樂古Nakuz

標題: [新增紫色字內容,19/10]歡迎討論現今樂古cso風氣和管理 [打印本頁]

作者: 倉井影    時間: 18-10-2012 02:43
標題: [新增紫色字內容,19/10]歡迎討論現今樂古cso風氣和管理

我好明白, CSO 始終都只係一隻虛擬game
我好明白, 身為樂古CSO版主, 呢份只係義工 (義務工作) 來, 來幫手管理樂古已經叫做好好
我好明白, 人係要有現實生活, 要管理學業, 要返工, 甚至要考公開試, 根本無暇工作, 我地要體諒佢地

咁我好想問下大家, 到底你地有無看到以下情況?
1) 集中帖因為無人理, 已經自動上鎖了, 以至最近主版不時出現哂命帖, 到底有無人(版主?)主動找方法去解決?
2) 罵戰 and/or 是非帖無人理, 無人作取過任何行動, 無人關帖
例子: http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4396791&extra=page%3D2&page=4
(罵戰由呢一頁 #37開始, 鬧到#180, 離唔離譜d? 呢個帖成個星期都無人做過野...)
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4398012&extra=page%3D1&page=1
(呢個擺明係是非+罵戰 post, 俾著以前, 是非post/關於討論軍團是非既post, 一早已經會有人處理, 仲要有人係"擺明"講粗口, e.g. Page 11  #101, 沒有明打出來, 態度非常囂張, 以前的話一早已經被強制關帖吧? 而家呢??? 由前日開始鬧到而家! 我地呢啲普通小會員只能眼白白看著,而做不了什麼, 沒有高級人士幫手...)
-2張帖係度, 起碼幾日, 無人理過, 任得d人係入面罵戰;
唔好同我講只要"沒有講粗口就不是罵戰", 佢地入面既內容有好多火藥味, 但無人去管理過秩序;
你話無可能每分鐘, 每個鐘頭咁check, 但呢2個post 起碼3日或以上, 點解仲可以無人出手做過野既??
- 仲有, 主版經常大量引發罵戰的內容, 都是無人處理, 如版主沒有即時進行扣分等處罰, 往往只會到最後由一些人挑起的罵戰到最後版主以罵戰為由而關帖, 而往往所發的帖本身內容充實, 或有參考等價值, 而被因為一定攪事份子而被破壞。版主只考慮控制罵戰而立刻關帖,而沒考慮到那些寶貴的討論意見或內容。

3) 好多版務工作沒有做/被處理
e.g. 交易區 >> 交易區版主無人理, d 人成日唔照格式寫, 又未夠8小時推帖, 都可以不被扣分, 又無事??
不依時間推帖, 但沒有被處罰
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4397508&extra=page%3D3
# 1-2

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4380661&extra=page%3D3&page=9
# 82-83
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4397520&extra=page%3D2
# 5-6
開帖不依格式, 而沒有被理會:
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4393851&extra=page%3D2
e.g. 粗口回覆無人理/扣分 >> http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4398012&extra=page%3D1&page=15

4) 樂古低質素既post/留言越來越多 (邊幾個我唔講啦, 不想挑起罵戰)
反之, 高質素的會員, 留言/post 也越來越少
大家有否想過到底是為什麼?
是因為已經無玩? 一個係咁, 兩個都係咁, 三個或以上呢? 隻game 不好玩, 自身太忙, 要忙學業考試工作所以先走?
大家有無反省/思考過, 點解一個二個高質素人士/老手都要走?
事情既根源, 到底事實其實是否被game/樂古的小朋友或者什麼人嚇跑走了呢???

okok, 我好明白
我點會唔知? 我自己都係返工人士, 係人都知道現實生活係好重要
要顧好多野, 無咁多時間做咁多野
唔係只是打機, 唔係只是cso, 也不只是樂古
但唔該, 可唔可以做事有回多少責任心?
做唔來, 點解仲要勉強做, hold 住個位????
一係做, 一係就唔好做, 搵其他人做, 總會有人做既, 搵唔到一個perfect 既人選, 但都可以搵返個頂住先吧??
到底有無公開招募過版主??
樂古咁多人, 係咪真係一個人都無? 一個人勉強頂住先都唔得? 一個人都搵唔到咁慘???

唔好同我講"體諒下啦" 就了結件事, 事實放在眼前
樂古質素每況越下, 版主所做到的版務工作, 大家有眼見
事實上, 而家既情況已達到水深火熱既程度, 不可以"算了" 就完結件事...
真不想其他人以為這裡有好多版主, 令人誤解呢度係無問題 (根本就有問題...)

我不是想說我想做版主, 但可唔可以有人可以做下野?
我想講既係, 我玩cso, 我鍾意cso, 鍾意樂古, 我係樂古既一份子; 香港亦都有言論自由, 我想發表我既意見, 希望改善下以上既情況
我自己睇到樂古cso 搞成咁, 好心痛....
我唔想咁
我唔需要有什麼活動, 我只需要一個會定期做版務工作, 有責任心, 維持秩序, 能維護cso樂古質素 既版主
不用每分每秒每小時check住, 但起碼不要隔得太久, 甚至不做事吧??
能力乃是其次, 最重要的, 是責任心
而不是一個不會做野, 只是掛住個名, 長期hold住個位的版主...

