查看: 15052|回復: 49
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 戰鳳兵法-----拿起你的雙刀來[西2教學]【圖片已失效】

前言:有見成堆人話西2廢左,呢度唔好用果度唔好用
特發此貼證明西2仍有用武之地
有用西既高手既可以指證一下本貼既錯誤
-----------------------------------戰鳳兵法之開show分隔線-------------------------------------------------
一個風和日麗的早上,
小西於一個懸崖上方唉聲嘆氣。
‘o,小西brother, why are you standing here?’林平既聲音係後面響起。
(林平係外國人)
‘唉~~~’小西長嘆一聲後,開始訴苦:

‘大江東去,浪淘盡,千古巨商將帥。
故壘西邊,人道是,巨商小西二轉。
亂石崩雲,驚濤拍岸,捲起千堆雪。
江山如畫,一時多少豪傑。
遙想巨商當年,小西二轉了,雄姿英發。
雷擊突進,談笑間,強怪灰飛煙滅。
故國神遊,多情應笑我,早被改弱。
人生如夢,一樽還酹江月。’             ----念奴嬌•小西懷古

‘o,take it easy,你憂比人改弱左者~’
‘don’t worry,跟我黎!’

*************************戰鳳兵法•人和篇************************
(此篇探討西2之技能特性,介紹基本用法)
平:’要hundred battle hundred win,先要know yourself and your enemy。’

小西技能by巨商網

戰鳳技能:
----雷擊突進
….無野好講….就係衝
範圍比昌2之火龍細
開始衝之前西2會先退後一格再衝
西2之主力攻擊技 可打出1-4hit
(求攻擊力公式)
本兵法之主力介紹技能

----首君的召喚
於一定距離召喚我方一員到西2身邊
多用於召喚mp女以補mp
亦可用以使用’幻影冰牆’作擋怪之用
詳見貼圖區’元仔之幻影冰牆’
非本文主要探討對象 因此不予深究

我的西一下攻擊力

圖中可見,我的西2攻擊力約為1hit10000
以下的教學(?)都會以10000作為約數

西2既好朋友•林平教學:
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3288202&extra=page%3D1
by pop哥

基本橫衝&直衝教學:

*************************戰鳳兵法•地葆篇************************
(此篇介紹在不同地形下西2既攻擊力)
西:基本衝法我都掌握到了…….但係始終無實戰經驗
平: oh,that’s easy~
     Staff,做野!
(場景切換至戰鬥畫面)
西: (嚇)對面隊人好似好勁咁……
平:don’t afraid~照我說話去做無死。
   首先,你行去果隻藍色狗正下方向上車先啦
西: (3800-4000攻……我得千幾血……oh shit,死梗!)(唔理了,死左都有工傷賠......我衝!)

(熊貓按:平地者,平平無奇也。只要隻怪唔郁,係任何情況下西係平地直產都係2hit。)
平: oh,good job!
     平地既實驗做完了 而家做斜坡~
     Staff~!!
(切換場景)
西: (……實驗?)
於台:夠膽打死我隻寵物?全部同我納命來~!
平:小西灣…no,小西兄,go~

(熊貓按:上高下低者,天陷也。陷身於此地域者必難逃殺傷,直衝必中3連打。記得要盡量引敵人進入此類地形。)
西:…點解我覺得好似幫人做緊野咁?
平: oh,that’s your 錯覺~
Ok,最後一個實…實習黎啦!
Staff~
西:……
(再次切換場景)
於台: (喘氣)咁既攻擊就想打死我?無咁易!
西:隻野好似就死啦wo……
平:無錯~快d去補刀啦

(熊貓按:上低下高者,天險也。此地易守難攻,攻擊會被大幅削弱,建議先將敵人引開再行攻擊。)
西:咁都打唔死!?
平: oh,what a pity~(咁就比你打死咪無得繼續實驗~唔得唔得~)
Ok,實……實習已經完成左一半勒,剩番果一半就要測試你係危急時的應變能力~
Staff~
(場景轉換中………loading……………)

補充:
點解我唔介紹橫衝呢?
因為橫衝變數太大……..有時1hit有時2hit有時3hit
我仲未摸得清橫衝計hit數既原理
暫時發現的係
1)        由下斜向上橫衝 比 由上斜向下橫衝  可以扣多d血
由上斜向下好多時只可以打到1hit
2)        如果係正隻怪既腳底打橫衝既話
好多時只可以打出1hit 要盡量避免

