查看: 36947|回復: 160
打印 上一主題 下一主題
收起左側

拳法討論區

關閉 [複製鏈接]
大家可以在此發問你對拳法的意見及問題

[color=red]這帖子是由 Anson 管理人員從 =墨香Online 官方合作= 版塊移動到 =墨香Online 職業棧= 版塊的[/color]
回復

拳係玩一擊的不是玩力
回復 支持 反對

Originally posted by eddiesit at 2006-9-11 23:04:
唔該你地c下呢段野~有人post過~呢d先係做一個真正拳手既野---[轉載]

玩拳呢個職業既人真係唔多 不過我本人就覺得拳係一個唔錯既職業
以下係我玩左拳一排所得到既心得 希望同大家分享

玩拳之前 必須明白以下 ...

但係比你暈到人,,一d力都冇,,用哂條mp都未殺到人啦
回復 支持 反對

我想請問37lv拳套無加無強大約值幾錢?
因為尋日我打搶兵時打到....但又唔見有人賣~ (em72)
回復 支持 反對

d人話+力無咩用,咁應該點+點啊???
回復 支持 反對

好試過啦~
回復 支持 反對

唔該你地c下呢段野~有人post過~呢d先係做一個真正拳手既野---[轉載]

玩拳呢個職業既人真係唔多 不過我本人就覺得拳係一個唔錯既職業
以下係我玩左拳一排所得到既心得 希望同大家分享

玩拳之前 必須明白以下道理+附合以下條件:
1)拳 99.99% 秒唔到人 如果你想玩秒人 不如去玩刀/劍/槍算
2)做一個出色既拳必須壓等 唔壓等 就會比其他職業更廢
3)最好有舊人/有信得過既朋友識合成強化 唔係通常會因為唔夠勁而打得辛苦 最後放棄
4)玩果個人要有忍耐力 拳攻低係正常 打怪慢 打技點慢 乜都比人慢 不過忍到就得

過左重重難關(汗) 終於黎到正文:
先講加點:
好多人話拳加點 2力2體2心/3力2體1心/.......... 其實全部都係廢話
人地件件加9神裝 點加都勁 加點最緊要睇自己有咩裝 冇裝就乜都假
不過一般黎講 拳加點既比例就係 體>心>力
點解唔係 力>體>心
因為拳本身低攻 與其點加力都追唔到人地 倒不如發揮自己另一面
做一個戰鬥力比其他職業持久既拳手

講完加點 講學技:
●野球亂舞/分筋錯骨→其中1招 先講2招有咩好壞
※ 野球:有暈人效果+擊退 不過會出玩一個問題 就係有d怪俾你中暈左之後 自己唔識行返前俾你    打 要出多招
※分筋:高攻過野球 不過冇效果
所以其中1招就夠
●闖少林/如封似閉→又係只要其中1招
※少林:有暈人效果 技能等級高的話可以不斷暈倒敵人 簡單d即係屈機
※如封:擊退效果 可以有效地避免怪物接近 同人比武時可以避免對手出近攻招數 例:華山,少林 呢招攻擊力都幾高
●吐納法
※回血專用 加埋拳手高防多血 可以算係敵人既惡夢 層數愈高愈好
●金鐘罩
※加防專用 對於大部分職業 防係好重要 呢招一定要練好
●紫霞真氣+紅蓮吐焰/寒冰真氣+雪燕歸巢→都係其中一招 (建議學 唔學都冇所謂)
※紫霞真氣+紅蓮吐焰: 火係內功招數 紫霞真氣可以令紅蓮吐焰威力提高 而紅蓮吐焰可以幫助範圍技細的拳手引怪 對於低攻的拳手 紅蓮吐焰 都可以算係比武時一招王牌招數 能夠無視對手防禦力 為對手帶來重創
※寒冰真氣+雪燕歸巢: 水係內功招數 寒冰真氣可以令雪燕歸巢威力提高 雪燕歸巢可以算係見到紅人時的好幫手 如果開紅果個人比你低lv 可以用黎定佢 等你慢慢打 如果佢係高lv 你定左佢次後可以走佬 呢招用黎開紅殺人都唔錯(不過我唔建議開紅殺人 因為殺左人有惡名 壓等時會爆裝跌技) 比武方面 呢招都算係拳手的一把寶劍 可以 無視對手防禦力 為對手帶來重創
→→→學內功唔駛刻意加心 內功攻擊力只要有勁介子就會高 對於任何職業都有好處 (但係好多人都唔學 都唔知點解 冇人話學左就會變法師 就算俾人話係法師咁又點 勁就得)

特技方面:
●拳術(必學)
※升呢招可以增加用拳時的攻擊力 雖然升左呢招拳手攻擊力都唔會高得去邊 不過多少少就有多少少的好處
●防禦力(必學)
※呢招唔駛多講就係加防 對任何職業都有用
●打坐(必學)
※呢招可以加快打坐速 對於多血的拳手 呢招最少要有15級
●木內功(可不學)
※呢招可以增加吐納回復量
●火內功/水內功(可不學)
※增加對火系/水系內功抗性+攻擊力 如果本身想用水/火內功打怪就好有用 打法師時 呢招都可以減輕法師帶來的傷害

