打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [新增紫色字內容,19/10]歡迎討論現今樂古cso風氣和管理

回復  倉井影

2) 無意義內容的回覆, 其實是可以再捉緊D
不單是只用圖回覆, 整個回覆根本無意義
就好像 ...
馬倫 發表於 19-10-2012 07:28

那你有沒有什麼好的提議或改善方案?
還是由佢維持現狀落去?
回復 支持 反對

哇==

評分

參與人數 1樂點 -10 收起 理由
馬倫 -10 無意義內容

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 118# 倉井影

我用了半個小時來打出了一些回答,但我發現自己的回答並不理想和有點不對題,證明我有地方真的做錯(假如你真係要我回答的話我也可以的說),所以我收到你的意見,每天盡量抽時間管理版,假若往後有任何有錯的地方,歡迎投訴.

另外第2個問題,其實這個我很久以前都向鴻提出過加闊無意義內容的範圍和增帖版規(這個我也是剛剛記回來),他說只會令會員多個籍口,現時有意義的內容是:任何簡單的回覆、詞不達意及抄襲別人的回覆,假若我扣了剛剛你給我的link的回覆,便是不合理.所以這個我不能決定.

還有任何不滿的地方歡迎提出
回復 支持 反對

回復 118# 倉井影

我記得你是法家的, 因而道出一個各法家都認同的思想或基本準則: 有罰須舉報, 亦即商鞅變法中的「連坐法」。一家受罪就十家當罰。如果唔舉報,你係咪認為要罰哂所有樂古版既人? 根本這是誇張及荒唐怪誕的思想。你不要因小小問題而過份執著,固執己見、一意孤行,因為後果往往是不堪設想。你依家聲稱版主將責任推卸於會員,卻有否考慮到制度上的漏洞? 是否版主就一定要有責任24小時監督子版以確定沒有會員作出違規的行為? 「飽諳世事慵開眼,會盡人情只點頭」若然你認為樂古的問題日益嚴重,不如公然批判現今的社會制度? 現今社會比網上世界殘酷,於這適者生存的社會立足絕對比在網上艱難得多,而且現實當中的世態炎涼一定比這問題更為嚴重。而且,網上世界只是社會的縮影。要管好這子版區不如全根本而治,改變會員的態度才是重點<--儒家,<<潛夫論>>有云: 「慎本舍末猶可也,舍本逐末則惡矣」法制、懲罰只是末端,教化人民使他們行為端正不乖戾才是本節,<<孟子>>有云: 「徒法不能以自行也」只有法律,沒有施與任何教育、恩惠是不可行的,相信這簡單的道理你應該明白的。個人認為,要做到教化樂古的人的難度可以比媲於登天,根本要付出無數的時間,即使是善於管理人事的聖人也倍感困難,何況是一般的版主? 不要對他人的要求高,做好自己的本份才是上策。而且,「識時務者為俊傑」不要墨守成規、因循舊守,<<易經>>有云: 「天之所助者順也,人之所尚者信也」,順時勢、見風使跎才是上計。謹議。
回復 支持 反對

回復 124# furball111

扔書包怪
回復 支持 反對

回復 125# chipmunk123

好普通, 易經同潛夫論, 要學儒家思想既入門書來=.=不過我而家睇緊道家+法家, 覺得都唔錯
回復 支持 反對

回復  倉井影

我記得你是法家的, 因而道出一個各法家都認同的思想或基本準則: 有罰須舉報, 亦即商鞅 ...
furball111 發表於 19-10-2012 21:44

好多謝閣下的意見
我中英文無你咁叻,唔識拋書包,亦都睇唔明你既諺語...
咁我係呢度表達我既立場啦,我係主張兩者兼用,軟硬兼施,剛軟並用,法家同仁義道德兼用,只係太過著重是但一方,好容易會變得極端...

喂,但你唔好胡亂誣陷我wo,可以給我証據嗎?
我如何因小事情而固執己見?
什麼小事情?如何固執己見?
回復 支持 反對

回復 127# 倉井影

小小會員之間的紛爭不宜干預 仲有, 我呢個叫將對方既論點極端化再證明佢既荒唐性 你何嘗唔係? 其實, 軟硬, 你係指恩威並施? 樹立威風之餘居下位者除了會尊重你還會愛戴你? 根本就不可能。人惡刑罰.
回復 支持 反對

回復  倉井影

小小會員之間的紛爭不宜干預 仲有, 我呢個叫將對方既論點極端化再證明佢既荒唐性 你何 ...
furball111 發表於 19-10-2012 22:51

哦,姐係你嬲/不滿我在這post用你之前罵戰的post做例子,搞到你俾人關帖,所以你覺得我干預你地既罵戰?
第一,我只係報告ja wo,關唔關帖唔關我事,點解入左我數既?我呢D叫盡公民責任
第二,關帖既唔係我,係版主。樂古向來不容許罵戰,罵戰既帖就要立即處理,你有咩意見的話,應該找版主反映,而唔係我。
第三,喂,而家個帖只係關閉左,請問如何干預你地既罵戰?更何況已經嘈左咁多頁,又嘈左咁多日,而且仲要嘈完,你都做埋總結。
第四,無錯,我地只係小小既會員,但唔好意思,小小既私人事,請私底下PM處理,是次紛爭、罵戰不適宜在這裡進行。論壇係公開公眾場合,係論壇罵戰就好像當街當行大吵大鬧、互相對罵,大佬,你唔要面我都要面啦,大個仔做成年人,樹要皮人要面架,你唔要面我要面呢。
第五,小小既會員紛爭事小,版主既管理事大,我呢個post係講樂古cso版主既管理,唔好離題喔。
第六,姐係我不是因小小事而固執己見啦
回復 支持 反對

回復  倉井影
我用了半個小時來打出了一些回答,但我發現自己的回答並不理想和有點不對題,證明我有地方 ...
馬倫 發表於 19-10-2012 17:04

感謝版主付出現過的努力。
我看到有檢查線,感覺上安心了不少
但我真的很明白,始終時間有限,日日check得咁密真的很辛苦...
我個人建議,除左版主執法外,仲可以:
1) 開公告/版務post,宣傳及鼓勵樂古論壇的會員共同建立好風氣,鼓勵老手/其他會員幫手調停/舉報,我知獎勵舉報有,咁調停呢?而且好似宣傳略為不足。
2) 建立內部檢查時間表,日日check得咁密,好難substain,好驚虎頭蛇尾...
3) 真係好想問,主版咁多個版主,實質做野只有1-2個,我明白,有資深的大野,好難話降職、踢人地落來...但認真,用不用公開招募多幾位幫輕下?

不好意思,以上都是建議,唔知可不可行,但希望起碼可以幫忙brainstorm下。
回復 支持 反對