打印 上一主題 下一主題
收起左側

一個小小的RUNESCAPE GUIDE

關閉 [複製鏈接]
簡單解構:
Q:什麼是商人貿易?
A:一種簡單以低價入高價出的動作

商人的提示:
1.保持你的手甘有一定的金額,以防在投資失利下使一切要重頭來過,不要把你所有的財產用於貿易上,建議你只用1/3 或1/2
2.開始貿易每次只投資在5-6件貨品上
3.買入相同的東西,賣出相同的東西(數量),請緊記低價入高價出
4.在遊戲中賣貨一般情況較慢(視乎你的數量..貨品需求量).在論壇找買家是一個必需做的事,如果你係member 更可以在論壇貼post..需求量大既..例如ores 或者bar..通常你貼帖後5-10分鐘便有買家找你
5.要有心理準備面對騙子,不要貪心,請緊記必定要重覆檢驗貨品
6.立場要堅定,不要因為別人走落降低你的價錢你要降低,看到這些人堅決say no 後不停地避開這些人,你有75% 他會回來找你以你的價錢賣出或買入
7.要搵快錢就要買大量既貨式者需求量大既貨或者高價既貨,最好就100k以上
8.保持你的計算機在你手

(呢8點我幾乎做齊架@.@..講真..真係要背的..)

由於之後的資料有少許落伍,翻譯出來只會造成誤解令現時的玩家造成損失
所以決定不把貿易的例子舉出,因為市價已經變動..
市場已經不再這樣簡單

生意人:
Q:什麼是生意人?
A:建立你自己的團隊,招攬一些MINER為你服務,每星期交貨一次,
以你付出給街外人較高的價錢來吸引miner 為你效力

如果你覺得貿易危險,或者已經悶,不妨試下做生意,
150 per coal,75 per iron(這個價錢未必迎合現時的市場,只供參考)
每個steel bar 價值375 each,
自己製成steel bar 賣出500-600 each,
如果你係member 你可以將steel bar 製成cannon ball,
1舊steel bar = 4 舊cannon ball..
1舊cannon bal "現值" 160-190 each.(什至200each,如果有個有錢的買家)
咁1舊steel bar 就等於640-760each
25k 既bars 係好易製成,每個week end 同你既miner 交易一次
整個星期不斷製成steel bars 後大量賣出

(省略一些無用的數據...)

給予一些特別的獎勵給予最能有最多ores 給你的miner

(省略一些過時的數據...)

稍後更新..落待Prince` 翻譯..
之後的比較有用..我建議開一個新post 不斷更新更多的賺錢方法
回復 支持 反對

不如我地將自己一D搵錢既方法 PO出黎 .. 叫板主置頂 ..

咁一D新手就可以從中學到野啦 ..
回復 支持 反對

Originally posted by Prince` at 2006-8-13 12:04:
不如我地將自己一D搵錢既方法 PO出黎 .. 叫板主置頂 ..

咁一D新手就可以從中學到野啦 ..

Wa..Can I use english- -""
Cant type chines ah=.=
回復 支持 反對

今日試玩merchant
資金300k
經過我一番努力,,
宜家擁有349k, rune plate body and leg 未sell出

有時見到d人高價買我d貨真係好有滿足感xd
bao_46
回復 支持 反對

哈哈 .. 其實 49K .. 我建議買 SKIRTS .. 唔好以為 .. SKIRTS冇乜人買 ..

就係因為咁 .. 你可以好低價買 .. SARA / ZAMMY 我試過 150K 就有了 ..

RUNE T同G 更能夠以 50-80K 買到 .. RUNE T 以100K SELL .. G 150K ..

只要有耐性就一定有錢搵嘛 ~ 不過千奇唔好用哂D錢黎買 SKIRT ..

至少要留一半 ..
回復 支持 反對

我係world 2 果陣係fa 見到好多人賣180k 一set full rune
跟住我諗返起..之前我賣左果10幾套full rune
係world 1 va 成200 k 一set@.@
我就知到原來呢個方法係work 既...
大家可以試下..
200k 一set 有時都幾多人買..
都係視乎果陣咩time zone 既人黎
回復 支持 反對

嗯 .. 其實如果大家係可以好晏至訓既 .. 我建議大家去 WORLD 7 ..

我成日係個到買到D RUNE SCIMMY 20KEA .. BAX 30KEA .. 2H 50KEA ..

多人SELL 加 少人買 .. D人通常都會以低價快SELL .. 加上 WORLD 7 ..

係傳統既 PK WORLD .. 多數人PK到野就會係個到SELL野 .. 幾好架 ~
回復 支持 反對

呼...
我完全唔知world 7 係 pk world -.-

仲有冇多d鮮為人知ge野分享- -?
回復 支持 反對

有 .. 等我數 WORLD 7 幾個最俾你聽啦 ..

最多 NOOB : 好多人係 WILDY 會好易殺 .. 不過會有OK多既野 ..

所謂NOOB .. 係講佢傻 .. 唔係話佢著D NOOB野 ..

最多水魚 : 你經常可以係 FALLY 搵到 OK 多既人 SELL COALS 100EA ..

我見過 1 個 SELL 5K 的 .. 80EA .. 當然買了 .. 400K .. 跟住 ..

150EA 賣出去 .. 750K=V="""" 都幾搵得 ..

最勁的 FTP : 首個 FTP COMBAT LV 126 Franzk 既 World .. 據說佢係明人黎架 ..

講住咁多 .. 以我係 World 7 玩左咁耐既經驗仲有好多 .. 不過食女友煲既糖水先 ..
回復 支持 反對

cant download
it say 對不起,請不要從外部鏈接下載本論壇的附件。
回復 支持 反對