樓主: [H]manfu123
打印 上一主題 下一主題
收起左側

cut wallpaper軟件[Magic Wallpaper]

關閉 [複製鏈接]
LU~LU 該用戶已被刪除
回復 支持 反對

Originally posted by LU~LU at 2006-4-17 11:52:
gprs係咩-___________________-`

轉貼

1. GPRS-General Packet Radio Service 通用分組無線業務服務
GPRS 為 2.5G 網絡最主要的賣點,亦是暫時最能將無線上網技術向大家普遍的主要技術。GPRS 為現時一個既高速又便宜的無線上網服務。GPRS 最大特點為,它毋需如傳統電話網絡般經常佔用時間槽(time slot),從而避免浪費整個網絡的資源。
同時 GPRS 接入網絡的速度亦非常快,所以可以達到永遠在線的優點,而毋需要每次使用都連接,省下很多的時間,尤其便於工作繁忙的港人,更重要的是若果用戶不傳輸數據的話,網絡供應商也不會收費,換句話說如果整天也只是在線並沒有作數據傳輸,也是不會收費的。

GPRS 另一賣點是用戶可以接上網絡內多個無線通道。就以傳輸速度或 14.4kps 的 GPRS 為例,GPRS 可支達 8 個無線通道,亦即是 GPRS 最多可提供 14.4kps x 8 = 115.2 kps 的下載速度,這大大加快了用戶瀏覽的速度。另外無線通道亦可以作上載數據之用,現時一般手機都提供 Class 8 (3+1) 或 Class 10 (4+1) 等 GPRS 傳輸速度。 所謂 "3+1" 即是可提供 4 個下載通道及一個上載同度,即是 43.2kps 的下載及 14.4kps 的上載速度。

不同手機採用不同的 GPRS 傳輸速度組合,詳情可以參考手機的使用指南。

GPRS 的覆蓋範圍暫時可以說是香港市場上覆蓋率最高的技術,因為基本上所有有 GSM 2.5G 訊號的地方,都可以提供 GPRS 服務。 另外,GPRS 服務亦如一般的話音通話服務有國際漫遊服務,所以即使到了其他國家工幹或旅行,也可以享用此服務。
回復 支持 反對

GPRS 要錢嫁?!        我部機吾豬有冇啵..
       淨係知有blue tooth
回復 支持 反對

Originally posted by [H]wingmy at 2006-4-17 12:52:
GPRS 要錢嫁?!        我部機吾豬有冇啵..
       淨係知有blue tooth

dl一張wallpaper都只係幾"仙" =_=

對d無藍芽又無usb既機黎講 係幾好用嫁 最起碼都可以用自己既wallpaper先啦
回復 支持 反對

係LO,,我都唔知有冇GPRS,,只係有藍牙,,

PS,,我都係E1
回復 支持 反對

我用儲值卡,係唔係冇得用GPRS?-.-
回復 支持 反對

Originally posted by 終止﹏愛 at 2006-4-18 12:54:
係LO,,我都唔知有冇GPRS,,只係有藍牙,,

PS,,我都係E1

你上台就有得用GPRS架啦
不過要開左個GPRS先

儲值卡就唔可以
回復 支持 反對