無論是支持也好, 反對也好
歡迎各位愛樂古/對樂古有歸屬感既人, 來表達你地既意見,

此post 既目的係俾個空間大家客觀討論, 不喜勿插,
希望能憑此post, 引發大家既關注, 從而希望可以維護樂古討論區的高質素, 不可再讓它壞下去!

----------------------

本人有以下幾個看法, 歡迎各會員, 以及版主回應
從而引起大家關注, 好好客觀討論, 繼而建立一個高質素的樂古論壇!

1) 論壇的特色, 個人認為, 除左取決於會員的種類 (就好似CSO 多小朋友玩咁...)
仲有就係版主的動向....
我無意去左右 版主的取向/方向....
但版主對留言/post 寬鬆的話, 無錯, 結果是可以看到的
會人流很多, 多很多人留言 (但多既會係D咩人? 我想大家都知道吧...)

2) 無意義的回覆都還是事小, 另外就是 關於留言者的內容問題。
在這個POST 有會員講到,
"看過不少會員發過不錯文章
結果換來n個反對
相信連發文者看到
都沒意欲,想再發其他文章"
又或者
"對於果D講粗口當食生棻,言論一D都無尊重人既人
己經見慣不慣了"
等等

版主的做法, 決定了這論壇 留言者的種類...
我無謂強迫版主改變做法, 但搞成之前那樣, 到底是為什麼呢? 版主有無思考過?
到底版主想要一個人流多, 低質素 (多小朋友, 多廢話) 的論壇?
還是人流較少, 高質素 (將限制線提高, 小朋友不敢亂留言) 的論壇?

3) 還有,
有版主回應道 "另外有罵戰一事,是我不是經常巡帖而"走漏眼",但會員知道的也應到舉報區舉報,盡一點公民責任."
這個現象真的很無奈, 會員說是版主的問題; 版主卻又說是會員問題。
ok, 就算版主的確是睇漏眼
那我真的很想問問, 我之前說的那2個罵戰post, 鬧了足足3日或以上, 點解仲可以無人出手做過野既??
有2個可能性:
1. 版主們貴日事忙, 3日或以上, 都沒有檢查過主版?
2. 主版既版主們沒有認真檢查過主版。
我諗, 有問題既post 有咩signs/symtoms, 版主應該認識多過我吧?
但真係根本無可能睇漏,2個post 都好似cancer 咁,
有好多abnormal signs: 在短時間內增添了數頁,post 既title 已經好明顯有問題 (e.g. 夢城那個post); 軍團名字出現在主版!!
那是不可能睇漏,仲要睇漏3日?? 到底有否check 過? 我自己打緊字都覺得根本無可能發生....
然而, 好明顯, 當我一post出來, 才有版主做野關帖,
那我很想講...答案很明顯吧?

如果版主將責任 推在沒有會員舉報的話, 我會很失望。
就好像醫生幫病人睇病, 醫生斷錯症, 就賴落病人度, 說他沒有講清楚/show 自己有咩身體問題, 這是一個很沒有責任的醫生。
同埋, 如果將這次 "3 日或以上都沒有將有問題的post 解決" 事件盡推在會員身上, 這是一個很沒有責任的版主。

姐係咁講, 幫你睇埋的話, 不如我做埋你個份, 好無?
(無意冒犯)

倘若你是說 "金勳加倍統計處", 版主沒有按入去check 過內容, 都算,
但由#37罵到#180,
你睇返留言時間, 真係在短時間內增添數頁,
就算無人舉報, 理論上, 有做"每天"主動檢查的版主, 應該一早出手做野吧??

至於 "夢之城個團 係咩團黎? 係咪全部都唔識打一般???"
個post 既titile已經好有問題, 但點解個post 還可以在主版的第一頁飄浮了數天?

本人認為這真的是十分簡單的動作, 以及明顯 的問題..
無可能睇唔到, 亦都不是要把責任推在沒有會員舉報的身上,版主都要做野和定期檢查嘛?
但當然,責任不是盡在版主身上。
會員有什麼責任?(e.g. 不要留無意義/不尊重發帖者的留言,見到違規事件立即舉報,不要挑起罵戰,見到就來有罵戰幫手調停,言論要客觀,等等)
一個好論壇,係由會員及版主互相合作共同建設!共勉之!

作者: 一目連    時間: 18-10-2012 08:02
比你做囉= =
作者: mrluvbabii    時間: 18-10-2012 08:16
話時話,10個主版版主,仲有幾多個係有玩cso,有幾多個係有上黎樂古?
如果貴人善忙,不如讓出職位,讓有心人管理,好過現在幾日一膠帖,
數回復一罵戰,數位不知去向管理的板主
作者: 血映雪    時間: 18-10-2012 08:41
其實嗰張夢之城帖裏面有好多粗口!
嚴重到俾管理員見到實會禁幾個禮拜言...
作者: kafu1234    時間: 18-10-2012 09:48
看過不少會員發過不錯文章
結果換來n個反對

