖啦:lol

= =+" 請大家吾好講魔獸-信長入面d人物

吾知吾好扮大佬@,@陸麻甩就有份你做

正史既野我先有興趣聽= =至於war3入面... 1d都吾想知-.-凸

作者: catcatqq    時間: 25-10-2006 16:40
戶次鑑連係等於立花道雪 ,立花家係大友家既臣子 ,主家沒落後先獨立起來。

島津 ,立花同大友家既關係係島津v.s立花+大友 ,不過可惜即使立花家+大友家都唔夠島津打 ,攪到最後要投靠秀吉吉先反敗為勝。
作者: 神山影月    時間: 25-10-2006 19:01
war3個足利係咪當時既足行將軍(天王)?
作者: kirasky    時間: 26-10-2006 13:27
原帖由 神山影月 於 2006-10-25 19:01 發表

都話講左吾好講war3入面d野....

而家系討論正史

有冇人知上杉x信既故事

作者: 小稻    時間: 26-10-2006 23:39
原帖由 神山影月 於 2006-10-25 19:01 發表

明顯連初中的歷史也沒有讀過

天王由始此終都是同一個姓氏,而一代目天王是神武天王(也即是八咫鳥傳說那個)

因為天王自稱是太平洋女神之子(我之前去日本聽過有關既故事,大家有興趣我先講)

結果領兵打仗,之後統始左日本。

一直以黎,即使天王既權旁落,都唔會被取代,因為日本人對天皇係無上尊重。

日本中國都係奉行君權神授(即中國皇帝自稱天子)

入正題。

天皇有時會掌權,有時大權旁落。

大權旁落時,將軍家會掌權。

此時,將軍家也即是幕府。

於源平合戰之後(即源義經,平知盛那些人物),源賴朝建立了鐮倉幕府。

於戰國早期,足利幕府還在掌權(真的好早好早....)

之後信長的崛起,足利幕府滅亡。

上洛為什麼這樣重要?信玄死前的方針也明顯是上洛,為什麼?

上洛即是入京向天皇要求權力,即被封什麼大將軍之類。

足利幕府被滅後,信長掌權。

本能寺之變後,先後於天王山擊潰明智光秀及於賤岳打敗柴田勝家,的羽柴秀吉,即後來的豐臣秀吉獲得權力。

(PS:戰國入門人仕都以為秀吉於小牧長久手之戰中打敗德川家才能獲得權力,事實上秀吉打敗了,但後來的清洲會議德川家就成為了豐臣家的家老,也即是後來的五大老 - 前田利家,德川家康,宇多喜秀家及後來的上杉景勝等等。)

之後豐臣家被滅,德川家掌權,被封為大將軍,建立江戶幕府。

但經歷這些動蕩,

天皇家依然存在,被尊為天王,還是神武天王的子孫!

大家可能聽過秀吉被稱日本國王,其實這只是假道入明後與明朝,朝鮮議和後,明朝「封」秀吉為關白,也即是日本國王

這只是中國對日本的架構不清楚才會有這個稱呼,即使秀吉被封日本國王,也沒有任何意圖滅天皇家!

如果你問我有什麼是天皇掌權的例子?

明治算一半不算一半,因為明治時期很多權力都落在西國的藩主手上(即島津家的薩摩藩)

以上文字不是拷貝回來,是我自己一字一字地打,只希望各位能明白,日本的架構。

日本的架構:

天皇->大名(大名再分外壤大名內壤大名)->較小的大名(即大名的家臣)->武士(嚴格來說較小的大名可算作武士,主要看有沒有封地式封地的大少)->平民
作者: 小稻    時間: 26-10-2006 23:40
原帖由 kirasky 於 2006-10-26 13:27 發表

都話講左吾好講war3入面d野....