↓學好技可以去升lv↓
一開始就解下新手任先 有錢又有技點拎 解到夠錢學野球亂舞/分筋錯骨+闖少林/如封似閉就得
跟住自己升到上17lv又得 搵人帶上17lv又得
一路升lv就會有錢 快快手手學埋其他未學d技啦
跟住就要開始漫長的壓等之路

※知咩係壓等的玩家可以唔睇下面呢段野:
→先定目標 例:野球6v+如封8lv+.....
→由0%升到9x% 唔好去到太盡 最好唔好過95% 廢事發生意外
→跟住就死得 係 冇睇錯 死得 先放返d裝+錢入倉
→再去搵返幾隻怪做朋友 叫佢地幫手打死你 等你跌下經
→跌到差唔多5%就要計定數 唔好跌得太多經搞到跌lv
→再升返上9x% 又要死過
→又再升返上9x% 又再死過......
→...............
→直到覺得自己壓夠等
※謎之聲:點解要壓等? 我就咁升都得啦 壓等又哂時間又冇用。
※答:壓等可以升武功等級 令自己在日後升lv時更快 不用成日死 最重要係可以打到好多好多技點 令自己更強。 我自己親身經驗: 我17lv壓等都會成日經過王陵門口 因為要落密室打技點 有時得閒都會搵d都係著17lv裝的人比武 95%都會贏 贏完通常都會有人問我幾多lv 我就答17 不過有70%人都唔信我 要我組左先信 大家都係17lv 佢地打我扣個位數字 我打佢就拳拳到肉 呢d就係壓力 壓等的力量

好多人話17lv壓等打羅羅 其實羅羅只係岩部份的職業用黎壓等
羅羅識遠攻 絕對唔適合拳手打
我建議大家先係王陵門口升技 隨著慢慢壓等 可以打到好多錢
錢就可以用黎收裝+武器令自己更高攻 更高防
壓等壓到自己夠攻夠防之後 就可以入去搵刑天玩
17lv打刑天 有130技點 如果大家覺得刑天都唔夠勁
可以入密室打催命鬼 140技點一隻 多到冇得再多
如果有朋友一齊 可以打埋雙斧刑天+催命鬼
打技點都好快 不過升lv仲快= =" 打唔夠半個鐘又要壓等
打王陵同密室都會打到好多錢同石 錢就可以用黎收定25lv+4武器+鞋
為下一個階段壓等做準備 如果本身件17lv衫+頭都算勁 可以唔駛再收21衫+頭
唔夠勁就搵朋友幫幫手(利用) /自己合件好野
就係咁日日打下王陵+密室 得閒比下武+吹下水
咁就達到壓等目標 完成第一次壓等階段

完成第一次壓等階段 可以直沖25lv 由於之前壓過等
打密室半日升到25lv都不成問題 25lv要開始第2次壓等
一升到25lv可以先打黃河門口打錢青健 順手解任搵錢
適應左黃河門口之後 可以入去打4鬼(其實係得3隻)
打4鬼好正 出石出得好快 石打左出黎可以留返黎強武器
再唔係拎去賣都得 有錢就乜都得 收返d符黎用又得 收定更高lv eq都得
黃河都有好多高手 不妨將自己目標定高d 好似要打贏30lv法c/............../等等
打打下又到左自己定下的目標 之後可以極沖升lv
由於之前壓左2次等 升lv就會易好多
想追求更強的玩家 可以幫自己定下一次壓等 再唔係直沖上40都得

壓等之後又壓等 一定會好悶 有時就會同人比武
以下係我比武少少心得:
咁多個職業之中 我覺得最難應付的對手就係法師
睇睇我覺得拳手最大威脅職業排名
1)法師  就算幾高防都好 佢地都扣得好多 如果佢地練埋白馬 會好難打 2)拳手  少林同如封都好難搞 人地出如封 自己又出唔到少林 大家都低攻高防 好睇運
3)暗      遠攻+白馬狂miss屈機
4)劍/槍 攻擊力平平 不過3燕/風馳都好難搞 月迷出招都快
5)刀       刀 雖然高攻 但係東風唔夠遠 用雪燕加如封 可以輕易贏到(有真技另計)
6)弓       呢個職業 冇乜用 出技慢 百步又冇白馬咁勁 攻擊力都一般打任何職業都好 用內功打永遠都係最好
先用拳技扣哂對手護體 再用內功就會扣好多 (對手有抗高除外)

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
↖幻滅♂ray + 2 幫助會員

查看全部評分

回復 支持 反對

我33lv==野球4下0.01

我想玩拳+法呀= =

點+點呢?
回復 支持 反對

我而家25lv壓等拳~我學左野球同如封.內功就學左吐納,水3同金中(金中一定要學)而家9lv野球6x%7lv如封7
野球到左9lv1下0.01-.-"
回復 支持 反對

如果加4力2睇,會唔夠心打死人嫁wo
加3加2睇一心最好(冇ep)
4力一睇一心最好用
冇壓等學野球同如封就夠
可以學冰三同火三
冰三定人加如封(超好用)
火三引怪又幾高攻
拳手最好要壓等啦!!!壓左就好好玩嫁(冇禁快死)
暈到人好得意嫁
特技加頭哥行同拳就ok
回復 支持 反對