收起左側

第3次monitor問題

第三次發貼
睇中幾隻22"
幫手揀揀
AOC 22" i2267FwH LED Monitor (16:9,50000000:1,5ms,VGA,HDMI*2,Spk) -- IPS Panel     HK$ 1120
ASUS 22" VS228H LED Monitor (16:9,50000000:1,2ms,VGA,DVI,HDMI)                          HK$ 899
BenQ 22" RL2240H LED Monitor (16:9,12000000:1,2ms,VGA,DVI,HDMI) 白色                  HK$ 1090
BenQ 22" GW2250HM LED Monitor (16:9,200000000:1,4ms,VGA,DVI,HDMI,Spk) - VA Panel HK$ 980
我睇係佢上唔上到FULL HD同有冇HDMI
到e家我都唔知IPS係乜黎
ummmmmmmmmm
反應時間?
回復

4隻都可以去到1920x1080 full hd

以Panel分析
第1隻係IPS,第2-3隻係TN,第4隻係VA

IPS反應時間最慢5ms....其他包括色彩可視角度都非常好,簡單D講色準但需要畫面快既時候有機會有D殘影

TN係最平最普遍既..反應時間都唔差2ms

VA係對比度較高..即係最白同最黑分得好清楚,不過反應時間都長到4ms

個別型號分析
第1隻aoc ips..做到好簿..如果你係粗人要小心d..因為撞一撞就爆panel(人為)
第2隻好普通
第3隻係白色
第4隻有喇叭
全部都有VGA,DVI,HDMI..第1隻有2個HDMI
回復 支持 反對

4隻都可以去到1920x1080 full hd

以Panel分析
第1隻係IPS,第2-3隻係TN,第4隻係VA

IPS反應時間最慢5ms.... ...
※暗雲之雷※ 發表於 26-7-2013 16:25

多謝分析
and then
5ms同2ms肉眼上睇唔睇得出分別?
回復 支持 反對

e家睇落BenQ個GW2250HM唔錯
考慮緊入唔入
回復 支持 反對