樂古Nakuz

標題: 一個數年遊戲玩家對online經歷 [打印本頁]

作者: 童言無忌    時間: 13-1-2013 00:44
標題: 一個數年遊戲玩家對online經歷
在此說明我只係分享歷年經驗,並非陰謀論,都唔想有任何鬧戰

話說我只係一個打機只有4-5年既小玩家,玩既遊戲好普遍,我同大部份人一樣先以online game為開始,玩既包括曙光2`星夢`楓之谷等等,cso只係人生中第3隻game,我斷斷續續離開「佢」都有3次,小學開始中學完結,都算我玩得長既第2隻game

而我只係一個家境富裕小小既人,小學時期將零用都拎去買點數,只係為新槍金槍而「投資」落online,因為我並冇諗過遊戲會執,當時年少輕狂,為左個係一時間既榮耀,導至出咩新槍就買,槍係多,但係就越黎越毒,經常同朋友流連網吧,有時見其他人抽到好槍而我冇既,我就會妒忌,甚至發脾氣問候下對方,一直如此去到我中學...

我由小學上到去中1,期間我依然唔識世面,為遊戲付出既超過我擁有既野,又試過偷呀媽錢買點數...而我泥足深陷係網路世界,認為網上先搵到自我,直到我上中3,我第一隻玩既遊戲「星夢」執粒,突然發生既事件超出我既預算,我個時既「遊戲永遠唔會執」諗法立即冇左,我係星夢又係放左千幾蚊,佢公報倒閉個陣,我仲去左過數買裝

慢慢我開始唔玩online3個月左右,直到有同學叫我一齊玩cso,我地再次去網吧,當時已經見人玩住L4D,心血來潮同同學一齊玩,不論畫質`血腥都吸引住我,我返到屋企望住部電腦,只係一部廠機,連玩cso都會lag既電腦,今日回想返我買既點數,再計返有幾多錢,竟然足以令我砌一部I5既電腦,再講返我中3當時,我每日放學就去網吧打機,每次3個鐘3個鐘都係L4D,慢慢玩熟晒,熟情又再次淡,我再次玩cso,見到c-box有好多「靚槍」,我遺忘左遊戲點都有日執既道理,再次放錢落去,都係我第一次重返cso...如是這,到我中3上學期考試,成績接近滿江紅,好彩仲有電腦同通識岩岩好合格,我比老豆鬧到標晒眼淚

但我仲未諗通,依然打機過日,到下學期有個老死笑我「on6+2+1」買咁多點,仲玩埋小學雞game,我順間冇野講,我恥笑左自己既低B,再次離開cso,當然得閒都會去玩下,中三考試點就唔多講啦,到放暑假我去搵份兼職做外賣仔賺下錢,到我中四開學都有返晚間,而我唔係一個對外形有要求既人,話晒毒拎...心照啦,做左個幾月,我將人工都拎去左砌一部機,我再次回流返cso,但係我冇再放錢落去,因為上youtube睇左「伍公子」我轉玩pc game,我去買左L4D2,GTA4等,當然都會玩「開心版」既pc

需然都係唔值,但係比online好,因為並唔洗為買點煩惱,直接改mod唔洗煩,而我今日又想玩下cso又下載返...

另外我中四都係成績唔掂要過vtc
作者: 馬倫    時間: 13-1-2013 00:55
曙光2我以前都有玩,正GAME一隻  音樂同地圖都做得好好
作者: NICK19951008    時間: 13-1-2013 00:56
由2008玩到而家揮手

曬左5K 放帳放番2K

回番條數我都系冇左3K
而家XM8團死MODE 開開心心
建議唔好再買乜鬼槍 直接收個帳好過啦
買解碼永世中唔到槍 黑橘送既解碼10個有1個中金/銀
作者: 童言無忌    時間: 13-1-2013 01:19
回復 2# 馬倫

我玩左幾個月就冇玩
作者: Finalx煙    時間: 13-1-2013 01:25
其實我都覺得買點數系掉錢落海.
人人都知天下無不散之宴席;
但系人生得意須盡歡 莫使金樽空對月.
錢可以賺翻,但系少年時的開心日子系賺吾翻嫁!
當然錢就要用得適當,吾系咁應該投入太多金錢同時間.

