打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Assist System 協助系統 解說 all players

關閉 [複製鏈接]
正如係behind the scene 果度都有講過..

RS offical 公開左第一個十一月既update 叫做 assist system  協助系統

呢一個系統提供左一個環境比新手造佢地既之餘..又唔怕比人會scam左野..對於老手.呢個系統比左一d 唔洗錢既xp 尤其係smithing

當初我同大家一樣都唔明白果系統點運作..點用..經過讀過係RS offical website 既介紹之後..總於明白左點用..係呢度同大家講下點用..

係呢個system 有兩個重要既人 一係 被助者 即係需要人地幫佢既...另一個係 助人者 ..係願意提供自己既skill去幫助 被助者

=============================================================================
係 被助者 stellapple 既角度

先請準備你想要做既野既材料

然後你搵你想比果一個  助人者  去幫你 右click佢 禁 req assist

當果一個  助人者 係願意幫助你既時候 (紅色方圈既係話比你聽你係比邊一個 助人者  幫緊你 ..藍圈既係你比 助人者  幫緊你)

咁你做你想做既野啦..(宜家係做緊power ammy..)

咁你就係唔洗將材料交比人既情況之下..做到你一d你本身做唔到既野..你可以係 助人者 既20格範圍之內做野..

============================================================
係 助人者 teagod2004 既角度

當 被助者 需要你既幫助 係你既chat 會有一句紫色既message ..(紅色方圈)

然後 右click 係果一句message 度..

你會出現左一個咁樣既野..你必需 click 邊幾種skill 你係想開放比 被助者 ...( 宜家做power ammy 即係 crafting 同 magic)

好似咁..

當 被助者 完成一d 佢想做既野..你會收到 exp (同你自己做冇分別) (請留意crafting 果項..)

enchanting...

當你唔想再幫助 被助者 既話..係game screen右上角 click X 你就會停左你對佢既幫助..

======================================================

注意要點...

重要既條件..你係做一d野係自己做唔到(如果係自己做到..洗鬼叫人地幫你咩)

被助者 應該禮貌地問一問 助人者 願唔願意比你"借"skill..同時盡快完成你想做為既野..(記得宜家係痳煩緊人地..) 完成之後請講一聲"多謝"

更正 : 被助者 可以係 助人者 方圓20格既範圍做佢地想做既野 (之前錯左 sorry )

助人者 只可以每日係呢個系統拎到 全部skills 加曬 30k xp (所以對smither 節省左一d 錢)

==========================================================

你認為小弟講得唔夠清楚或者仲係好亂既話..

http://www.runescape.com/kbase/v ... uid=controls_assist  RS offical website 係講解點用呢個system 同一d limit.. (Skill Exceptions)
http://news.runescape.com/newsitem.ws?id=945 係news 果度..有一個做str ammy 既例子
http://news.runescape.com/newsitem.ws?id=956 因為好多人都搞唔清楚做乜..呢個講清楚究竟呢個system 搞咩
==============================================================

assist system 係前幾日更新左

唔可以再利用assist system 收集原材料

所以有4種skill 以後唔可以係assist system 使用

Woodcutting
Fishing
Mining
Hunter

回復

唔該Teagod.
你話:
重要既條件..你係做一d野係自己做唔到(如果係自己做到..洗鬼叫人地幫你咩)

如果個人有60wc, 覺得自已cut yews cut得慢,可唔可以問我borrow我既wc架?
回復 支持 反對

原帖由 Djserry 於 6-11-2007 17:57 發表
唔該Teagod.
你話:

如果個人有60wc, 覺得自已cut yews cut得慢,可唔可以問我borrow我既wc架?

唔可以..正如我所講..你做到既野點解要人幫? ( cut得慢唔係藉口)

回復 支持 反對

原帖由 teagod2004 於 6-11-2007 18:08 發表

唔可以..正如我所講..你做到既野點解要人幫? ( cut得慢唔係藉口)

官方講左woodcut唔用得了
回復 支持 反對

被助者 必須企係 助人者 前後左右既四個格仔其中一個..否則呢一個系統唔可以成功運作..

NO WAY.....
我係Edge bank, 我borrow左我既lovely WC比人,佢去左cut yews, 都冇事。我up左175WC EXP tim!
回復 支持 反對

原帖由 Djserry 於 6-11-2007 18:31 發表

NO WAY.....
我係Edge bank, 我borrow左我既lovely WC比人,佢去左cut yews, 都冇事。我up左175WC EXP tim!

請說明你係點borrow

同埋你同 被助者 既LV  

同埋證明你唔係 被助者 附近都能夠收到xp

原帖由 gapyin 於 6-11-2007 18:31 發表

官方講左woodcut唔用得了

Woodcutting 係 Restrictions 即係你WC 1 都可以cut 到yews

回復 支持 反對

Thankz man, now I know whats really going on.
Good guide!
回復 支持 反對

if mining ok,i help frd mining,but can not use...........

回復 支持 反對

原帖由 kenderworld 於 15-11-2007 03:53 發表
if mining ok,i help frd mining,buy can not use...........

因為RSOF 有d 人話gathering 既skill 係唔應該被assist
回復 支持 反對