而家系討論正史

有冇人知上杉x信既故事

善用維基百科,可找到好多資料,當然如果戰國裸體團沒閉站我比較建議你看戰國裸體團
作者: 倉鼠傑~*    時間: 27-10-2006 06:26
-.-點解吉吉會去打柴田勝家
柴田咩料來架-_-....
war 3 兩個都係織田軍囧
作者: hkcsk2    時間: 27-10-2006 13:07
w3 d野....
誤導人
作者: kirasky    時間: 27-10-2006 13:24
咪係,所以我要知正史= =+"
作者: 小稻    時間: 27-10-2006 16:19
原帖由 kirasky 於 2006-10-27 13:24 發表
咪係,所以我要知正史= =+"

本能寺之變前二人同為織田家家臣

但之後柴田勝家領一班人(如前田利家)與秀吉於賤丘爭權
作者: hkcsk2    時間: 27-10-2006 17:17
原帖由 小稻 於 2006-10-27 16:19 發表

本能寺之變前二人同為織田家家臣

但之後柴田勝家領一班人(如前田利家)與秀吉於賤丘爭權

w3場野係信長包圍網(足利果場)
作者: 小稻    時間: 27-10-2006 20:28
原帖由 hkcsk2 於 2006-10-27 17:17 發表

w3場野係信長包圍網(足利果場)

錯,咪懶醒!
w3果場係史上沒發生過。

反信長包圍果陣,義元已經死左好耐,墳墓的草也堆得滿高

另外,伊達政宗還是一個兒童。

平手政秀也死了很久

謙信和信玄也沒有參加信長包圍網

立花和島津家依然於西國戰鬥
作者: kirasky    時間: 27-10-2006 20:43
@@小稻真勁”講多d正史比我知丫-3-"
作者: catcatqq    時間: 27-10-2006 21:05
原帖由 小稻 於 2006-10-27 20:28 發表

錯,咪懶醒!

平手政秀也死了很久

謙信和信玄也沒有參戊罊�

謙信冇,但係信玄有,仲係包圍網咁多個大名中最有實力既一個 ,如果唔係佢老人家成日玩女人死得早 ,歷史可能會改寫 ,長篠之戰信玄方勝利 ,信長野望幻滅.....我想太多了...)
作者: 小稻    時間: 27-10-2006 23:00
原帖由 catcatqq 於 2006-10-27 21:05 發表

謙信冇,但係信玄有,仲係包圍網咁多個大名中最有實力既一個 ,如果唔係佢老人家成日玩女人死得早 ,歷史可能會改寫 ,長篠之戰信玄方勝利 ,信長野望幻滅.....我想太多了...)

信玄唔算玩女人多

佢老婆好似得三個

上杉於滿津,阿谷同埋一個由公家黎既女人

武田信玄本d書我有一本,如果本書沒厄我既話信玄應該唔會玩太多女人

我比較相信信玄因為為甲斐重新立法而積勞成疾
作者: ∼希望○冷月∼    時間: 28-10-2006 08:47
原帖由 小稻 於 2006-10-17 19:35 發表
我相信於信長的算盤中,光榮且特別的「切腹」方法應該比被光秀抓起,再遊街示眾再殺之光榮吧。

畢竟魔王不應該被抓住再處死阿。

對也對也.因為信長的士兵人數行少.加上秀吉來遲了.
(最後秀吉把光秀殺死)
作者: 小稻    時間: 28-10-2006 10:39
原帖由 ∼希望○冷月∼ 於 2006-10-28 08:47 發表

對也對也.因為信長的士兵人數行少.加上秀吉來遲了.
(最後秀吉把光秀殺死)

秀吉知道信長出事果陣仲係西國打緊毛利家

所以,秀吉唔係來遲,係沒「來」的動機

當知道件事都已經太遲

(題外話:據說家康知道信長死的時侯,說了一句:「信長死了,德川家的武運也就此完結!」之後曾經想切腹,可是被本多忠勝阻止)
作者: 肥分    時間: 28-10-2006 21:28
但我覺得有武田信玄的手下馬埸信房不錯(有勇無謀//)
但最後還是德川得到天下=_=...
作者: catcatqq    時間: 28-10-2006 21:59
原帖由 小稻 於 2006-10-28 10:39 發表

秀吉知道信長出事果陣仲係西國打緊毛利家

所以,秀吉唔係來遲,係沒「來」的動機

當知道件事都已經太遲

(題外話:據說家康知道信長死的時侯,說了一句:「信長死了,德川家的武運也就此完結!」之後曾經想切 ...