以上全屬個人意見,如有吾岩睇請略過.
作者: marypass654    時間: 13-1-2013 01:29
回復 5# Finalx煙

你有時用下果D PT槍都幾好玩下..
唔洗成日買點
有時9唔9咪買下..
用得適當咪得
作者: 童言無忌    時間: 13-1-2013 01:36
回復 6# marypass654

適當就好,打機都係勿沉迷
作者: Finalx煙    時間: 13-1-2013 01:43
回復 6# marypass654

系牙,pt槍都吾差,最緊要盡興
作者: 菠蘿君    時間: 13-1-2013 02:01
玩咗cso一排已經無晒癮,
淨係玩足,點都無再買過~
依家會買點既game都只有sd,
不過都唔係成日買個隻~~~
作者: 倉井影    時間: 13-1-2013 02:37
回復 1# 童言無忌

睇完你既生路歷程, 睇得出你既成長, 我都好開心
我好明白, 而好多人都經歷過你呢個階段

其實咩遊戲都有完結既一日
cso都係有機會會汁
槍械來說, 其實夠用已經夠
d 槍太多, 根本都用唔哂

反而, 重要既係, 要去享受玩遊戲既過程
錢方面, 真係要balance,
我意思唔係話, 唔好再花錢落去CSO, 但真係要量力而為
唔好沉迷, 唔好將錢放得太多落去, 自己真係要平衡!
作者: kya123456    時間: 13-1-2013 03:29
好中心聲..
有好多人己經忘記左,其實打機都係尋求個種快樂,
無必要咁認真去挽,更可況浪費金錢
作者: ZoMble乂幻月    時間: 13-1-2013 04:32

諗番前幾年總共放左差唔多2千落CSO度都覺得自己好傻
其實D槍夠用咪得~
起碼我個號入面支支槍都會用到
唔會買黎擺係倉庫度唔用
唔明點解會有人買幾萬蚊點玩CSO 值咩?= =
作者: lovefeel1314    時間: 13-1-2013 05:31
通常都係d槍好用我先會買,以cso來講,係唔洗買都得
1把xm-8已經夠做,買d槍純粹係多d槍玩,多d玩法開心d
就算知d game會汁都冇乜所謂,開心過就得
我係由睇動漫開始都冇再打咁多機
作者: Charlie1012    時間: 13-1-2013 07:59
因為玩得online game就一定要用點  
一係唔好玩 一玩就要用好多點
因為無點數就無物資 能力一定比多點數既人弱 為什麼要永遠寄人籬下
真的不如玩pcgame
但係cso既裝性價其實真的貴得過份 想想一把槍可以賣成5xx點 120$才3百多點
10個電解已經2xx點 但係10個裡面大部份玩家都只會抽到垃圾
只係我剛剛在cso識到點朋友而且過得很快樂 但帶比人快樂的是cs 不是橘子囉
作者: Charlie1012    時間: 13-1-2013 08:03
由2008玩到而家揮手

曬左5K 放帳放番2K

回番條數我都系冇左3K
建議唔 ...
NICK19951008 發表於 13-1-2013 00:56

我都同意 因為我11月先正式玩cso 我ac非常缺武
但我有錢買 只是想買 根本唔想抽 抽到金如果獎品唔岩自己又有鬼用 只是佢又不出 我又要等佢幾個月  
然後我想入交易區 但發覺我又不夠lv  真好苦惱
作者: 童言無忌    時間: 13-1-2013 10:14
回復 14# Charlie1012

cso已經係富者留窮者走,有錢就玩得勁,冇錢只能講技術
作者: superchanouo    時間: 13-1-2013 10:41
一個成熟既人應該識得分識重,知道乜野應該做乜野唔應該做。

雖然我宜加係得中三,不過我好肯定我今年比起以前,只會係適當既時候打機,唔會為打機而荒廢學業。

希望你知道自己以前有咩錯之餘,仲識得改善。

作者: v1w1    時間: 13-1-2013 10:43
在幾個月前我已經不再花錢

因為我發覺我花在CSO的金錢,至少有2千元或以上

我開始想我是不是應該要醒悟?

幸好我沒有增加任何消費6000元活動或長期抽炮灰箱

樓主說得對,玩遊戲應該要求快樂,不要過份沉迷
作者: CSYSimon    時間: 13-1-2013 10:58
係開心版minecraft??
作者: 童言無忌    時間: 13-1-2013 11:15
回復 17# superchanouo

人需改變,但已經追唔返之前既光陰同金錢
作者: superchanouo    時間: 13-1-2013 11:22
回復  superchanouo

人需改變,但已經追唔返之前既光陰同金錢
童言無忌 發表於 13-1-2013 11:15

話說...冇買點真係儲到好多錢...儲到錢之後又可以買更有意義既野
作者: wing33    時間: 13-1-2013 11:38
睇完,真心想cso玩家係買點之前考慮下經濟能力
作者: wing33    時間: 13-1-2013 15:04
諗番前幾年總共放左差唔多2千落CSO度都覺得自己好傻
其實D槍夠用咪得~
起碼我個號入面支支槍都 ...
ZoMble乂幻月 發表於 13-1-2013 04:32

