打印 上一主題 下一主題
收起左側

<金庸小說>討論區

入我相思門
當知相思苦

長相思兮長相憶
短相思兮無窮盡

早知如此拌人心
何如當初不相識
回復 支持 反對

入我相思門
當知相思苦

長相思兮長相憶
短相思兮無窮盡

早知如此拌人心
何如當初不相識

門思相我入
苦思相知當

....................
回復 支持 反對

我本本都咁like,射雕我最like,武功多-.-
回復 支持 反對

Originally posted by 惡魔M仔 at 2006-10-1 10:03:
我覺得段譽好花下,開始時不自覺吻鍾靈對鞋,又不自覺吻木婉青...經常不自覺...
最後又鍾意似神仙姐姐既王語嫣,根本王語嫣當佢係佢表哥既代替品,而段又當佢係神仙姐姐既代替品...可憐的木婉青...因當初的誤會...以 ...

--我想知邊到可以見到王語當段係代替品啊?
王同其他女仔一樣..都係有點兒那個段的
但係.佢有表哥..到左知到表哥係壞人..
佢同一個追自己..而自己又feel既人一齊..
==我唔覺有代替之意
我覺得段有似楊過咁.天生有(味力)
都有d花花草草沾上
回復 支持 反對

Originally posted by alfredtwy at 2006-8-11 23:06:
【論最強】
我個人角得係天龍8部段譽既六脈神劍

分析:
回想一下蕭風(段譽既義兄)
佢係小說中有對白講過自己及唔上義弟段譽
而再回想下蕭風係全套小逆中最多不過係使出十8掌,打9棒都冇過
洪7公係華山論劍用 ...

如果講內力~一定以天龍ge虛竹同段譽最勁~
因為虛竹集三個勁人內力於一身~李秋水~童姥~無涯子
而段譽則吸左勁多人ge內力~連蕭?第一次見佢都自愧不如~
最後仲吸埋鳩摩智d內力~  
正常黎講~比一般人一世所練ge仲要多
如以武功黎講~金先生講過~六脈神劍係最強武功
而此劍又只有段譽一人習得~照道理係最強~
不過佢未同無名僧打過~唔知邊個勁

順帶一提~降龍十八掌以蕭峯最勁~金先生自己講~

Originally posted by naoki_ki at 2006-10-3 18:48:

==我唔覺有代替之意
...

王語嫣都是不錯的~
不過我更鐘意木婉清~金庸寫佢個開頭寫得真係幾好
由一個冷血無情ge女人變成一個純情天真ge美女
真係超正~而且佢好有性格~係有能力做主角ge一種
我最初睇天龍都以為佢係女主角~又靚又正
點知寫到佢同段譽係兄妹之後就乜都冇~金庸真係浪費sa木婉清
而木婉清最後仲要一個名份都冇....太可憐la~
佢對段譽ge痴情真係令人感動~(main point係 佢係個美女ma)
所以天龍之中~我最鐘意木婉清~雖然佢唔係主角~可能我鐘意d天真純情

那人是任盈盈~
回復 支持 反對

其實大家唔應該討論邊個最勁..反而重點係讀後感..同體會到ge野
因為討論邊個最勁...係冇答案..根本唔可以比較
係本書入面..主角自然係最強
要論邊個最強..真係比唔到..
所以我認為讀後感..同體會到ge野比較重要

個人意見..有錯唔好插=_=
回復 支持 反對

Originally posted by 噹噹喵 at 2006-10-3 22:46:
其實大家唔應該討論邊個最勁..反而重點係讀後感..同體會到ge野
因為討論邊個最勁...係冇答案..根本唔可以比較
係本書入面..主角自然係最強
要論邊個最強..真係比唔到..
所以我認為讀後感..同體會到ge野比較重 ...

有錯~基本上好幾本書主角都唔係最勁~
至於讀後感..遲d話你知
回復 支持 反對

Originally posted by naoki_ki at 2006-10-3 18:48:

==我唔覺有代替之意
...

王可說對段沒feel,只是知道表哥係衰人,之後愛個對方愛自己多過自己愛對方既人...而段都係見佢個樣似神姐先會對佢有feel
但木婉清一定痴情於段,金生最尾又唔寫佢- -開頭寫到佢好似女主角咁,性格又正,同上幾樓的感想一樣
如果可以寫多點木婉清就好了...
回復 支持 反對

不如大家寫下雪山飛狐既結局牙..
回復 支持 反對

我覺得射鵰係最正的,其次係神鵰,不過書劍恩仇錄都ok架
回復 支持 反對