查看: 12268|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 轉貼巴哈-[沒有最爛,只有更爛"]]

大家好,我是香港玩家,目前在港服遊戲中
只是...來這跟大家分享一下港服的情況...
目的..大概是讓大家看了後會開心點吧XDD

我不是大港戰,但是也該算是遊戲商的優質玩家吧
基本上,我玩遊戲,都是固定先充HKD300~500
然後,每個月固定花個~200
但是對於尋仙的港服
我真是一點消費意慾都沒有…
香港開服5天,頭10位玩家,總消費不過 HKD 6,000
頭20位,大概是HKD 8000
頭100位, 大概是HKD 16,000
然後再估值全服,應該頂多是32,000
為甚麼會這麼少…橘子看看下面,然後再想想吧

首先,來看一下港台的仙幣價值吧
台灣: 250台幣 = 56港幣 = 300Gash = 6000仙玉
香港: 56港幣 = 560Gash = 5600仙玉

大致上來講,我們把香港的1仙玉,先暫時=台灣的一仙玉吧

我們來看看這遊戲,最重要的兩樣東西.. 法寶,待寵
先講法寶:
法寶要融合,大概要 15個紅石,5個致臨訣,3個青華 (大概吧)
香港: 紅石 600, 致臨 1000, 青華 2100
融合一個法寶花費 = 20300仙玉 = 203港幣
台灣: 紅石210, 致臨600, 青華 1050
融合一個法寶花費 = 9300仙玉 = 87港幣

再講待寵
以一只極品來講,當用5個強化,3個煉妖,200個9轉吧
香港: 強化:1300,煉妖: 1900,九轉: 300
台灣: 強化: 520,煉妖: 980,九轉 70

香港花費: 72200仙玉 = 722港幣
台灣花費; 19540仙玉 = 182港幣

至於其他商品,都平均比台灣貴上1~2倍..我都懶說了..
除了貴之外,人家台灣還有封測7折
買仙送金x子
香港有甚麼..?
屁都沒有一個

把玩家放在官方的敵對面,我不知道今天你們是不是能賺更多的利潤
但是長遠來說,我相信是失敗的
本來我玩遊戲,都是先充HKD 300~500,每個月固定花費 ~200吧
但是現在,我一毛錢也不想花了…
多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 25 人參與投票 查看投票參與人

投票已經結束

80.00% (20)
20.00% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

我講明先   ~!!
我唔係特別曾對遊戲商   我只係對事唔係對遊戲商
回復

我非常之同意樓主的說法
回復

非常同意!!
對事唔對人!!
回復

香港係咁嫁啦..個個都係唯利是圖..
港人金句:汁輸行頭慘過敗家..
唔括你一大筆.佢就唔係港商啦..
個人意見..勿插[[onion_73]]
回復

香港水魚多ma..........囧囧囧囧~~~~~
回復

3Q大家明白我[[bao_36]]
回復

我玩GAME 一向都唔會用$$,
我怕玩唔夠幾個用唔玩
咁就會浪費晒D$$
回復

所以我先會吾多鍾意玩hk既game-.-  玩台版 / 大陸 仲好.... 只小吾會咁呃錢=.=
只可以話... 就算你初頭點玩都好.. 你吾洗錢都正常... 但係一到左封頂 /  高lv / 後期... 吾洗錢真係好難玩落去( 正常既事黎 ) ... 如果咁樣計條數=.=... hk真係........-_-
回復

同意,咁既做法,真系好大問題.雖然佢都系同一間公司,但系咁樣即系逼人去玩台灣伺服
回復