打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] [台巨]拍賣購買前請留意價錢,小心玩家 【月瞳】(更新8/1)

呢件事令我諗返起香港的某大藥房,用一些以口報價但實價非凡的手法去把一些下平貨賣貴N倍,
基於香港No.1的美譽,少接觸的人很易忽略,而買家多為蝗國人得個七日鮮追都無得追,而當時既消委會,除左呼籲同提名咩都做唔到.
眼見呢D咁影響聲譽既事 一班香港市民反而恥笑,花生
呢刻唔可以話呢一眾人無情,無情既係變質既香港,再唔係什麼幾幾年不變既香港
回復 支持 反對

回復 24# 好人巴打

呀 唔知買咩藥買左幾萬蚊XD 明碼實價 100.00
一萬蚊定100蚊 ._.
回復 支持 反對

總之收野個陣自己小心d就可以了
回復 支持 反對

2個當事人,我都唔識

不過,放拍賣有咩問題?

放同封書同價有咩問題?正當手法,無昆無搶

買錯都係買者無 ...
魔界幻龍 發表於 8-1-2016 21:54

同意你既講法  。。。
其實擺放拍賣  賣貴d我唔覺得有咩問題標明實價   如果係有人買錯都係買家既事   樓主都冇錯  提醒各位玩家  如果樓主係針對佢 冇非想入論戰   樂古不容許。。。係遊戲入邊 你想點樣就可以點樣
回復 支持 反對

左邊有名睇 如果你自己買之前唔睇清楚係你問題
同埋拍賣買野要禁確定 好似都有SHOW名
回復 支持 反對

三色都會有人放攤又500又50又50000
自己貪心買錯左又唱人 又係明碼實價~~
回復 支持 反對

我開呢個POST 原意都係想提醒,話比其他玩家有呢D野
係拍賣買封書之前要睇清楚價錢
如果你就咁打(封) 之後禁價錢 因為封珠同封書個名好相似
而且又有人故意將封珠放成比封書平一點 引人沒注意到 就買錯了 (重點不是買貴了封書,而是買了好倍的封珠)
賣封珠當封書那個人的動機是什麼 真係想放貴一點 還是想扮封書  
相信 一個正常人都會睇得出個動機係咩
我係大田出字提醒 ,有人仲可以叫我馬上收字
巨商變了
回復 支持 反對

呢個係奸商黎^^
回復 支持 反對

多謝提醒
回復 支持 反對

我開呢個POST 原意都係想提醒,話比其他玩家有呢D野
係拍賣買封書之前要睇清楚價錢
如果你就咁打(封) 之後 ...
★CHeunG= 發表於 9-1-2016 14:31

本身我都唔識兩位玩家, 但係見樓主開大頻直斥人[騙子].
好似就有點兒過份.

首先人地冇擰支槍隊住你個頭叫你買, 而買野前睇清楚物品係買家責任.
家陣人地冇將粒封珠包裝到封書咁賣, 加上人地又冇文字上誤導你, 再者你個指標一點件物品連張圖都有埋都仲要睇錯?
咁只可以怪自己手腦不協調.

其次大家唔係文盲, 又唔係細路仔, 巨商唔係一隻要人捉住你手仔教你玩ga遊戲.
根本好多人出價有時係唔會跟所謂"市價", 咁唔可以因為佢賣得貴咁就話人地係騙子嫁ma?
如果係咁我放攤賣$3000/粒三色, 唔通周圍賣到$5000-$50000/粒個d玩家我就要開大頻話佢係騙子?

最後, 雖然呢位放封珠ga玩家動機係咩,想必大家心裡有數, 但係如果咁就定性人地為"騙子", 又係未過份誅心之論呢?
樓主開post提醒大家係好, 但係我唔認同咁就要開大頻不斷污衊人地係騙子.
回復 支持 反對