打印 上一主題 下一主題
收起左側

樂古命不久矣

睇住佢興起
睇住佢沒落
UID 10000以下既元老級會員都唔見多個
回復 支持 反對

我岩岩隔左年又返黎睇下,點知又係見到個咁樣ge post,都唔知係咪應該笑xd...

其實我無咩點留意呢到d game 版...其實係咪果d版都無左人流?

我見論壇統計果到, 其實人流係同以前相若...甚至比10,12年,06,07年大部分時間多...
但帖數就真係由06,07年, 每月廿幾三十萬個...跌到十幾萬,
再去到12年起九萬八萬去到一二萬..再跌到今年10月八千幾個...

以前就真係好多高小中學生會響到聚埋一齊, 三唔識七討論,發揮左forum的功能...
以前個個forum的板規都差唔多樣, 去親邊個都會認真留留意下個規矩....
但無奈係..人大左就會覺得有d rule係回想起有點低能...
就好似"posted"要被罰, 明明無咩人流ge版,限人地share野(即係限開帖數目), 再勁d,竟然有心人會限埋回幾多個回覆,
雖然有d有心人或有心做野的版主係或多或少都可以令到個區旺,make下noise...
但日子久左, forum有d野就要變下, 有d版主底高層人士, 長期用同一方式做野,
突然間無左d新血或接受佢地,去replace下, 版主仔響forum d大動作無以前咁大...
好難有堆人會keep住傾落去...

-----
講真...我都好似係響到傾到10,11年先走...一至都唔會上高 登...係有時人地share過黎先會禁過去睇...
除左呢到,我就係會同其他網友響一個細壇維持聯絡...呢個forum同nakuz一樣..都係由我2002~2003年開始有上網就一直用落去...
認真...我自己10年先認真開始用fb....響fb未普及次前, 果時華人社會未有太多人接觸fb..我係接觸過,但果時個感覺就係似外國18+交友網咁...係10年因為一堆舊朋友要聚舊先認真要接觸fb

果時我覺得forum有佢存在價值,係因為有時我地唔同人留言回覆討論一樣野,我地都可以by topic咁搵得返...
但fb唔係...fb d野變得好鎖碎,深入的少,當然而家係有...但fb的"快捷方便"令唔少講野的人唔一定理性,話題一變壞左,氣氛唔似得forum咁有得轉返正...所以forum有返d rule係好...

但forum沒落係變得不懂得因時制宜...
回復 支持 反對

好耐無上來了
回復 支持 反對

個話題足足講咗5,6年
回復 支持 反對

無手機版真係咁差咩
個MON咁細 拎住部機都覺細
傻乂小風 發表於 24-11-2014 22:55

出街下下捧住部notebook/平版?
回復 支持 反對

又無online game玩 ....
回復 支持 反對

我都好耐都無睇樂古了 有時會按下 睇下有啲咩
我漸漸無玩樂古係改了介面之後
之前等級個到仲有幾條龍個陣 樂古仲好旺
但慢慢就少人了 依加樂古仲要好多廣告
彈全頁廣告都幾煩
我部機又唔係勁
好多時都輕一輕機...
所以都減少上了
回復 支持 反對

本黎都只係睇post唔回
依家新帖出得少 連睇都無睇咁濟._. ...
回復 支持 反對

同意online game少人玩左令樂古式微 作為巨商玩家 以前一諗巨商少不免就會諗起樂古 基本會自動連結
但依家巨商唔掂 樂古一樣 樂古係我少數認真會留言同開post既論壇 其他我都係CD room
可以的話真係希望巨商可以多返人流 而樂古多返post 唔好再來來去去都係得幾個人 再次熱鬧返
因為呢D都係唔少人學生時期既珍貴回憶
回復 支持 反對

很久沒回來冒個泡……哎……
回復 支持 反對