相信連發文者看到
都沒意欲,想再發其他文章
作者: z888888    時間: 18-10-2012 10:49
特別係最新官方情報,更新資料等
次次都總有人按反對
作者: 小秋哥    時間: 18-10-2012 11:56
完全支持樓主講o既野
由此帖可見,樓主真係為Nakuz好
作者: 血映雪    時間: 18-10-2012 14:07
特別係最新官方情報,更新資料等
次次都總有人按反對
z888888 發表於 18-10-2012 10:49

我個人認為官方情報帖價值不大...
搶鮮情報先有價值!
作者: 血映雪    時間: 18-10-2012 14:21
話時話,10個主版版主,仲有幾多個係有玩cso,有幾多個係有上黎樂古?
mrluvbabii 發表於 18-10-2012 08:16

下面有幾位版主好似特別少處理CSO區版務...
版主: 黑色彩虹, Yondaimc, caesar007, oscartsecn, 新手勿電, kissopen222, 馬倫, a507845363, nCSO, Roger

作者: z888888    時間: 18-10-2012 14:24
我個人認為官方情報帖價值不大...
搶鮮情報先有價值!
血映雪 發表於 18-10-2012 14:07

2者我都覺得同樣重要,如果官方情報消息係早的,同樣有價值
作者: ZoMble乂幻月    時間: 18-10-2012 15:19
文海冇心機睇..
但俾左個好評你
作者: Manb    時間: 18-10-2012 16:19
回復 9# 血映雪

roger根本就唔會處理版務既=.=
作者: ivancho716    時間: 18-10-2012 16:20
支持樓主所言
對於果D講粗口當食生棻,言論一D都無尊重人既人
己經見慣不慣了
作者: Pro乂神手    時間: 18-10-2012 16:22
我有申請過版主 但都唔得..
作者: HC_Leung    時間: 18-10-2012 16:36
以往有9成版務都係由鴻版負責
冇左佢個版就係咁

唔知幾時先返黎@@?

.........其實琴晚見到佢係度升刀
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 16:38
搵多d人去申請啦
作者: HC_Leung    時間: 18-10-2012 16:42
搵多d人去申請啦
anthony0222 發表於 18-10-2012 16:38

一日冇鴻版係度   
就算個版主列表長到落第2行都會同依家冇分別
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 16:43
一日冇鴻版係度   
就算個版主列表長到落第2行都會同依家冇分別
HC_Leung 發表於 18-10-2012 16:42

想鴻版早d翻黎+_+?
作者: HC_Leung    時間: 18-10-2012 16:44
回復 18# anthony0222

一直都想
佢係樂古CSO版的重要支柱
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 16:46
回復  anthony0222

一直都想
佢係樂古CSO版的重要支柱
HC_Leung 發表於 18-10-2012 16:44

不過都要過一排?
作者: HC_Leung    時間: 18-10-2012 16:57
回復 20# anthony0222

佢琴晚升緊刀
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 17:21

佢琴晚升緊刀
HC_Leung 發表於 18-10-2012 16:57

本人黎?
作者: HC_Leung    時間: 18-10-2012 17:23
本人黎?
anthony0222 發表於 18-10-2012 17:21

我估佢應該都唔會放ac掛

我刀已升所以冇入
作者: godofzero    時間: 18-10-2012 17:23
wow終於有番d有質素既文啦

btw,重點唔係公開招募版主,唔係版主做唔到野
我覺得係方向可能錯左

無質素既post係由無質素既會員去發出,每個人都係講緊用bug刷咩成就,改咩名,請問csonline吸引到你玩既原因係乜?
係不停刷成就?定係打用刀打喪屍?有無人真真正正研究過,點開槍,支槍點用先好,點去贏出呢個回合,又或者係比賽點樣打法
而點解樂古只有呢班人存在,無左班高質素既人係到

問題在這裡
樂古既方針一直都係 攻略,槍械大全
參加呢類活動既人,提供呢類資訊既玩家,唔洗講吧
呢類資訊對大家有幫助嗎?
這些資料是能夠幫助玩家由新手升級到老手/高手嗎??
所以也很難怪熟識cso的玩家離開nakuz/或者不會發言
根本無討論空間

無記錯之前樂古有舉辦過比賽的~我看都很多人想參加~反映亦都好好
最近睇黎睇去都只係論壇問答比賽,打字遊戲,圖片設計..與遊戲根本沒有直接的關係
看來最好吸引玩家的方法
舉辦多一些比賽,就算沒官方那麼多資源去搞一般模式
scout比賽,m4比賽~也是很好的idea
若果現任版主們沒時間舉辦比賽的,麻煩你們讓位吧,讓其他對cso更有熱誠,更多時間的玩家去繼續

樂古cso加油喔!!
一名cso封測玩家及電競支持者上.
作者: lawkichun    時間: 18-10-2012 17:24
其實樂古d人唔自己檢討下
遲早變到好似fb咁
係咁俾人show off 派膠 抱怨
作者: Pro乂神手    時間: 18-10-2012 17:53
我希望可以比次機會我- -,
作者: 馬倫    時間: 18-10-2012 18:27
老實說其實你說的情況我都清楚,現時有工作的版主1隻手都數到,冇品會員永遠視樂點為垃圾,但我們做的只可扣樂點以示警告,我們不可能記著會員所犯過的事到達某數量而封鎖帳號(除非是那些一天內不段回覆"CCCCC"那類)