非常認同!
作者: 檸檬乂茶    時間: 13-1-2013 15:42
回復 3# NICK19951008

我小二玩到e+中一^^
作者: 檸檬乂茶    時間: 13-1-2013 15:44
回復 21# superchanouo

我係呢排先買點,以前小4只有火神和黑旋刀夠了
作者: 檸檬乂茶    時間: 13-1-2013 15:48
回復 5# Finalx煙

我仲記得HP 2008年6月17號話天下無不散之(言)席T^T
作者: 童言無忌    時間: 13-1-2013 16:00
回復 25# 檸檬乂茶

買還買,但係唔好沉迷
作者: 檸檬乂茶    時間: 13-1-2013 16:06
回復 27# 童言無忌

係,所以我唔係咩槍刀買XDD新年槍岩先抽XD
作者: chipmunk123    時間: 13-1-2013 16:09
我都係玩左幾年了
作者: marypass654    時間: 13-1-2013 16:33
回復 28# 檸檬乂茶

你有時咪掛果實.
打風真.打蚊.
同埋佢有時有果D活動.
唔好用住..
等到新年先用..
咁咪唔洗買點
作者: marypass654    時間: 13-1-2013 16:34
回復 8# Finalx煙

係呀0.0
CT用5.56
TR用M8
咁都可以玩得好開心
作者: 蝶儿美朵    時間: 13-1-2013 18:18
玩咩0NLINE GAME都會汁 但最緊要開心過 因為依家細個吾玩 大個要返工等等 都冇乜機會玩 因為會有成1半既時間拎去返工 就算放假 都會想訓下/出去行下 只不過冇入點系輸1半比有入點既人.但如果玩屍3 都有箱可以汁槍 同埋玩一般場都系玩技術 同埋都可以等人地死左汁人地把槍 加上好多一般場又話禁8+1槍 又話禁連狙 所以入點黎都吾知做乜 但我都系會忍吾住手 成日入 人地成日拍片放上YOUTUBE話自己入過幾多點幾多點 又話比人亂封AC我一直都冇信 因為我只會相信自己 到真糸比佢亂封AC先算 同埋可能佢未封我AC 我已經冇玩了
作者: Csw維    時間: 13-1-2013 18:41
我都相信有好多玩家  包括我自己在內 都同樓主你既情況一樣
細細過唔識野 鍾意玩一隻GAME就將全部零用錢放晒入去隻GAME入面
當你自己慢慢咁成熟既時候 就會覺得當初買點買上引果下真係好傻
係人生既階段上 人越大 就會開始識得諗野 慢慢咁就會脫離沉迷既世界入面

其實 不如試下係現實世界到識多D朋友 平時出多D街見識下 你就會發現 網絡世界真係對你冇好處

作者: dimwingzaq1    時間: 13-1-2013 18:46
呢個世界係咁啦
回頭了就別怪人同怪自己啦!
作者: 檸檬乂茶    時間: 13-1-2013 18:47
回復 30# marypass654

我only can玩2小時...t^t
作者: 童言無忌    時間: 13-1-2013 20:05
回復 33# Csw維

遊戲本身比人娛樂,可惜00後更中意用遊戲表達身份,與多勁野就與受人歡迎,另外高手都中意用技術串人
作者: zenith710    時間: 13-1-2013 20:37

話說我只係一個打機只有4-5年既小玩家,玩既遊戲 ...
童言無忌 發表於 13-1-2013 00:44

咩係vtc
作者: 童言無忌    時間: 13-1-2013 20:39
回復 37# zenith710

職業訓練局
作者: zenith710    時間: 13-1-2013 20:39
由2008玩到而家揮手

曬左5K 放帳放番2K

回番條數我都系冇左3K
建議唔 ...
NICK19951008 發表於 13-1-2013 00:56

由2008/2009玩到而家揮手
我都5知自己浪費左幾多k-.-
作者: zenith710    時間: 13-1-2013 20:43
回復  marypass654

系牙,pt槍都吾差,最緊要盡興
Finalx煙 發表於 13-1-2013 01:43

haha有時就係玩pt槍5盡興.見d人個個都有神槍,自己揸把xm8,mp5,點會5心動
作者: zenith710    時間: 13-1-2013 20:46
回復  zenith710

職業訓練局
童言無忌 發表於 13-1-2013 20:39

中三後暑假就去做兼職..f4(or f5?)就去職業訓練局.咁早既:0
(只係有d驚奇,5係串..)
作者: 童言無忌    時間: 13-1-2013 20:50
回復 41# zenith710

