查看: 28899|回復: 140
打印 上一主題 下一主題
收起左側

信長討論區-v-"

其實果陣信長想走都走唔到呢~

諗下都知,信長果陣淨係帶著幾百個侍從,而光秀就帶著3萬,仲要係精兵,信長佢自己都知冇可能有奇蹟出現,雖然佢d思想係勁je,佢都冇可能好似戰無咁千人斬掛(何況仲有3萬人!)

仲有光秀都唔係白痴,冇可能俾信長走到,果陣已經發明左鐵炮,就算信長點勁都冇可能檔子彈掛

就算天開眼俾信長奇蹟走到,咁佢可以去邊?安土城都俾明智秀滿攻緊,搵天皇?同送死冇分別,傻吉吉仲係中國同毛利打到死死下,最加唔好話瀧川,柴田果班人喇,
最好既例子就係果陣同在皇宮既德川家康,就算佢冇俾明智追殺都差d冇命返三河,好彩佢有班服部眾先走得到,咁信長果陣獨身一人仲俾明智追殺,仲邊有可能走到自己d臣子度呢?

何況果陣仲有信忠殺入去攪攪陣,制造機會俾信長走,但係不但幫唔到,仲自己死埋...如果佢果陣唔衝入去,日後再報仇既話,歷史就可能會改寫
回復 支持 反對

原帖由 暴走龍馬 於 2006-10-18 17:11 發表

光秀個時邊有3萬人......
秀吉個邊都唔可以苦戰緊,因為當時水淹高松城,
知道本能寺之變後同毛利議和,
用左7日就趕到去山崎打破光秀,
如果信長唔死但有機會同佢會合到

除左計佢帶兵返黎果7日之外 ,仲要計埋傳話兵送口信俾吉吉 ,吉吉同毛利議和用果d時間 ,仲有信長真係可以等7日嗎?我驚佢未俾光秀殺死之前好可能就先被野武士或農民殺了
回復 支持 反對

野史?你指係歷史以外定係未證實既歷史先?

估唔到現代後生仔咁鐘意講game野....(路人a:你好像今天也跑了去玩信長之野望bo 我:shut up!)
得閒睇多d史書喇 ,就會知信長點解俾後世講為"早出世了300年"的魔鬼人物了。
回復 支持 反對

原帖由 dc槍神趙雲 於 2006-10-22 17:10 發表
竹中半兵衛與黑田官兵衛誰較有才能??

兩個人都出現係唔同既年份 ,竹中係156x年到1582年 ,而黑田就係159x年開始先出名 ,一個只係用左16人就可以搶到一座城 ,一個就差d稱霸九洲 ,真係冇得比。唯一可以講既係竹中比較冇野心 ,一心一意做一個好軍師 ,而黑田就好有野心。
回復 支持 反對

原帖由 小笨kk 於 2006-10-22 23:54 發表
討論game的請滾回你的家用機討論區

我想問
第六天魔王"呢個名既由來

上網搵過,太長,太煩,唔想睇..
簡潔介紹

果陣大約係1571-4年 ,信長同信玄爭奪日本中部霸權 ,信長則擁有信濃,美濃等地 ,而玄信則擁有甲虎(這個可能記錯),而兩者同樣有一個目的,就是"挾天子以命諸侯"邊個先擁立足利將軍就等同擁有日本一樣,但係信玄要擁立將軍就必須要由三河或美濃 ,所以信玄就開始芍信長敵對。

由於信玄信佛學 ,而佛學既至聖之地係第6天(差唔多咁解喇) ,信長為左表示自己既野心同實力都勝過信玄,所以就自稱"第6天魔王"。

其實第6天魔王只係一種手法 ,但係後人卻因信長既變態而誇大左信長呢句野既意思..
回復 支持 反對

戶次鑑連係等於立花道雪 ,立花家係大友家既臣子 ,主家沒落後先獨立起來。

島津 ,立花同大友家既關係係島津v.s立花+大友 ,不過可惜即使立花家+大友家都唔夠島津打 ,攪到最後要投靠秀吉吉先反敗為勝。
回復 支持 反對

原帖由 小稻 於 2006-10-27 20:28 發表

錯,咪懶醒!
w3果場係史上沒發生過。

反信長包圍果陣,義元已經死左好耐,墳墓的草也堆得滿高

另外,伊達政宗還是一個兒童。

平手政秀也死了很久

謙信和信玄也沒有參戊罊�

立花和島津家依然於西國戰鬥

謙信冇,但係信玄有,仲係包圍網咁多個大名中最有實力既一個 ,如果唔係佢老人家成日玩女人死得早 ,歷史可能會改寫 ,長篠之戰信玄方勝利 ,信長野望幻滅.....我想太多了...)
回復 支持 反對

原帖由 小稻 於 2006-10-28 10:39 發表

秀吉知道信長出事果陣仲係西國打緊毛利家

所以,秀吉唔係來遲,係沒「來」的動機

當知道件事都已經太遲

(題外話:據說家康知道信長死的時侯,說了一句:「信長死了,德川家的武運也就此完結!」之後曾經想切 ...

家康的想法也可想而知了吧 ,一個由細玩到大 ,之後仲一齊共渡多次難關的朋友 ,到了收成時竟然死得那麼無奈 ,身為重情重義的家康又點可以忍受一個咁既朋友突然死去呢?
回復 支持 反對

助手?家康果d係咪應該叫家臣團呢?

武既話有本多忠勝 ,井伊直政 ,榊原康政 ,酒田忠次(合稱德川四天王) ,以及松平信康(很早死)

文有本多正信 ,正純 ,大久保忠鄰 ,大久保忠世 ,安藤直次等人吧。
回復 支持 反對

信長點死係一個迷 ,因為果陣冇人搵到佢條屍
回復 支持 反對