CSO玩家質素也會引至版中違規量增多,這不是推卸,比如說是每次在遊戲中有罵戰最後那句都是"樂古見"然後不跟規則放上主版抱怨,這類是無可避免.多數都是為了不想扣樂點而開個新AC發帖(這類情況見得多)

新版主早已經上任,只是沒有開公告通知

另外有罵戰一事,是我不是經常巡帖而"走漏眼",但會員知道的也應到舉報區舉報,盡一點公民責任.
作者: v1w1    時間: 18-10-2012 18:29
我同意樓主的說法

我只是說:麻煩版主關帖

就有人說我在抽水和洗分數

http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... p;extra=&page=5

版主,你們沒有時間管理CSO版,麻煩盡早向管理員辭職
作者: qwqw135790    時間: 18-10-2012 18:35
係咁嫁啦
作者: xdkeung0401    時間: 18-10-2012 18:41
老實說其實你說的情況我都清楚,現時有工作的版主1隻手都數到,冇品會員永遠視樂點為垃圾,但我們做的只可扣樂 ...
馬倫 發表於 2012/10/18 06:27 PM

我都明白版主既情況
又要理學業或事業
跟本沒時間處理版務
要DSE果d都要溫書
要返工果d放左工都變左條屍
更何況係一d半工讀既人?
我覺得係樂古會員要檢討
而吾係版主
作者: _山窮水盡.    時間: 18-10-2012 18:57
違反 規管
兩樣野自己慢慢諗
作者: john123321    時間: 18-10-2012 20:12
而加樂古真係質素好差,D板主成日唔知死左去邊
經常有連貼出現,粗口冇人管,鬧戰唔理,再係咁,樂古成版粗口,好快變高登
作者: abc789957123    時間: 18-10-2012 20:17
個1113233唔夠講就爆粗 把口臭到未刷過牙咁 爆粗後又玩速成碼 扮晒夢膠城代表咁上樂古亂咁吠 你咁吠法只會顯得你團越黎越膠
作者: 1113233    時間: 18-10-2012 20:19
回復 4# 血映雪

其實我想知我講乜點都關你事?之前影圖區又係.依家又係.
作者: 1113233    時間: 18-10-2012 20:20
回復 33# abc789957123

人地開完呢個post.你又想嘈?講野你都話吠.你呢d係咪都叫小學雞?
作者: abc789957123    時間: 18-10-2012 20:21
回復  abc789957123

人地開完呢個post.你又想嘈?講野你都話吠.你呢d係咪都叫小學雞? ...
1113233 發表於 18-10-2012 20:20

我係想指出你呢隻膠團代表吠左成個post
作者: 1113233    時間: 18-10-2012 20:22
回復 14# Pro乂神手

好正常.嘿嘿
作者: 1113233    時間: 18-10-2012 20:23
回復 36# abc789957123

你講完吠未?傻左?家下係你吠.你好好咩?
作者: Killer104    時間: 18-10-2012 20:23
第4項係心聲
作者: abc789957123    時間: 18-10-2012 20:23

你講完吠未?傻左?家下係你吠.你好好咩?
1113233 發表於 18-10-2012 20:23

好過你咁 睇下你個夢膠post幾多人插你
作者: 血映雪    時間: 18-10-2012 20:24
回復  血映雪
roger根本就唔會處理版務既=.=
Manb 發表於 18-10-2012 16:19

之前Kiss都好勤力...
依家唔知去咗邊...
M88都幾好...
不過依家同樣唔知去咗邊...

我都唔明Roger有咩貢獻?
係佢工作透明度低定係真係屍位素餐呢?
作者: 1113233    時間: 18-10-2012 20:25
回復 40# abc789957123

反正佢地都唔係好得幾多你話我狂吠已經自己都係到引罵戰咁你同我有咩分別?
作者: st0511018    時間: 18-10-2012 20:25
哇==
作者: abc789957123    時間: 18-10-2012 20:25

反正佢地都唔係好得幾多你話我狂吠已經自己都係到引罵戰 ...
1113233 發表於 18-10-2012 20:25

我係指出事實 事實上你堅係係個post到吠 把口又臭 又玩速成碼遊戲
作者: 血映雪    時間: 18-10-2012 20:27
回復  血映雪
其實我想知我講乜點都關你事?之前影圖區又係.依家又係. ...
1113233 發表於 18-10-2012 20:19

你講啲嘢咁過分咁囂張...
好多人都會睇唔過眼啦!
作者: 1113233    時間: 18-10-2012 20:27
回復 44# abc789957123

個條友就係因為佢乜都唔知.只係識得跟人講野.你依家已經引罵戰.咁你睇呢個post廢?
作者: 1113233    時間: 18-10-2012 20:28
回復 45# 血映雪

都係個句.自己團比人話.0.
作者: 馬倫    時間: 18-10-2012 20:28
上面就係例子,罵戰永遠不息
作者: abc789957123    時間: 18-10-2012 20:31

