查看: 23534|回復: 64
打印 上一主題 下一主題
收起左側

簡單和日本人交易的方法

簡單和日本人交易的方法...

玩日巨總要賣野...
平野就冇問題...
要用銀票同人地交易就唔知點好...
總不能只和香港人交易...
所以..今次我教大家的方法...
只要你將d羅馬拼音(其實都係英文字)抄低打番出黎就冇問題啦...

用這個輸入法→
控制台→語言→設定→或
→新增→日文

羅馬字既打法就係將d拼音打哂出黎然後禁空白鍵....
會變成甘
禁下制係選字(通常都唔使用)

譬如你想賣件貨出去...                                          

わたしは(物品)(幾多件)つあります      
watashiha(物品)(幾多件)tsuarimasu     
→  わたしは      霊獣(の)魂        5つあります(我有5個幻魂)
→  watashiha  reijuu(no)tamashii  5tsuarimasu

あなたに売ることを望みます (期望能賣給你)
anataniurukotowonozomimasu

想簡單d可以用下面呢句(不過冇甘有禮貌)
売り 希望  (這個我不知道對不對...不過日本人好似睇得明-.-)
uri    (中文字用速成打啦)

如果對方超重...或許你超重...就用呢句...             (中文字用速成打)
にもついっばいです(荷物一倍です)     或→    重量が超過します
nimotsuibbaidesu                                            ga      shimasu

如果要人地等陣...或者人地要你等等...就係呢句
待ってください(まってください)
mattekudasai

又如果你掛賣緊野...有日本人走黎同你講..點好?
甘梗係睇下佢講咩先啦...

睇住呢個表...查下d羅馬拼音打番出黎...http://www.excite.co.jp/world/chinese/
去翻譯網查下咩意思先(上面個網7成準啦...冇可能100%既翻譯網架)

如果一睇就知人地想賣咩比你...就用呢句(中文字用速成用打)            に→ni って→tte さい→sai
ぜひほしいです 取引してください   (我想要..請交易)       或→ 私に売って下さい(請賣給我)   
zehihoshiidesu           shitekudasai                                         watashiniuttekudasai

如果想求人地(譬如賣野加價或者買野減價)
お願いします
onegaishimasu

如果想問人地幾錢得唔得
780mできますか? (7億8可以嗎?)       或→780mいいですか?(7億8好嗎?)
             dekimasuka                                                  iidesuka

問人地賣幾錢
おいくらですか?(多少錢?)
oikuradesuka

最後...買左野或賣完野要講多謝(人地講邊句你就答番邊句..因為程度不同)
どもです         或→ありがとうございました
domodesu                               arigatougozaimashita

如果人地已經打左多謝...你可以講番
こちらこそ(彼此彼此)
kochirakoso

最後的最後...如果有要問問題想知日文點講...就係到問啦....
如果有d咩打錯打漏冇講到...請通知我...

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

評分

參與人數 4樂點 +35 Bravo! +2 收起 理由
__維他` + 1 好有用>
qqkin359 + 1 個post好有用wo
peterlam33 + 30 經驗分享
♀皇者♂風範☆ + 5 熱心協助

查看全部評分

回復

你貼親既都係好野黎@@回左先
回復 支持 反對

支持你! @@
同日本人買賣,真係幾膽戰心驚下 -_______-
有次同日本人買完野我主動同佢講ありがとうございました
跟住佢講番句野黎回我,但我睇唔明,跟手去excite打出黎查番
意思大約係彼此彼此/大家咁話  XD
回復 支持 反對

真系吾讚吾得..!! 好波你系得既=]
回復 支持 反對

但係我唔明點樣可以係遊戲入面打....
出面就轉到...入面就唔知點轉
回復 支持 反對

但係我唔明點樣可以係遊戲入面打....
出面就轉到...入面就唔知點轉
1123560 發表於 24-1-2010 16:21

Alt+Shift就可以轉日文啦
回復 支持 反對

但係仲要出番去點手寫...
有冇方法係遊戲入面點手寫?
回復 支持 反對

但係仲要出番去點手寫...
有冇方法係遊戲入面點手寫?
1123560 發表於 24-1-2010 22:55

你抄低d羅馬拼音就甘打入去就得啦
回復 支持 反對