打印 上一主題 下一主題
收起左側

<金庸小說>討論區

我覺得最好睇應該係神雕
入面既愛情戲份好感人
笑傲,射雕都唔錯
我覺得笑傲係將武功寫得最活靈活現既一套
尤其係獨孤九劍既變化最為生動
射雕入面人物既角色性格鮮明
將人物既性格完全特顯出黎
呢樣野我覺得係射雕比其他小說優勝既地方
回復 支持 反對

原帖由 【絕聖棄智】 於 2006-12-20 10:45 發表

其實我想問問大家....楊過學的應該是..獨狐9劍是嗎...
原因請詳閱神x俠女./...中.說楊過...跟個隻野.....去到個地方...中.所留下的文字同是獨狐求敗
的劍法.....我記得當中的內容跟..笑o江湖的令胡沖的劍法.,,理念..似是同理

小龍女的針跟///6脈神劍.....怎比...一個是;.而內力所發的...劍氣...能格空幻出劍法...針即是最多.我相信...高手過招中...能有...空閒發出暗氣嗎.......要記住是..書中所說...能熟練使用是可6劍齊發...試問...一人在6位...
劍法高手下...能有時間...出暗氣.....嗎?.....

楊過學既應該係獨孤九劍中既第九式破氣式相似
依照風清揚所說
獨孤求敗係百多年前既人物
依照年代黎睇
獨孤求敗絕有可能係宋人
而楊過在劍塚曾推斷獨孤求敗是六七十年前的人
所以神雕和笑傲所記載的獨孤求敗極有可能是同一人

回復 支持 反對

原帖由 【絕聖棄智】 於 2006-12-20 10:45 發表

一陽指係段家除6脈神劍外...的絕學...

天龍寺6大高手雖然..也不夠9摩智..火焰刀鬥....雖說...是6人分使6脈神劍...但那6皆是一陽指...學問中的高手...但9摩智...卻怕段譽的6脈神劍

而且.段x慶,.都是一陽指高手都鬥不過他...那一陽指怎鬥...他呢?彈指神通同一陽指...都不算是同一系的武學前者要借外物後者只是手指的氣

我想提出一個修正
彈指神通係唔洗借外物的
係神雕俠侶第37集中
黃藥師和楊過比試掌法時因掌法不及楊過而使出彈指神通發出一股氣勁化解楊過既掌力
由此可見彈指神通係唔一定需要借外物的
回復 支持 反對