個條友就係因為佢乜都唔知.只係識得跟人講野.你依家已經引罵戰.咁你睇呢個post廢 ...
1113233 發表於 18-10-2012 20:27

你唔回咪無野罵落去 事實上你上面個post有野做錯 比人話2句都話唔起?
作者: 血映雪    時間: 18-10-2012 20:31
我係指出事實 事實上你堅係係個post到吠 把口又臭 又玩速成碼遊戲
abc789957123 發表於 18-10-2012 20:25

唔洗理佢...
我深信遲啲佢會俾管理員禁言...
作者: 1113233    時間: 18-10-2012 20:32
回復 49# abc789957123

咁我話番你你又應我?比人-40樂點..笑左....
作者: 1113233    時間: 18-10-2012 20:33
回復 50# 血映雪

冇禁我會笑.....
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 20:34
之前Kiss都好勤力...
依家唔知去咗邊...
M88都幾好...
不過依家同樣唔知去咗邊...

我都唔明Roger有咩貢 ...
血映雪 發表於 18-10-2012 20:24

roger好似係再上一代管理cso版既版主...= =?唔知有無記錯-_-
作者: 血映雪    時間: 18-10-2012 20:35
馬倫 發表於 18-10-2012 20:28

係因為你唔好好出手...
一出手就一竹篙打一船人...
同所有人話"再有罵戰就大家一齊罰"...
完全無視晒撩起罵戰嗰個人嘅責任...
你覺得咁樣大家會服咩?
作者: Pro乂神手    時間: 18-10-2012 20:36
回復 37# 1113233

唉~_~ 甘都唔批
作者: 血映雪    時間: 18-10-2012 20:37
roger好似係再上一代管理cso版既版主...= =?唔知有無記錯-_-
anthony0222 發表於 18-10-2012 20:34

既然依家唔係...
就唔應該掛名...
屍位素餐...
作者: 1113233    時間: 18-10-2012 20:38
回復 54# 血映雪

咁不如你做版主囉
作者: abc789957123    時間: 18-10-2012 20:39
由佢扣 我就係睇唔過眼你
作者: HC_Leung    時間: 18-10-2012 20:44
anthony0222 發表於 18-10-2012 20:34

黑色彩虹都係.

Roger只係報導少量CS/CSO消息
作者: 馬倫    時間: 18-10-2012 20:44
回復 54# 血映雪

我冇可能無時無刻睇到邊方面有罵戰發生,加上有一放並唔注意樂點既存在,扣樂點跟本冇用,ban佢既理由唔夠充實,咁既情況除左扣樂點同警告之外冇野做到,用言語更加可能加劇罵戰
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 20:45
黑色彩虹都係.
HC_Leung 發表於 18-10-2012 20:44

即係我無記錯= =""?
作者: Pro乂神手    時間: 18-10-2012 20:46
即係我無記錯= =""?
anthony0222 發表於 18-10-2012 20:45

話說黑彩都好少搵我/.=\
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 20:49
話說黑彩都好少搵我/.=\
Pro乂神手 發表於 18-10-2012 20:46

點解要搵你-_-
作者: Pro乂神手    時間: 18-10-2012 20:50
點解要搵你-_-
anthony0222 發表於 18-10-2012 20:49

我係佢大佬
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 20:51
我係佢大佬
Pro乂神手 發表於 18-10-2012 20:50

邊一種大佬先= =
作者: Pro乂神手    時間: 18-10-2012 20:51
回復 65# anthony0222

CSO
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 20:53

CSO
Pro乂神手 發表於 18-10-2012 20:51

CSO大佬= ="?理解不能
作者: HC_Leung    時間: 18-10-2012 20:53

CSO
Pro乂神手 發表於 18-10-2012 20:51

講野要小心D
作者: Pro乂神手    時間: 18-10-2012 20:53
回復 67# anthony0222

CSO佢跟我搵食的說
作者: Pro乂神手    時間: 18-10-2012 20:53
講野要小心D
HC_Leung 發表於 18-10-2012 20:53

此話何解
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 20:54

CSO佢跟我搵食的說
Pro乂神手 發表於 18-10-2012 20:53

來頭不小喔啊
作者: Pro乂神手    時間: 18-10-2012 20:55
回復 71# anthony0222

佢都好忙 一星期先on一次cso...
作者: HC_Leung    時間: 18-10-2012 20:55
此話何解
Pro乂神手 發表於 18-10-2012 20:53

有好多種大佬
包括不良的大佬
作者: Pro乂神手    時間: 18-10-2012 20:56
回復 73# HC_Leung

當然不是你口中所說的那個
作者: HC_Leung    時間: 18-10-2012 20:56
變左吹水帖!!!
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 20:57

佢都好忙 一星期先on一次cso...
Pro乂神手 發表於 18-10-2012 20:55

我好耐無見距-_-(包括cso)
作者: anthony0222    時間: 18-10-2012 20:57
有好多種大佬
包括不良的大佬
HC_Leung 發表於 18-10-2012 20:55

第一下我都load到呢樣= =""
作者: 倉井影    時間: 18-10-2012 23:08
老實說其實你說的情況我都清楚,現時有工作的版主1隻手都數到,冇品會員永遠視樂點為垃圾,但我們做的只可扣樂 ...
馬倫 發表於 18-10-2012 18:27

馬倫 發表於 18-10-2012 20:28

回復  血映雪
   我冇可能無時無刻睇到邊方面有罵戰發生,加上有一放並唔注意樂點既存在,扣樂點跟本冇用, ...
馬倫 發表於 18-10-2012 20:44

以小弟之愚見, 其實我還看到有某些事情, 亦有幾種問題/想法/建議, 想問問/說說, 不喜勿插...

