打印 上一主題 下一主題
收起左側

[疑似挑釁] 佛教證同性婚姻

第一
資料顯示數值一直很平均的在3~10%
並沒有變多, 時多時少那是因為有部份人是隱性
並沒有公開

第二
...
Nuoer.S 發表於 24-6-2012 23:28

不可理喻,在和人辯一個問題前不先了解問題。
鑑定完畢,這種人無需要和他再說甚麼。

看到那句「有知之唔做係要做戀人」已經笑了,
並同時知道那人的腦袋並不能轉彎。

同時獻上這片段給ns
回復 支持 反對

看到那句「有知之 ...
烈女 發表於 25-6-2012 10:37

呢個我睇過...
有無睇過最近出果本「我們的同志孩子」?
回復 支持 反對

呢個我睇過...
有無睇過最近出果本「我們的同志孩子」?
Nuoer.S 發表於 25-6-2012 11:08

書?冇睇過。
回復 支持 反對

書?冇睇過。
烈女 發表於 25-6-2012 11:09

應該係上個禮拜出左
小童群益會(性向無限計劃)推出既
我都訂左本@@
回復 支持 反對

第一
資料顯示數值一直很平均的在3~10%
並沒有變多, 時多時少那是因為有部份人是隱性
並沒有公開

第二
...
Nuoer.S 發表於 24-6-2012 23:28

1. 我就係驚有太多隱性ge 同性戀

2. 富裕國家後代較少, 貧困國家後代較多--->貧富懸殊加劇

3.已發展國家人們權益比較受保障呢點我認同
但係我反對同性戀透過代母產子, 既然你係同性戀的話點解又要生仔?
同性戀就要有心理準備唔會有子嗣

4. 的確有人天生係同性戀, 呢D人就算la, 佢地可能都唔想天生係同性戀
但係我反對後天ge 同性戀
資料顯示天生係同性戀ge 人係少過後天係同性戀ge 人好多, 如果佢地o係人為可以控制下仲搞同性戀的話就有問題.

btw 又係呢句, 其實同性戀呢個議題純粹係value judgement.
冇分對與錯, 不過我o係度share 下我呢個反方ge 睇法而已.
同埋都多謝你話比我聽咁多同性戀ge 資訊.
回復 支持 反對

看到那句「有知之 ...
烈女 發表於 25-6-2012 10:37

冷靜D, 我只係講下我ge 睇法姐, 唔通我share 下我ge 睇法都係不可理喻?
唔通毎次同人討論一件事之前都要了解問題咩?
同埋你可以唔同意我ge 睇法, 但係你咪當我學下野, 聽下同性戀正方ge 回應.
最重要ge 係你唔可以單憑一句說話就話人地腦袋並不能轉彎
正如我回Nuoer ching 講過:
同性戀呢個議題純粹係value judgement.
冇分對與錯, 不過我o係度share 下我呢個反方ge 睇法而已.
回復 支持 反對

1. 我就係驚有太多隱性ge 同性戀

2. 富裕國家後代較少, 貧困國家後代較多--->貧富懸殊加劇

3.已發 ...
一人力 發表於 26-6-2012 19:34

第一
最實際既方法就係自己身邊既人
我相信唔會真係有咁多同性戀係你身邊?

第二
個問題又黎啦
點解後代會同貧富懸殊有關?
兩者根本0關係

第三
點解因為我既性取向就要比你剝削我有子嗣既權利?
我唔相信國際人權法限有限制性取向唔可以有子嗣

第四
無論天生之後天, 呢個都係個人既取向
我見唔到有咩問題
唯一見到既就係你係到明言歧視

呢個問題唔單純係value judge
而係因為有太多好似你地呢種唔了解同性戀
而盲目因為傳統而反對既人存在
令到我地好多既權益受到剝削
例如 性傾向歧視條例
就連之前既家暴條例都係我地好辛苦咁過五關斬六將先爭到返黎
回復 支持 反對

第一
最實際既方法就係自己身邊既人
我相信唔會真係有咁多同性戀係你身邊?

第二
個問題又黎啦
點解後代 ...
Nuoer.S 發表於 26-6-2012 20:02

1. 我冇姐, 唔代表其他人冇
可能我身邊都有D隱性同性戀

2. 富裕國家後代較少---> 更少有錢人
貧困國家後代較多--->更多冇錢人

3. 雖然國際人權法限冇限制性取向唔可以有子嗣, 但係同性戀可以有子嗣好明顯違反自然定律
你簽名話: 地球總共有超過450個物種有同性戀行為, 而有反對同性戀行為的卻只有一個物種, 誰才是更不自然的?
但係我又想反問一句: 有同性戀行為的物種入面, 有幾多種可以有子嗣?

4. 又係o個句, 毎個人ge 價值觀都唔同, 我唔會將我o個套強加於人地身上
至於我都講過歧視係過份偏激.

至於社會上對同性戀仲未有共識ge 睇法, 所以呢個議題要暫時將佢歸類為value judgement.
但係我相信如果同性戀係合理的話將來一定會為社會所接受.
儘管看看將來社會接唔接受同性戀
回復 支持 反對

1. 我冇姐, 唔代表其他人冇
可能我身邊都有D隱性同性戀

2. 富裕國家後代較少---> 更少有錢人
貧困 ...
一人力 發表於 26-6-2012 20:53

第一
就算有, 咁又點?
有同性戀有咩問題?

第二
呢個係本末倒置
要解決問題應該由分配方面入手
而唔係從人口入手

第三
西班牙有動物園的同性戀企鵝
「收養」了一隻企鵝

第四
但係同性戀可以有子嗣好明顯違反自然定律

如何違反? 你咁講法
人工受孕應該取消, 醫學科技亦應該取消, 大家應該只能順產而不能開刀
因為開刀是人工科技不是自然定律
回復 支持 反對

第一
就算有, 咁又點?
有同性戀有咩問題?

第二
呢個係本末倒置
要解決問題應該由分配方面入手
而唔係從 ...
Nuoer.S 發表於 26-6-2012 21:00

1. 我冇話過有咩問題

2. 我想表達ge 係同性戀都有份影響貧富懸殊
唔係想討論解決方法

3.我冇話收養有問題

4.人工受孕主要係幫D不育ge 人, 人地係先天有問題, 所以用醫學科技幫佢地係冇問題.
至於順產方面, 人地起碼都係有BBo係個肚入面
但係同性戀請代毌係無中生有wor, 性質上唔可以同人工受孕, 開刀相比
所以我認為同性戀要接受冇子嗣呢個事實
回復 支持 反對