打印 上一主題 下一主題
收起左側

高中BAFS利與弊-小弟諗住讀

bafs有分<會計>或<企管>

但兩個選修部分 都要讀必修
必修有3本書  營商導論,會計導論,個人理財
基本上 呢3本書都唔算難讀 只係有2本特別多野記姐

如果你記性好 吹水能力強
我建議你讀<企管>單元   人力資源、市場推廣(仲有1本書,但唔記得左)
<企管>有一個特點 就係好似LS咁 但係要背野(係好多野背)
只要你有返咁上下記性+吹水能力 <企管>係會較好讀

至於<會計>單元
如果你連f4既[會計導論]果本書既知識/概念 都分唔清
建議你都唔好揀會計 因為會計一係高分,一係低分
考既唔係背書 而係你概念上清晰與否
如果理解能力欠佳 你只會讀得好吃力
同埋如果你係用英文學+考 請確定自己有能力以英文去理解每一題題目想說甚麼
因為會計既題目基本上係無新意 只差在你識唔識去解得明條題目

講多少少
f4+f5頭1~2個月  通常係教必修部分
仲有 bafs既範圍都幾廣闊下 出到去考試 題型可能會有驚喜

ps 個人領會

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
刺客先生 + 1 我很贊同

查看全部評分

回復 支持 反對

讀唔到phy chem bio 就唔好咁衝動揀啦f,3 果陣
首先你讀combined science, 同玩命冇咩分別
combined science 就算係DSE 有5 級都冇用
因為冇大學認受
bafs 呢d 上到大學先讀都唔遲
bafs 冇得比你揀讀accounting or management
係學校幫你揀, 多數兩樣一齊讀哂
同埋bafs 係讀AL 既野, 你覺得自己有能力讀既咪讀
仲有你特登留班讀bafs, 根本係曬時間
所以我係你寧願drop bio 或者phy
chem + bio 都幾多出路
你寧願讀兩科都唔好留班讀bafs
回復 支持 反對

讀唔到phy chem bio 就唔好咁衝動揀啦f,3 果陣
首先你讀combined science, 同玩命冇咩分別
combined scienc ...
kenny1545 發表於 9-7-2012 22:50
兩樣一齊讀哂

必修部分? 冇選修部分?
回復 支持 反對

必修部分? 冇選修部分?
刺客先生 發表於 9-7-2012 22:52

呢方面我唔清楚, 聽d 師兄講就係咁
回復 支持 反對

呢方面我唔清楚, 聽d 師兄講就係咁
kenny1545 發表於 9-7-2012 23:02

可能你個間選修係學校揀
回復 支持 反對

可能你個間選修係學校揀
刺客先生 發表於 9-7-2012 23:04

不過其實依家d 學校, 為左令你各方面都平均
會逼你讀哂, 同埋聽講讀既野都係好難
背野or 計數唔係勁既, 真係不如唔好揀
回復 支持 反對

不過其實依家d 學校, 為左令你各方面都平均
會逼你讀哂, 同埋聽講讀既野都係好難
背野or 計數唔係勁既, 真 ...
kenny1545 發表於 9-7-2012 23:13

而家搞到半科好 半科炒= =
中四就兩邊一定要讀哂
中五中六可能會focus一1邊
回復 支持 反對

bafs有分或

但兩個選修部分 都要讀必修
必修有3本書  營商導論,會計導論,個人理財
基本上 呢3本書都唔算難 ...
鴻- 發表於 9-7-2012 21:04

我就係會計低分到貼地嘅例子
如果我學校係揀企管,我起碼升1~2個lv先
回復 支持 反對

我有fd留班將bafs 轉左
都有大部分因為bafs唔合格而要補考
你自己諗=_=
我emi school黎
回復 支持 反對

我都有讀bafs
樓上有人分析左課程
雖然而家未推行sba
但我學校就同我地做左個mock sba
內容關於組員掟本出黎開一個攤位仔
其他學校唔知
我學校就要求我地響家長日整一個小賣檔

好玩在於可以體驗營運生意
亦可以將平時學到o既野用返出黎
例如management o既分工
同埋work out返個final a/c
完左成個project就要做口頭report同交返份business plan
回復 支持 反對