1) 此POST #62-#77 開始吹水, 偏離主題
以我所知, 離題是否會被扣分/樂點?
他們的離題影響了此POST的原意

2) 無意義內容的回覆, 其實是可以再捉緊D
不單是只用圖回覆, 整個回覆根本無意義
就好像這個>>http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4398276&extra=page%3D1
第1個回覆
又或者好像此post 的第1個回覆 >> "比你做囉"
根本是毫無意義

在這post, 有資深的會員提及過, 低質素的回覆, 實在令人氣餒
請問, 對於此等留言, 是否應作出一些行動/警告/懲戒, 以維護樂古cso的質素?
e.g. 好幾項罪名, (關於留言)
- 無意義回覆
- 回覆不尊重發文者

而遇到罵戰時, (我都明白, 要定義罵戰有一定的難度, 但有時不是說一定要只扣挑起罵戰的一方, 或者一定要只扣發爛/理虧的一方)
先給2方警告, 違者扣分/樂點,

我認為扣分/樂點是有著其意義的
但起碼, 咁樣以俾到一個訊息人地, 話俾留言者知, 話俾其他人知 咁樣係唔得。
一定或多或少都會有阻嚇的作用...

再說, 倘若真的有不要臉的人, 一路被扣分, 一路繼續搞事
我真的很想問, 不可以禁他的言嗎? 版主的權限不夠?
其實我都很明白版主的難處,
老實說, CSO 隻game 易上手, 難免會多小朋友玩, 太多低質素舉動,
憑一己之力, 實在很難維持秩序...
可否向超級版主/管理員申請特權, 去禁人言?
又或者...

3) 招募多幾位版主分擔工作, 可行嗎??
esp 主版, 交易區 (我明白, 根本好難個個post 都check 住回覆, check 有無8小時推文, 仲要無咩人舉報)
搵多5-10個版主, 分唔同日子, 唔同時段管理, e.g. Monday 5-8pm, Tuesday 8-12pm,咁樣會唔會好d?
多d人幫手睇, 管下秩序, 可以嗎?

4) 要一個討論區好, 不單是版主的努力, 一般會員的付出一定少不免
有無什麼方法可以再鼓勵一般會員多點舉報?
宣傳"舉報帖"?
開帖公開宣傳/呼籲多d人舉報? e.g. 開個叫 "樂古好質素, 在於你與我, 鼓勵各會員舉報違規行為" 的帖?
一方面, 可以叫人多d 舉報?
另一方面, 有著阻嚇的作用吧?

還有, 我想問的是...每個留言 的右下角 "報告", 這個鍵是否真的有用?
之前的那2個罵戰post, 其實我都已經報告了好幾次, 但都無回應/任何effect.....

5) 有不少人, 因為少少野/無聊野, 就開post >> 呢個係我睇到的境況
但我亦明白此難處, 因為...."少少野/無聊野" 的定義, 實在太難定斷
對於這一點, 我真的想不到好建議.......但的確是有呢個問題存在吧?
作者: furball111    時間: 18-10-2012 23:13

回復 78# 倉井影

點解你咁鍾意打字海....簡單直接咪得 +o( 據知你好似覺得應該實行仁義道德架wo, 做咩而家變左法家思想? 以利害誘民為善,以法制治咁? 少少野扣分, 乜扣分真係可以有阻嚇力?
作者: 倉井影    時間: 18-10-2012 23:23
回復  倉井影

點解你咁鍾意打字海....簡單直接咪得 +o( 據知你好似覺得應該實行仁義道德架wo, 做咩而 ...
furball111 發表於 18-10-2012 23:13

1) 本人中英文差, 表達能力不好, 無你咁勁咁屈機, 所以你睇落我好長氣, 好多無謂野, sorry
2) 我的確係主張仁義道德, 但除左呢個之外, 法治都好緊要; 如果唔係, 咪變左共產黨?
2者兼施, 2者並用, 不可以只全部偏重一方, 這樣才可以收到最好效果

btw, 你唔介意被扣分?
那你可以快d 挑戰一下, 講粗口, 被人扣分/禁言, 去嘗嘗那個感受囉 (無惡意的)
作者: z888888    時間: 18-10-2012 23:37
樂古最大問題係帳號太易註冊擁有,攪破壞,挑罵戰,昆人點數帳號乜都有
被扣分,被封帳又如何,轉頭開個新的,換個新身份又可以玩過
作者: superchanouo    時間: 18-10-2012 23:52

據我所知,招募係有的,不過結果就唔清楚。

據我所知,ctm真係潛左水。

我同意現時樂古CSO版既帖質素有所降低,當年我黎到樂古CSO版,有唔同既帖,比作為新手既我參考,學習,得益。
但係我想澄清一樣野,事實唔係好似大家咁諗。個個人都話要招募,招募一啲其他有能力既人才,個個都係咁諗,都係想有人''出黎''做版主。想係冇用,你覺得自己有能力既咪去申請囉。

