查看: 7529|回復: 51
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] [再次轉貼]深入關於sevchost.exe重要程式(長論精華)

第一個post:有樣野..信不信由你..

大陸人爆你acc..你而家未被人爆..因為當你豬咁養..養大就殺..

即係你被人監視住..點樣先知被人監視住呢..?

好簡單..

開C:/PROGRAM FILE 內..有冇一個檔叫 "svchost.exe"(公仔係黑黑地色)..呢個檔同window xp內部檔一樣名稱

所以中木馬都神不知鬼不覺...

仲有其他木馬檔係C:/PROGRAM FILE/Internet Explorer C:/WINDOWS C:/WINDOWS/SYSTEM32

但你見到有svchost.exe係program file內..代表你中左野lu...(svchost.exe係c:/windows/system32內<-唔係木馬)

但係~如果見到svchost.exe係其他檔案之內(除了system32)...就係木馬!

想更加肯定有冇中野..

開C:/PROGRAM FILE/Internet Explore 同 C:/WINDOWS

睇下有冇5個檔名 如:1xxx.exe/2xxx.exe/3xxx.exe/4xxx.exe/5xxx.exe~ xxx=係d英文字..有1-5個numbers

呢個木馬..好多防毒都刪唔到..再search有冇:xiao.exe (木馬)

有一個方法..不過好麻煩/好複雜..對於小朋友來說..(用防毒搜索木馬源頭..再開安全模式刪光木馬檔)

另一個方法係..洗機...最方便..洗一光2淨..你以後一定唔好上外掛網

洗完機...刪晒木馬..要做咩?..當然去橙仔到改密碼啦...

最後一個方法..唔理佢..等死..

以上只針對[主要木馬]駭客 係巨商內..

我找唔到其他木馬..佢地都係同組織係大陸...

第3,4,6個最多人投..港巨將會成為另一個台巨..

以我估計..d人冇木馬係電腦內..又被人爆acc..只有一個原因..就係個d人 hack入台巨伺服器

第二個post:刪除中木馬病毒「SVCHOST.EXE」的方法

其實這個方法很多人都知道..我只是重複一次..

STEP 1.先搜尋整個電腦,看看有沒有一個檔案叫「svchost.exe」
STEP 2.若在只在 C:\WINDOWS\system32 裡就大可放心,沒問題
     若在其他地方,例如 C:\Program Files ,那你就是中了木馬毒了
     若在檔案名的最後是 .pf ,請放心吧,那個沒關係的‥

如果自己得呢兩個檔就無問題
STEP 3.記下那個木馬毒的位置,然後重

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
lapchuny + 10 精華內容..而且對會員起了很大幫助... ...

查看全部評分

回復

樓主好野~
多謝樓主既提點~
而家安緊個防毒程式><
多加小心

感謝
回復 支持 反對

原帖由 零碎 凱 於 2007-1-8 23:16 發表
樓主好野~
多謝樓主既提點~
而家安緊個防毒程式><
多加小心

感謝

客氣,我都係見咁多人好似解決唔到,之前又聽聞過既事轉達番俾大家ja,都係轉貼咋
回復 支持 反對

我卡巴同埋AVG加強版都裝晒=.= 唔怕會中
回復 支持 反對

原帖由 變速龍xD 於 2007-1-9 01:49 發表
我卡巴同埋AVG加強版都裝晒=.= 唔怕會中

一個勁既防毒軟件已經夠。
裝兩個防毒軟件反而可能會撞
回復 支持 反對

千其唔好用Internet security呢個防毒呀!
玩唔online game嫁(提示)
回復 支持 反對

如果係IC86叫唔叫中左啊 
回復 支持 反對

有3個∼全部都係system既 咁我有冇中
回復 支持 反對

係system32果到既svchost.exe係正常既
其他地方有svchost.exe就係唔正常
回復 支持 反對

但係工作管理員 的處理程序都有幾個叫 svchost.exe既程式
咁算唔算中毒?? 一個係 NETWORK,另一個係SYSTEM仲有一個係LOCAL SERVICE

回復 支持 反對