家康的想法也可想而知了吧 ,一個由細玩到大 ,之後仲一齊共渡多次難關的朋友 ,到了收成時竟然死得那麼無奈 ,身為重情重義的家康又點可以忍受一個咁既朋友突然死去呢?
作者: 小唯。〞    時間: 3-11-2006 21:26
見到大家係咁討論..係咁討論..我都識左好多日本戰國果陣d人同埋d事..

我想問下 德x家康係咪有個好勁既助手?(唔記得左咩名)

可唔可以講下佢個助手d野
作者: catcatqq    時間: 3-11-2006 22:57
助手?家康果d係咪應該叫家臣團呢?

武既話有本多忠勝 ,井伊直政 ,榊原康政 ,酒田忠次(合稱德川四天王) ,以及松平信康(很早死)

文有本多正信 ,正純 ,大久保忠鄰 ,大久保忠世 ,安藤直次等人吧。
作者: hkcsk2    時間: 8-11-2006 23:18
原帖由 小稻 於 2006-10-27 20:28 發表

錯,咪懶醒!

平手政秀也死了很久

謙信和信玄也沒有參戊罊?

佢個作者係咁講..

=================
回上貼
仲有服部呀

作者: 小稻    時間: 8-11-2006 23:40
原帖由 hkcsk2 於 2006-11-8 23:18 發表

佢個作者係咁講..

=================
回上貼
仲有服部呀

連賺你錢既k社都唔係跟正史寫,何況一個業餘玩家?

另外,猿飛及霧隱係真田十勇士依本小說既虛構人物,個作者出埋霧隱我都已經好嬲
作者: 冰燒月"    時間: 9-11-2006 22:10
光秀最後都比人追到__啦
信長係燒死,唔係自殺,再加上佢咁殘暴,其實都抵死既
作者: catcatqq    時間: 10-11-2006 16:44
信長點死係一個迷 ,因為果陣冇人搵到佢條屍
作者: Ha.    時間: 10-11-2006 17:44
作者: 小稻    時間: 10-11-2006 21:20
原帖由 catcatqq 於 2006-11-10 16:44 發表
信長點死係一個迷 ,因為果陣冇人搵到佢條屍

一說信長沒燒死,潛逃到某處以平民身份生活下去
作者: catcatqq    時間: 10-11-2006 23:19
原帖由 Ha. 於 2006-11-10 17:44 發表
請問 有冇人知邊個響正史入面最勁揪?

好難定義邊個勁架bo ,有人政治手腕了得 ,又有人劍術得 ,又有人打仗得 ,又有人聰明 等等

作者: ~星雲~    時間: 10-11-2006 23:38
咩原來織田信長有書??
介紹下啦~~
我只係打機先識織田信長=.=
作者: Ha.    時間: 11-11-2006 09:04
作者: 倉鼠傑~*    時間: 11-11-2006 10:56
黑田官兵衛十分識諗野
如水曾經用D 村民係後面搖旗
咁就嚇走左毛利囧...
又問人借軍旗嚇淆左明智
佢一生幫左吉吉好多忙
但係因為信長之前因為以為佢要造反想殺左佢個仔
吉吉又唔幫手
係得半兵衛力撐黑田官兵衛
所以吉吉同如水之間就有左心病
亦有人曾問吉吉點解黑田作為軍師只得十多萬石的地
吉吉就話如果佢有100萬石
咁個天下就會係佢架啦
最尾因為反對進攻朝鮮被吉吉猜疑
被人插走左=.=
真可憐...
全部都上網搵番來(有錯勿插xd)