【勿以善小而不為,勿以惡小而為之】
希望大家明白呢個道理,見到有人做錯既,不妨出黎糾正佢。可能你覺得成個版只係需要依靠一個精神支柱就足夠,咩都由佢話事,咩都由佢管,自己做返一個花生友就可以。錯,做事不必與俗同,亦不宜與俗異。做事不必令人喜,亦不可令人憎。ctm是這樣煉成的。

作者: 倉井影    時間: 19-10-2012 00:12
據我所知,招募係有的,不過結果就唔清楚。

據我所知,ctm真係潛左水。

我同意現時樂古CSO版既帖質素有所 ...
superchanouo 發表於 18-10-2012 23:52

而家我咪提出問題lor.....

會員說是版主的問題, 會員都唔知要點做, 同埋做D 咩野
而版主郤又說是會員的問題, 話會員咩野都唔做

咁姐係點好呢?
作者: superchanouo    時間: 19-10-2012 00:28
會員說是版主的問題, 會員都唔知要點做, 同埋做D 咩野
而版主郤又說是會員的問題, 話會員咩野都唔做

...
倉井影 發表於 19-10-2012 00:12

有人就會講,帖質素下降係因為會員既問題。而會員既問題,我認為係在於會員既本質。勿以惡小而為之,一個人連自己做人應有既本質都唔清楚,我冇野好講。唔係下下要人提先知衰架嘛,係咪先

亦有人講,原因係版主們既責任問題。老實講,宜加軍團版kissopen222交比我管哂既,大小事務都要由我自己做。至於主版交易版,去管理既責任在於邊個身上,我就唔多講,因為我唔清楚。至於邊個版主真心有做野,各人都會有自己既睇法。我相信守得雲開見月明,遲早會有人出返黎領導呢個版。

作者: z888888    時間: 19-10-2012 00:37
有人就會講,帖質素下降係因為會員既問題。而會員既問題,我認為係在於會員既本質。勿以惡小而為之,一 ...
superchanouo 發表於 19-10-2012 00:28

我覺得會員本身係有問題,但這裡始終需要有人管治,沒有板主睇住的論壇,
就如現今社會一樣,沒有警察的社會,任何人也會變得放肆
作者: superchanouo    時間: 19-10-2012 00:40
我覺得會員本身係有問題,但這裡始終需要有人管治,沒有板主睇住的論壇,
就如現今社會一樣,沒有警察的 ...
z888888 發表於 19-10-2012 00:37

咁你祝福我快啲升做正式版主,之後再義務管理主版

作者: z888888    時間: 19-10-2012 00:43
咁你祝福我快啲升做正式版主,之後再義務管理主版 
superchanouo 發表於 19-10-2012 00:40

係而家呢個人手空缺既情況下,你要升做正式,應該沒什麼問題吧
作者: 倉井影    時間: 19-10-2012 00:47
有人就會講,帖質素下降係因為會員既問題。而會員既問題,我認為係在於會員既本質。勿以惡小而為之,一 ...
superchanouo 發表於 19-10-2012 00:28

既然你講到要自制咁緊要, 你覺得會員應該要奉公守法,
咁唔駛有版主和警察喇, 因為每個人都suppose要知道佢地應做既本份wo...

咁事實上, 就係需要人管住, 睇住, 提住嘛
唔係咩?

仲有, 你咩都做哂, 真的ok? 一個人wo
作者: superchanouo    時間: 19-10-2012 00:48
係而家呢個人手空缺既情況下,你要升做正式,應該沒什麼問題吧
z888888 發表於 19-10-2012 00:43

見習期都差唔多過,如無意外應該可以升正式。
作者: superchanouo    時間: 19-10-2012 00:57
既然你講到要自制咁緊要, 你覺得會員應該要奉公守法,
咁唔駛有版主和警察喇, 因為每個人都suppose要 ...
倉井影 發表於 19-10-2012 00:47

會員固然要遵守版規,版主都需要管理。

不過,由細到大實有聽過咩叫自制吧,就算冇,父母老師都有教過自律啦。係咪冇王管就會為所欲為先
何況,做人又好,做會員又好,除左要知道自己既本份之外,仲要做好佢添。
問題可能在於時下樂古多左唔少年紀較小既人,未清楚自制自律本份既道理啦。
講明先,你閱歷實多過我既,有咩唔岩你即管指出糾正抒發己見。

而軍團版人手問題,本身就係suppose有兩個位,兩個人互助樂也融融既,不過另一位呢排就忙左啲,所以啲野就交哂比我做。

作者: 倉井影    時間: 19-10-2012 01:07

不過,由細到大實有聽過咩叫自制吧,就算冇,父母老師都有教過 ...
superchanouo 發表於 19-10-2012 00:57

well, 頭先唔記得左問, 頭先你呢句
"我相信守得雲開見月明,遲早會有人出返黎領導呢個版。"
唔好咁悲觀啦~~可能你就係將來領導呢個版既人呢 ;)

你呢一句"會員固然要遵守版規,版主都需要管理"+"係咪冇王管就會為所欲為先"
已經好夠喇...不用再說多餘的說話/例子

已經講左好多次, 事實放在眼前, 無王管, 真係亂左wo, 你自己都話樂古質素係低左...
咁真係需要有版主出手嘛...right?