中三做外賣仔,中四後期考試肥佬升唔到班,所以轉讀VTC
作者: zenith710    時間: 13-1-2013 21:01
回復  童言無忌

睇完你既生路歷程, 睇得出你既成長, 我都好開心
我好明白, 而好多人都經歷過你呢個階 ...
倉井影 發表於 13-1-2013 02:37

版大你好似好大人feel lol haha不過做版主就係要有尼個感覺先好:p. 我都5想有個小學.版主btw nk有冇咩新活動啊@@ eg nk c場/團死場..搞番下d活動啦 期待着
作者: zenith710    時間: 13-1-2013 21:15

中三做外賣仔,中四後期考試肥佬升唔到班,所以轉讀VTC
童言無忌 發表於 13-1-2013 20:50

5好放棄學業,會後悔..
就算留班都5好放棄
作者: 童言無忌    時間: 13-1-2013 21:17
回復 44# zenith710

可惜我已過vtc讀汽車,讀返我中意既野
作者: zenith710    時間: 13-1-2013 21:28

可惜我已過vtc讀汽車,讀返我中意既野
童言無忌 發表於 13-1-2013 21:17

咁希望你萬事順利! (真心)
作者: Finalx煙    時間: 13-1-2013 22:11
回復 40# zenith710
咁你未渣住把mp5/xm8殺左條友再汁佢槍
作者: 倉井影    時間: 14-1-2013 02:23

回復 43# zenith710

我自己本身都要返工, 自己好多野要做, 好多其他野要兼顧, 又要處理版務 (仲要玩下game呢...)
真的已經盡哂力, 夠忙了....

搞活動方面,不是我負責的範疇了。
版主也不是萬能呢
我自己一個人所做到既野有限...

其實本人希望可以招收新的版主。
希望可以集中負責主版搞活動,及負責影圖區和精華區。(當然,間中可以幫忙處理主版的版務,eg: 處理違規帖子/回覆等等)
這幾方面都很缺人手呢。
作者: 馬倫    時間: 14-1-2013 07:25
其實E家CSO推出好多送點槍活動,咩一登入就有AK M4幾多日個D,你頂得順既話根本唔洗買點
作者: 童言無忌    時間: 14-1-2013 08:04
回復 49# 馬倫

事實上,入一般場已經見到咩狗槍不狗槍
作者: lolm9978    時間: 14-1-2013 09:05
留班好過vtc  我某班主任話:)
作者: anselmyuen    時間: 14-1-2013 10:37
唔知你記唔記得我....
不過我好記得我寫篇回憶文個時你有比過鼓勵我^^
都幾深刻!!
讀好D書 第時大把錢再比你玩CSO =]
作者: lolm9978    時間: 14-1-2013 14:39
讀好D書,話唔定買起cso
作者: 童言無忌    時間: 14-1-2013 17:34
回復 51# lolm9978

事實真係,讀書好好多
作者: 池塘有鴛鴦    時間: 15-1-2013 13:46
偷老母錢買點:funk:,我想知後來有無俾人打pat pat?
作者: 跳龜戰士    時間: 15-1-2013 13:56

話說我只係一個打機只有4-5年既小玩家,玩既遊戲 ...
童言無忌 發表於 13-1-2013 00:44

建議樓主你玩Cosmic Break (台灣代理...唔係黑橙的  黑橙之前俾眾大玩家玩殘左...唔係貨金玩家一樣可以勁過貨金玩家  最重要既問題係冇外掛 冇小學雞只有勁人!!!!!!!!!!
機械人射擊遊戲 可自由砌機
你可以話似SD online 但SD唔可以砌機...同埋SD都係貨金玩家既世界

一齊加入冇污染既遊戲世界啦
作者: 童言無忌    時間: 15-1-2013 16:06
回復 56# 跳龜戰士

恐怕唔會了,我玩既係pc,好似BF3,TF2咁
作者: zenith710    時間: 15-1-2013 21:26

我自己本身都要返工, 自己好多野要做, 好多其他野要兼顧, 又要處理版務 (仲要玩下game ...
倉井影 發表於 14-1-2013 02:23

haha多謝版大你抽咁多時間為nk服務:)===============
上年想做版主又驚5批,今年5驚又冇時間=.=我都想為nk服務下.
作者: zenith710    時間: 15-1-2013 21:34
咁你未渣住把mp5/xm8殺左條友再汁佢槍
Finalx煙 發表於 13-1-2013 22:11

通常都殺5到人先慘-.-

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://micro-dsp.comcncontadtwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2