作者: 波波~    時間: 16-11-2006 00:11
其實我想問你地d戰國史係邊到讀嫁
我由細細個都對日本史好有與趣
但係我由f1~f3都無教過
淨係廣過下德川幕府既野(好小)
而家仲入埋理科添
作者: 小稻    時間: 16-11-2006 16:57
原帖由 波波~ 於 2006-11-16 00:11 發表
其實我想問你地d戰國史係邊到讀嫁
我由細細個都對日本史好有與趣
但係我由f1~f3都無教過
淨係廣過下德川幕府既野(好小)
而家仲入埋理科添

請到戰國裸體團
作者: 小水    時間: 17-11-2006 22:27
原帖由 小稻 於 2006-11-16 16:57 發表

請到戰國裸體團

戰國一絲不掛團資料過份詳細
很難找精簡的...囧
看到一大堆字就知道難找資料
作者: 暗騎    時間: 17-11-2006 23:09
其實本多忠勝係唔係好打得 5十幾次唔傷
作者: catcatqq    時間: 20-11-2006 21:47
原帖由 小水 於 2006-11-17 22:27 發表

戰國一絲不掛團資料過份詳細
很難找精簡的...囧
看到一大堆字就知道難找資料

細心點找應該會找到的了
話說戰國裸體團是我看過咁多個網站中最專業+會員最有品的討論區。
作者: 小稻    時間: 20-11-2006 22:05
原帖由 catcatqq 於 2006-11-20 21:47 發表

細心點找應該會找到的了
話說戰國裸體團是我看過咁多個網站中最專業+會員最有品的討論區。

順帶一提,於戰國裸體團發言請用書面語
作者: kit127    時間: 5-12-2006 00:31
咁其實最後信長有冇死都唔跳..
如果當時家康真係傻傻下走去切腹..
咁最後日本係唔係應該會落入信玄手上?
作者: 張無辰    時間: 5-12-2006 15:12
原帖由 kit127 於 2006-12-5 00:31 發表

信玄死了很久了....
若德川也死了
天下當然是猴子啦.....

猴子其實只係一隻披住馬騮衣服的狐狸=3=

ps.唔知大家認為宮本武藏同上泉信綱黎真劍邊個會贏@@?

作者: [S]MinG~    時間: 23-12-2006 20:51
上泉應該係高幾皮
而且年齡都差幾大
上泉同期既應該係柳生宗嚴過D
宮本都係同佐佐揪算啦@@
(佐佐慘敗/_\)
作者: ∼十濠仔十∼    時間: 23-12-2006 22:11
原帖由 kit127 於 2006-12-5 00:31 發表

應該就唔會
信玄早早就死了
天下最後應該會是上杉謙信,伊達政宗或猴子的
作者: kit127    時間: 27-12-2006 00:43
原帖由 ∼十濠仔十∼ 於 2006-12-23 22:11 發表

應該就唔會
信玄早早就死了
天下最後應該會是上杉謙信,伊達政宗或猴子的

猴子是誰-v-

不過最後應該唔會係伊達政宗
雖然佢有強ge兵力..版圖都唔細
可惜總係佔領唔到全國..
永遠都係顧此失彼..
作者: 池少~    時間: 27-12-2006 18:28
原帖由 kit127 於 2006-12-27 00:43 發表

猴子是誰-v-

不過最後應該唔會係伊達政宗
雖然佢有強ge兵力..版圖都唔細
可惜總係佔領唔到全國..
永遠都係顧此失彼..

猴子=木下滕吉郎=羽柴秀吉=豐臣秀吉

信玄 上杉比較勁d都死左-,-你究竟知唔知-,-
如果家康去左切腹 我當豐臣都死埋
我覺得日本最後應該會比E達或者柴田權六是但一個統治

另外一題 如果光秀打敗左秀吉 日本會點呢?