鬼唔知自津係最好咩...
但自津係俾d 思想成熟點既人, 我唔係小朋友, 我梗係識自津;
但而家問題就係要對住其他人, 對住d 小朋友嘛, 問題不在我身上!
有人管既始終都係好d!

需要有高級人士去管其他人, 以及 其他不受控制的小朋友

你咁鍾意叫人自津, 同佢地講啦; 你叫我自津, 無用架wo, 版主大人
我得7 level, 叫人自津, 人地當我係唱歌ja....

作者: superchanouo    時間: 19-10-2012 01:17
well, 頭先唔記得左問, 頭先你呢句
"我相信守得雲開見月明,遲早會有人出返黎領導呢個版。"
呢2句,  ...
倉井影 發表於 19-10-2012 01:07

呢2句, 一前一後, 到底有什麼關連=.=?

即係話我宜加會堅持呀。

不用再說多餘的說話/例子

咁我語文水平唔好嘛,囉嗦得濟請見諒多多包涵。

咁而家要有版主出手, 有咩唔好??

只可以講,ctm,m88果啲去左讀書,其他的,我唔知道。話我聽搵邊個版主出手是好

我都睇得出你係個成熟人,但係你細個既時候又識唔識自律呢

CSO版係吸引到一班新人入黎,當中大部分都仲長大緊既,相信你都明白。

由你既角度睇,好多野都係錯架。

作者: roompklee    時間: 19-10-2012 01:18
回復 78# 倉井影

又關我事,個帖明知故問,開心下啫 ,咁睇唔開,
作者: 倉井影    時間: 19-10-2012 01:22
即係話我宜加會堅持呀。
咁我語文水平唔好嘛,囉嗦得濟請見諒多多包涵。
只可以講,ctm,m88果 ...
superchanouo 發表於 19-10-2012 01:17

直接一點就可以了...
sorry, 剛編輯了內容, 因為慢慢又好似理解到你那2句意思...
(我既中英文都唔好,成日都辭不達意, 講左好多廢話)

其實大家都要知道
一個好既論壇, 係要版主同會員共同建立, 大家都要付出努力

同埋, 呢個post 其實係想話引起大家關注姐, 希望大家多加留意, 從而改善質素....

版主大人 我一定會作好我既公民責任, 我一定會多多舉報違規行為的
作者: superchanouo    時間: 19-10-2012 01:25
要深入定立一個’’廢up''標準好難架嘛,話明個個人都有唔同睇法,我當係肺腑之言,你就話我廢up,到時又係到爭議,真係搵野黎做。

作者: 倉井影    時間: 19-10-2012 01:27
要深入定立一個’’廢up''標準好難架嘛,話明個個人都有唔同睇法,我當係肺腑之言,你就話我廢up,到時又係 ...
superchanouo 發表於 19-10-2012 01:25

唔係, sorry, 初時我唔明 (我理解能力有問題), 而家明白了
作者: superchanouo    時間: 19-10-2012 01:28
唔係, sorry, 初時我唔明 (我理解能力有問題), 而家明白了
倉井影 發表於 19-10-2012 01:27

唔係,你見我冇引用你,就即係唔係針對緊同你既話題作評論。
作者: z888888    時間: 19-10-2012 01:32

不過,由細到大實有聽過咩叫自制吧,就算冇,父母老師都有教過 ...
superchanouo 發表於 19-10-2012 00:57

咁即係始終都要有人教,有人睇住.
自律個定義都幾廣泛,可能你指出是個人的品行,行為等.
那最多自律下,那些人減少了罵戰,粗口等

但就等於自律下無需要板主的管理?
相信板主的工作還有很多,自律的會員不等於不會犯錯

這裡有很多的板規相信仍然需要板主去處理與執行
作者: superchanouo    時間: 19-10-2012 01:37
咁即係始終都要有人教,有人睇住.
自律個定義都幾廣泛,可能你指出是個人的品行,行為等.
那最多自律下,那 ...
z888888 發表於 19-10-2012 01:32

就我所見,版主算係會員既同輩,唔係前輩(當然年紀特別大既當佢係前輩又得),平時好多野都係前輩教你,而同輩係互相學習欣賞。所以宜加咁樣,其實大家係互相學習緊,有人話宜加啲會員質素差左,又有人話以前啲會員走左唔少,我就覺得有新亦有舊先係最好既情況,新既係舊既身上可以學到野,同埋咁樣呢個CSO版先有承傳架嘛。

作者: 倉井影    時間: 19-10-2012 01:39
唔係,你見我冇引用你,就即係唔係針對緊同你既話題作評論。
superchanouo 發表於 19-10-2012 01:28

[純粹討論] >>http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4398276&extra=page%3D1
第1個回覆
你認為是廢up嗎? 你認為是無意義回覆, 理應扣分嗎?
真心想問下你點睇, 同會點做?

你將來就是版主
你的決定, 你的立場, 你的方向, 將決定這論壇的發展方向....

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontadtwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2