[加分計劃]發表自己部腦既資料..

發表下我部未砌既機先
先講下材料︰
CPU: AMD Athlon II X2 245
M/B: MA785GM-US2H (太窮,冇錢買全固電,因身在美國讀書)
RAM: G-Skill F2-8500CL5D DDR2-1066 1GB X 4
PSU: OCZ ModXStream Pro 500W (正野黎呀! 60美金only)
ODD: M8100N 隻 DVD-RW
Case: M8100N Case
HDD: WD5000AACS 500GB + WD7500AYYS 750GB RE2 X2 (仲正呢!超平USD65兩隻,平均一隻大約HKD$255)
Wi-Fi: D-Link Wireless-G 一張
MON: 20" HP 2009m (都係見平先買)

HDD.jpg     mbcup.jpg

CPU未降壓前

CPU降壓去1.200V後(唔多準呢! 得番1.185V)

本人張Display真係麻麻,因為好少打機,4550都夠用,又平(都話我窮啦,邊買得起5系卡)

底板呢就係咁多姐,都係果句啦,冇錢買固cap板

冇時間做Super PI 同跑火山,所以係咁多姐
整體部機都行得幾快,由開始load Windows,都只係大約10秒,可能裝得唔係好多野同埋用得短既關係
配合起黎都唔錯,而且總好有本錢加硬件(因為隻火牛W都500W,計過full load都係260W,仲有140-170W淨)
可惜就係機箱限制(都話我冇錢嫁啦[打飛])裝唔到更多硬件,淨番1條PCI-E X1 Slot同埋2個SATA(用平細板下場)
唔打機都算好勁下嫁啦,用黎打機多數都係L4D2同埋CS Source,所以要求都唔係好高。
以前試過用張GTX 275玩GTA IV,真係爽到冇得彈,但一離開GTA IV就英雄無用武之地,即係咩? (垃圾囉!)
所以Display卡都係平平地夠玩嫁啦(800蚊以下啦),除非你要玩高階game或者剪片(晒氣,我都唔打機既)
唔洗錢落去Display到正常都係明智,因為你可以洗落去...............
         CPU度(買粒多D核又快D既)
         RAM(大D? 都唔洗啦4GB夠用,仲要32-bit仲係主流,最緊要快D呢!!!!)
         HDD(快D? 咪姐係買SSD,唔值,今次緊係大D啦!!:lol)
         底板(今次都唔係大D啦,大極都有限啦!! 要靚D)
         火牛(靚又冇咩用,呢個就要環保D,好力D)
         光碟機(好力D都冇用,燒一樣咁快, 要光D, 藍光嗎!)
         機箱(呢個光D就真係有用,因為會靚D,但係最緊要係靚D)
         Speaker(聲正D啦當然,拆既唔要也罷)
都講左好多野,你精唔精就睇你,唔打機,唔剪片,Display卡500以下都夠用嫁啦!!!!

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
※暗雲之雷※ + 10 美國買料好似平過香港咁>3

查看全部評分

回復 支持 反對

岩岩砌好部新機

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
※暗雲之雷※ + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

中央處理器: Intel Core i5-750
底板: AsRock P55 Pro
顯示卡: Icon HD 5770 1GB
硬碟: Western Digital WD5000AADS
火牛: 牛魔王 GPA510
機箱 : CoolerMaster RC-334
記憶體 : Super Talent WA1600UA2G9 x2

評分

參與人數 1樂點 +6 收起 理由
※暗雲之雷※ + 6

查看全部評分

回復 支持 反對

廢機唔好笑我- -
windows:win 7
cpu:Intel Pentum Dual-Core E6500 2.93GHz
火牛:Power Com(GTR)  400W
RAM :A-DATA DDR2 800 2GB
硬碟:WD 320GB
顯示卡:Intel GMA 3100
底板:AUAS P5KPL-AM EPU
顯示器:NPS N600
因為部P4已報廢..所以新砌GA

評分

參與人數 1樂點 +6 收起 理由
※暗雲之雷※ + 6 點解會買呢隻火牛既..

查看全部評分

回復 支持 反對

因為我冇錢.......遟D會換CORSAIR CX400
回復 支持 反對

CPU:Intel Core 2 Duo e2160@1.8GHz
Display card:  GeForce 9500GT 512MB DDR-2
RAM:Kingston 1GB DDR-2 667 x2
Motherboard:Intel I945GCLL Main Board
HDD:Seagate 160GB S-ATA 7200RPm 8MB Hard Disk
Power supply:2THE MAX VP350R 400W Power Supper
Case:2THE MAX R350B Case

評分

※暗雲之雷※ + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

廢機
AMD ATHlon II X4 635 processor 2.9ghz
ATI RADEON HD 5570 series
MSI770-C45 AMD 770 AND SB710晶片 MAIN BOARD
2GB  ddr3-1333 RAM
HITACHI\SEAGATE 500GB SATA2 HARD DISK

評分

※暗雲之雷※ + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

AMD Phenom II x4 B40
MSI 770-G45
Super Talent DDR3 1600 CL8 2GB x 2
SAPPHIRE HD 4770
Seagate 7200.12 500GB
Cooler Master RS460

評分

※暗雲之雷※ + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

CPU: intel core i7 860
RAM: kingston 1333mhz ddr3 2gbx2
PSU: cooler master gx650 650w
ODD: lg 24x dvd
Case: cooler master c590
HDD: seagate 500gb
Display:Inno3D Geforct GTX465
m/b:gigabyte p55a-ud3

old one:
CPU: intel pentium4 2.93ghz
RAM: kingston ddr2 800 2gb
ODD: nec 22x dvd
Case: gtr
HDD: seagate 120gb