查看: 12609|回復: 10
收起左側

係咪唔識得表達.......所以先俾人恰呀!!!!!

細佬係Freelance 化妝師,本身都接下Job 都搵得到兩餐食,前排個巴打介紹佢去佢個FD到做 Part Time,
要有Job 先有錢收 ,
不過行規都係咁 , 入左去先知原來係惡夢的開始!!
一入去佢話冇咩Job 做 , 咁諗住靠下D Freelance Job 做下唔會死 ,
點知個條友要隨時Standby 係公司...話如果佢地去唔到個d Job 隨時就叫佢去頂...如果唔係就冇嫁啦....
吊...心諗...唔係一早安排既咩??
不過冇計鬼叫細佬冇野做咩.....
點知個條PK 愈來愈過份!!!本身都係返 4, 5, 6, 十至六.....點知又要我細佬等到其他人返到黎先可以走.....
搞下搞下去到 8 點.....尼d都算
佢個老細最人渣嘅係....開會又唔係開會!
次次都磨左成幾粒鐘條友先話去食飯開會!!! 磨到夜晚11 點先開會.....
細佬都算勤力,冇野做嗰陣,諗住自己練下妝啦,點知佢個衰人老細又話佢偷懶....
仲成日叫佢去洗廁所, 抹燈....連水電都要做埋!!
頂, 仲要冇人工嫁囉!!
講起人工我仲火!!! 上個月佢接左幾壇野!! 月尾諗住都有d糧 出下!!  
條友竟然同佢講其中一壇冇得出...成差野扣起左!!!
月頭有個鬼婆客上去化妝, 咁岩冇人就細佬接左...
咁做得呢行個個墨水都唔係話好多但係勝在敢講...佢只可以用佢僅有既英文同隻鬼溝通 ,
隻鬼都冇咩仲好滿意個妝...點知個叻叻竟然同細佬話英文屎所以要扣佢錢!!
你唔好扣晒份糧!!痴線架!!!
回復

痴線!!!! 唔辭職都對唔住自己啦....
咪當休息下囉, 再唔係咪叫佢讀下書, 化妝依行都唔做得耐啦!
回復 支持 反對

樓主又唔駛咁嬲,尼D工做唔做都擺啦,搵過第二份,東家唔打,打西家,
再唔係就搵d野讀 http://svt.hkct.edu.hk/details.php?id=405 識多d人,做freelance最驚接唔到客啫,咁就唔驚接唔到啦!!
回復 支持 反對

樓主又唔駛咁嬲,尼D工做唔做都擺啦,搵過第二份,東家唔打,打西家,
再唔係就搵d野讀  識多d人,做freela ...
chengmay68 發表於 13-11-2010 11:50

唉! 依家搞到細佬勁灰... 搞到佢都唔敢搵野做!
我都支持佢轉行ge, 講真真係好難搵食!
回復 支持 反對

唉! 依家搞到細佬勁灰... 搞到佢都唔敢搵野做!
我都支持佢轉行ge, 講真真係好難搵食! ...
xpuiyi 發表於 15-11-2010 15:01

轉下環境,其實對佢都好d,因為如果困死一個環境,對佢黎講,係一個唔健康嘅發展!!
回復 支持 反對

轉下環境,其實對佢都好d,因為如果困死一個環境,對佢黎講,係一個唔健康嘅發展!! ...
chengmay68 發表於 15-11-2010 15:33

無錯,唔轉嘅話,被人玩會好d咩,我就唔會咁做,
轉換下工作環境,對佢嘅人生閱歷,都好有幫助!!
回復 支持 反對

比我就走啦...!!
咁比人恰法
份工仲做黎做咩...?
回復 支持 反對

自信好重要
回復 支持 反對

走人la
回復

咁無良既工係我就踼炮唔撈
回復 支持 反對