打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新聞]台劇比港劇進步,台灣綜藝節目更好

5# HaNg`
近半年係差左了
因為d編劇...監製....
近排都冇睇,考完我諗最多睇2套新,1套舊
總係覺得舊野會好睇d

籃球火 聽人講已經好唔掂
9# 佐佐木太原
我亦留意到不少台劇也是由日本漫畫改編的
如果公平的說,日本的漫畫家,或者是日本人的創意是比台灣的好不少
但是在改編成劇集方面,則台灣比較優勝
台版 花樣少年少女 比 日版那套 ,於觀眾來看,他們比較喜歡台版多
而且,台灣改編了的很多也加入有質素的主題曲,插曲,片尾曲
令觀眾更受落
我亦不反對日劇好看,而且多元化,因為在過去幾年我也看過一些
例如 電車男 螢之光 <<<我認為很有意思
最近的 神掙伽俐略 亦令我入埋戲院睇

從意義方面,日劇當然帶出多一些,但在吸引年青觀眾方面
比較重愛情方面的台劇則令部分觀眾受落
回復 支持 反對

其實你們都說得對,日劇其實做d人生哲理、科學等等果d做得好好
觀眾看起來比較易明白佢做緊咩..例如加利略,1公升眼淚果d..真的不錯
日本方面的表達得很好
但是在愛情偶像劇方面那些,我個人都較喜歡台劇的,正如ming所講
台灣既偶像劇的磪令人易於產生共嗚感觸良多,包括我自已= =
不過無可否認的是,現在的偶像劇主角磪是比以前個d靜係得個樣個d好
好多...起馬演技上比以前得個樣果d好...
至於港劇真係唔得...基本上在任何類別都比不上日台的那些...看來
香港真的要把日台的好好地作參考,要改革一下...不要靜係改新聞吧= =
仲要係atv改先跟住人地改...真係人地踢一下佢先郁一下...唉..
回復 支持 反對

12# 捕風
嗯,而家d人對偶像劇要求都高左了
前幾年仲話會睇樣多
但呢兩年觀眾開始注重演技,對於一d演技冇咁好既自然會少睇左
港劇係得警察果類好d,不過我都唔覺太好
因為今次呢套都續集左兩次- -
回復 支持 反對

9# 佐佐木太原
台灣既偶像劇根本講到明係SELL愛情
有個人既說話我好深刻,好似係KKBOX果度睇到既
果時又係有人話台灣偶像劇千篇一律講愛情
之後有人話:"偶像劇的對象是年青人,在這個年幾,感觸最深刻的情就是愛情
偶 ...
Minglun 發表於 20-2-2009 02:19

愛情的確是容易令人感觸
亦容易吸引年青人
但不代表就要千篇一律
你喜歡吃朱古力 但要你日復日的不斷去吃
也會變得厭惡
我不是說這是台劇的缺點
而是台劇再進一步所需要的條件
回復 支持 反對

14# 佐佐木太原
你知道點解我回覆既時候要特別註明"偶像劇"嗎?
星期一至五,台灣各個電視台都會播"連續劇"
台灣人通常叫佢地做8點檔
呢D連續劇,真係咩劇情都有,有D仲係台語的
好多收視仲勁過偶像劇架
就好似近排岩岩播完既光陰的故事,真係紅爆
只係偶像劇專門SELL愛情,通常一個星期只播一集
我所知道既,只有幸福的抉擇呢一套偶像劇係係星期一至四夜晚10點播既
其他都係星期日,有少部份係星期五

所以,唔可以話台劇千篇一律
只可以話偶像劇千篇一律
但呢個又係佢既特色~.~
回復 支持 反對

愛情的確是容易令人感觸
亦容易吸引年青人
但不代表就要千篇一律
你喜歡吃朱古力 但要你日復日的不斷去吃
也會變得厭惡
我不是說這是台劇的缺點
而是台劇再進一步所需要的條件 ...
佐佐木太原 發表於 24-2-2009 22:29

其實,台劇亦不止有一種,一種是偶像劇,是以年青人為對象
亦有一種是以中年,或者其他年齡觀眾的

現在亞視播出的意難忘,就係以中年觀眾為主,這些有點像港劇,但不是一樣
另外,台灣電視台,如八大,中視,華視,三立這些
也有很多一至五播出,以中年觀眾為對象的劇集
在星期六,日先重點播偶像劇,所以唔係千篇一律的
回復 支持 反對

14# 佐佐木太原
你知道點解我回覆既時候要特別註明"偶像劇"嗎?
星期一至五,台灣各個電視台都會播"連續劇"
台灣人通常叫佢地做8點檔
呢D連續劇,真係咩劇情都有,有D仲係台語的
好多收視仲勁過偶像劇架
就好似近排岩 ...
Minglun 發表於 25-2-2009 03:30

好好好
我修改我的用詞
是台灣偶像劇
回復 支持 反對