打印 上一主題 下一主題
收起左側

[疑似挑釁] 佛教證同性婚姻

我唔知點解好憎同埋會歧視D 同性戀者
可能我思想比較保守...
回復 支持 反對

所以你先係思想有問題既人ww
Nuoer.S 發表於 23-6-2012 15:51

可能係我份人比較傳統掛
btw 單憑呢D野又唔可以話人思想有問題ge, 始終毎個人ge 價值觀都唔同
回復 支持 反對

「歧視」都唔係問題?
Nuoer.S 發表於 24-6-2012 16:26

無可否認「歧視」係過份偏激, 但係你試諗下如果我地ge 祖先走去玩同性戀的話仲邊會有我地出現?
如果世界上任何一種生物有同性戀的話會好快絕種.
同埋我地都有best fd/ 知己, 仲要同性戀做乜?

btw 呢D野都係value judgement
冇分對與錯ge.:handshake
回復 支持 反對

第一
咁如果不育既人點算?_? 咁如果唔想生既異性戀點算?_? 呢D係咪應該都要「歧視」?

第二
我最唔可以了 ...
Nuoer.S 發表於 24-6-2012 22:34

1. 不育呢D special case 另計
唔想生既異性戀其實都有問題, 但係呢D人佔ge 比例較少

2. 簡單ge 數學, 試想像如果世界上有一成ge 男人係gay ge. 咁咪有一成ge女人唔可以嫁出去. 相反亦然, 加埋世界上有兩成ge 人冇生育, 對地球ge 永續發展構成算大ge 影響, 同埋同性戀
我唔會姐, 但係E+ 社會愈來愈開放, 愈來愈多人承認自己係同性戀, 對人類繼後香燈構成莫大ge 壓力.

3. 首先, 我ge 假設係best fd/知己係同性
best fd同知己係異性ge case 暫且唔討論住.
友情同愛情的確係兩樣野黎
同埋可能我未試過對同性有feel, 相互之間有愛情.
所以我唔明白同性之間友情同愛情之間ge 分別, 出現左你口中ge"友情同愛情混為一談"
請見諒.

不過, 敢問一句你係唔係同性戀者?
回復 支持 反對

第一
同性戀不見得是「大多數」, 亦都隨時可以係你口中既special case

第二
你講到好似異性戀好負責任咁 ...
Nuoer.S 發表於 24-6-2012 23:02

1. 我就係怕同性戀將來會變成「大多數」, 因為E+ 愈來愈多人係同性戀

2. 孤兒通常係發展中國家ge 問題, o係已發展國家呢個問題較少有
但係同性戀就係已發展國家較多. 將來貧富懸殊可能因而加劇
而人口爆炸ge 問題係因為發展中國家冇實行計劃生育ge 問題, 係已發展國家反而係有人口老化ge 問題.

3. 呢個問題係同性戀wor, 咁ge 假設有咩問題?
我想講ge 係同性之間點解有知之唔做係要做戀人?
有D咩搞到佢地要咁做?

btw 我又想問下你屋企人知唔知你係同性戀? 佢地又有咩反應?
回復 支持 反對

第一
資料顯示數值一直很平均的在3~10%
並沒有變多, 時多時少那是因為有部份人是隱性
並沒有公開

第二
...
Nuoer.S 發表於 24-6-2012 23:28

1. 我就係驚有太多隱性ge 同性戀

2. 富裕國家後代較少, 貧困國家後代較多--->貧富懸殊加劇

3.已發展國家人們權益比較受保障呢點我認同
但係我反對同性戀透過代母產子, 既然你係同性戀的話點解又要生仔?
同性戀就要有心理準備唔會有子嗣

4. 的確有人天生係同性戀, 呢D人就算la, 佢地可能都唔想天生係同性戀
但係我反對後天ge 同性戀
資料顯示天生係同性戀ge 人係少過後天係同性戀ge 人好多, 如果佢地o係人為可以控制下仲搞同性戀的話就有問題.

btw 又係呢句, 其實同性戀呢個議題純粹係value judgement.
冇分對與錯, 不過我o係度share 下我呢個反方ge 睇法而已.
同埋都多謝你話比我聽咁多同性戀ge 資訊.
回復 支持 反對

不可理喻,在和人辯一個問題前不先了解問題。
鑑定完畢,這種人無需要和他再說甚麼。

看到那句「有知之 ...
烈女 發表於 25-6-2012 10:37

冷靜D, 我只係講下我ge 睇法姐, 唔通我share 下我ge 睇法都係不可理喻?
唔通毎次同人討論一件事之前都要了解問題咩?
同埋你可以唔同意我ge 睇法, 但係你咪當我學下野, 聽下同性戀正方ge 回應.
最重要ge 係你唔可以單憑一句說話就話人地腦袋並不能轉彎
正如我回Nuoer ching 講過:
同性戀呢個議題純粹係value judgement.
冇分對與錯, 不過我o係度share 下我呢個反方ge 睇法而已.
回復 支持 反對

第一
最實際既方法就係自己身邊既人
我相信唔會真係有咁多同性戀係你身邊?

第二
個問題又黎啦
點解後代 ...
Nuoer.S 發表於 26-6-2012 20:02

1. 我冇姐, 唔代表其他人冇
可能我身邊都有D隱性同性戀

2. 富裕國家後代較少---> 更少有錢人
貧困國家後代較多--->更多冇錢人

3. 雖然國際人權法限冇限制性取向唔可以有子嗣, 但係同性戀可以有子嗣好明顯違反自然定律
你簽名話: 地球總共有超過450個物種有同性戀行為, 而有反對同性戀行為的卻只有一個物種, 誰才是更不自然的?
但係我又想反問一句: 有同性戀行為的物種入面, 有幾多種可以有子嗣?

4. 又係o個句, 毎個人ge 價值觀都唔同, 我唔會將我o個套強加於人地身上
至於我都講過歧視係過份偏激.

至於社會上對同性戀仲未有共識ge 睇法, 所以呢個議題要暫時將佢歸類為value judgement.
但係我相信如果同性戀係合理的話將來一定會為社會所接受.
儘管看看將來社會接唔接受同性戀
回復 支持 反對

第一
就算有, 咁又點?
有同性戀有咩問題?

第二
呢個係本末倒置
要解決問題應該由分配方面入手
而唔係從 ...
Nuoer.S 發表於 26-6-2012 21:00

1. 我冇話過有咩問題

2. 我想表達ge 係同性戀都有份影響貧富懸殊
唔係想討論解決方法

3.我冇話收養有問題

4.人工受孕主要係幫D不育ge 人, 人地係先天有問題, 所以用醫學科技幫佢地係冇問題.
至於順產方面, 人地起碼都係有BBo係個肚入面
但係同性戀請代毌係無中生有wor, 性質上唔可以同人工受孕, 開刀相比
所以我認為同性戀要接受冇子嗣呢個事實
回復 支持 反對

咁姐係你同意同性戀無問題
而就算收養都無問題
咁OK啦ww
Nuoer.S 發表於 26-6-2012 21:17

重串一點, 我只係同意你地支持同性戀無問題
唔代表我同意同性戀無問題:handshake
當然, 同性戀家庭收養細路都冇問題, 主要睇下o個細路接唔接受到
回復 支持 反對