作者: 肥康    時間: 27-12-2006 21:19
本多忠(性)係唔係好勁ga-.-???
佢係點死ga....
想問下
作者: 池少~    時間: 27-12-2006 22:52
原帖由 肥康 於 2006-12-27 21:19 發表
本多忠(性)係唔係好勁ga-.-???
佢係點死ga....
想問下

戰國最強係 o係佢做緊雕刻果陣時比把雕刻刀界親
之後破傷風 瓜鬼左
作者: 肥分    時間: 28-12-2006 03:13
原帖由 池少~ 於 2006-12-27 18:28 發表

猴子=木下滕吉郎=羽柴秀吉=豐臣秀吉

信玄 上杉比較勁d都死左-,-你究竟知唔知-,-
如果家康去左切腹 我當豐臣都死埋
我覺得日本最後應該會比E達或者柴田權六是但一個統治

另外一題 如果光秀打敗左秀 ...

咁就睇下織田家有冇反攻能力
重有其他地方可能再發生亂戰
但光秀可以拿到高職
作者: peterli    時間: 28-12-2006 08:29
原帖由 catcatqq 於 2006-10-27 13:05 發表

謙信幫信長GA(收左信長D$$$$)
有一排佐住武田攻打信長
作者: 池少~    時間: 28-12-2006 09:02
原帖由 肥分 於 2006-12-28 03:13 發表

咁就睇下織田家有冇反攻能力
重有其他地方可能再發生亂戰
但光秀可以拿到高職

以光秀的能力 那是只有毛利家能夠與其對立

原帖由 peterli 於 2006-12-28 08:29 發表

有一排佐住武田攻打信長

玩得太多戰國啦-,-
你又知上杉收左人錢?

作者: 小猿    時間: 28-12-2006 11:52
點解我睇戰國果時
織田信長叫做
織田彈正忠信長
同埋好多人中間都有架....好似柴田修理勝家咁...
作者: 小稻    時間: 28-12-2006 22:44
原帖由 peterli 於 2006-12-28 08:29 發表

有一排佐住武田攻打信長

請問點解上杉要同織田打手取川?

又是一個足以讓人笑半天的笑話

原帖由 池少~ 於 2006-12-28 09:02 發表

玩得太多戰國啦-,-
你又知上杉收左人錢?

個人認為信長及猴子失敗後,天下還是會落入家康手中

原因是他運氣的配額夠多(靠,這也是理由?)

其次的是毛利家,島津家,伊達家及上杉家

毛利家地理上位處中國地區,接近京洛,「土界」,而且有跟外國貿易,加上有能力的家督,他當然是有能力了!

島津位處九洲薩犘,跟他匹敵的只有立花家,大友家,而他的勢力可算是絕對性,要不是得到秀吉的幫助,島津已經吃了整個九洲。

伊達家位處關東的陸奧地區,也是偏遠的地區,但也不用顧,可全地向京洛推進,因為敵人大概不會從北海道來吧...

加上政宗的野心,他應該會很熱衷於軍事吧!

而上杉家位於北陸道的越後地區,既是農產豐富,也有貿易,物資好不豐富!

作者: 俊FuNG    時間: 28-12-2006 23:12
原帖由 池少~ 於 2006-12-27 22:52 發表

戰國最強係 o係佢做緊雕刻果陣時比把雕刻刀界親
之後破傷風 瓜鬼左

我真係估唔到一代英雄會係咁死=.="
真係好難令人接受lo~
作者: 肥分    時間: 29-12-2006 04:13
原帖由 池少~ 於 2006-12-28 09:02 發表

玩得太多戰國啦-,-
你又知上杉收左人錢?

你當德川,,伊達等人去哪?
作者: lch950830    時間: 29-12-2006 15:18
但係點解d人會同光秀一齊叛變????信長又唔係太雖..............
作者: 小稻    時間: 29-12-2006 19:35
原帖由 小猿 於 2006-12-28 11:52 發表
點解我睇戰國果時
織田信長叫做
織田彈正忠信長
同埋好多人中間都有架....好似柴田修理勝家咁...

正如劉備又稱劉玄德一樣
作者: 池少~    時間: 29-12-2006 22:31
原帖由 肥分 於 2006-12-29 04:13 發表

你當德川,,伊達等人去哪?

信長43歲果陣 e達好似仲係過10歲細路仔
另外 我應為光秀比德川更有頭腦

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontadtwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2