補充2:關於怪既行進模式
由於呢方面既資料好難影到相 所以就純用文字表達
上面既資料都係基於隻怪唔郁下而得出既結論
如果隻怪係郁緊既話咁就要係基本hit數(地域hit數)上加番(+-)1既hit
1)        如果隻怪行進方向同突進係同一方向既話
(例:你向下衝 隻怪又向下行)
咁就要係基本hit數上加0-1(睇運氣)
所以理論上戰鳳最大hit數係可以去到5hits
2)        如果隻怪行進方向係同突進方向不同既話
(注意係不同而唔係相反)
咁就要係基本hit數上加0至負2(但最少為0)

另外關於4hit連打:
個人感覺 4hit就係要靠運……
我隻西1lv打到176lv
都只係出現過一次4hit連打(一擊秒殺滿血於台)
如果有高人可以補充點樣一定出到4hit既話
戰鳳兵法全體同仁絕對會感謝你既幫忙兼加你人緣

再補充:關於斜衝(謝香蕉兄提醒)
斜衝有分3種唔同情況
接近直衝既斜衝(0<x<22.5度)同直衝基本一樣 不過3連打機會降低(隻怪會郁)
接近橫既斜衝(67.5度<x<90度)同橫衝一樣
真係斜衝既斜衝(22.5<x<67.5)多數只可以打出1hit 而最多唔會超過2hit
而且極難羅位衝一串既怪
因此我個人唔建議用斜衝

*************************戰鳳兵法•天時篇************************
(此篇介紹我用西2既小技巧)
(loading completed)

平:應變能力測試開始~

西:shit!點解我條mp空哂?   咦唔係…仲有一下可以出…我應該點做?
…………
燈!
西:本大爺諗到辦法啦~哈哈~~

西:我既mp機呀~~
(場景轉換)
西:又轉…..好在本大爺適應能力高
   喂林平兄….你休戰休成咁,唔左唔右,叫我點衝?
平:use your brain~
西:……(舉中指)

西:又想玩我…好在之前問士林姐借左個gps定位追蹤儀黎用

西:哇哈哈~本大爺係無敵既~
   咦下邊好似有隻怪…等我搞店佢~
平: oh,stop~!!

西:救命呀~~
平:……staff……
(場景轉換)

後記
……一段時間後……
平: oh,you’ve done a great job!
   小西兄,你既實習到此結束lah~
西:哇哈哈~本大爺復活啦!
   冰血神,黎領死啦!
(西走遠左之後,平拎出一部notebook開始打字)
平:嘻…打埋呢堆資料就可以send比熊貓大佬整教學…
  聽聞近排大佬手頭好似幾鬆動下…
  做完呢個大project之後獎勵應該唔會差得去邊~
   嘻嘻嘻……

************************戰鳳兵法終•多謝支持**************************

鳴謝
打極都唔出仙師比我既於台伯
法抗奇低既冰狗
日日比我做沙包既巫師同巫女
當然仲有
不辭勞苦肯睇到呢度既讀者們

有新既資料既話 歡迎補充

圖片連結已失效
2015/08/25 小妍字。

評分

參與人數 2樂點 +100 收起 理由
mmmmm12 + 50 下次繼續努力 齊頭100分=]
商人_泰~ + 50 內容精彩

查看全部評分

回復

不錯的說啊~不過戰鳳丸此終是一只熟能生巧的秒王帥
回復 支持 反對

如果我無記錯 打橫系扣得最多..- -
回復 支持 反對

原帖由 +plzza+ 於 26-6-2008 15:50 發表
如果我無記錯 打橫系扣得最多..- -

非也
打橫好多時都只係打得出1-2hit既傷害
3hit已經係好稀有既事

覺得打橫扣得最多既話好可能係因為隻怪打橫行緊....
而怪打橫行既機會遠比打直行既高
回復 支持 反對

乜唔係衝得越遠扣得越多咩,,,
回復 支持 反對

原帖由 jay1310 於 26-6-2008 18:28 發表
乜唔係衝得越遠扣得越多咩,,,

呢個係舊版西2....
回復 支持 反對

幾好既教學wor...
令我對小西有更好既了解...唔該哂樓主~
回復 支持 反對

雖然呢個post整得幾好
不過冇增加我對西2的興趣-0-
回復 支持 反對

我隻西2吸到121。。係時侯要練下@@
回復 支持 反對

回復 9# 的帖子