打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手DIY電腦一問!

最近我收到屋企人既柯打用3000$左右 DIY部文書電腦
我都上網搵左好多資料

各位師兄幫手睇下我個List睇下有冇野可以執執
Intel Pentium Dual Core E5700
Gigabyte   GA-EP43T-S3L
Seagate   ST32000542AS/Western Digital 5002ABYS
A-DATA Technology   ADATA 4GB DDR3 1333 DRAM 240pin Desktop
Corsair CX500 V2 — 80 PLUS® Certified Power Supply
CPU風扇同埋Chassis希望各位師兄推薦一下
DVD機就本身用得 唔洗再買

嗯...係咁多先 唔該各位師兄
回復

你果D CPU同底板應該冇新貨喇....張LIST幾耐之前= =|||

火牛唔好用CX500,CX系列易出事
RAM的話可以既話唔好買ADATA...雖然本身冇乜問題,但第一萬一轉左做MSI底板既話就有機會撞左著唔到機定唔知點,總之就會奶野
回復 支持 反對

你果D CPU同底板應該冇新貨喇....張LIST幾耐之前= =|||

火牛唔好用CX500,CX系列易出事
RAM的話可以既話唔 ...
s15ooooo 發表於 25-3-2013 22:31

其賓張list今日先執....我見咩平執咩...
如果係咁...
CPU用
Intel Pentium Dual Core G2020 Ivy Bridge (2.9GHz, 3M Cache, LGA 1155) CPU BOX 盒裝
底板用
ASRock H61M/U3S3 H61RAM用
TEAM Elite DDR3 1600MHz 4GB Ram 連散熱片
火牛用
ANTEC NeoEco 400W 80Plus Bronze 火牛仲有呢...硬碟應該用HDD定SSD好??
咁樣會唔會好D? 其實我仲要幫屋企人買埋隻正版WIN7
回復 支持 反對

其賓張list今日先執....我見咩平執咩...
如果係咁...
CPU用
Intel Pentium Dual Core G2020 Ivy Bridge  ...
小炳 發表於 26-3-2013 01:49

0,03千仲要正版WINDOWS...緊係HDD算..平D丫麻

CPU:AMD Trinity Quad-Core Athlon II X4 740 3200GHz APU Processor [Socket FM2] AD740XOKHJBOX 盒裝
HK$ 523

MB:ASRock FM2A75M-DGS AMD A75 Hudson-D3,DDR3,Socket FM2, USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
HK$ 540

SSD:WD Black WD1002FAEX 1TB SATA3/64MB HDD
HK$ 652

RAM:TEAM Elite DDR3 1600MHz 4GB Ram TED34GM1600C1101
HK$ 212

POWER:ANTEC NE400C-BR NeoEco 400W 80Plus Bronze 火牛
HK$ 388

WINDOWS就大概7舊
回復 支持 反對

0,03千仲要正版WINDOWS...緊係HDD算..平D丫麻

CPU:AMD Trinity Quad-Core Athlon II X4 740 3200GHz APU  ...
s15ooooo 發表於 26-3-2013 08:26

如果係師兄依個list同埋價錢應該去邊度買?黃金?
回復 支持 反對

如果係師兄依個list同埋價錢應該去邊度買?黃金?
小炳 發表於 26-3-2013 14:41

我E個價係跟旺電JUMBO的
回復 支持 反對

我E個價係跟旺電JUMBO的
s15ooooo 發表於 26-3-2013 18:21

o....唔該師兄!! 我同屋企人傾傾先!
回復 支持 反對