查看: 16194|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[日韓] [加分活動]期待の久的一人三首的日本歌曲&另加一首最愛*

關閉 [複製鏈接]
請各會員留意:
是次活動簡介:凡會員於此貼中...每人簡單舉三首好聽既日文歌,則可獲得5樂點,很好聽的有機會得到更多樂點..最高上限為10)
p.s:每人只限回覆一次

(如會員舉出不夠三首好聽的日文歌則完全沒有樂點加~)

另外只要會員加多一首一生中暫認為最愛的日文歌介紹..則連同先前三首好聽既日文歌的分數再增加_分(分數酌質而給,所謂[質]:歌曲介紹)10分為最高
例子如下:
           絢香 - 三日月
(呢一首歌既節奏很正!我很喜歡這首歌的鋼琴聲喔.當然不能不讚絢香的個人天份吧~就是能有充足響亮的聲線囉)

宇多田光 - Prisoner Of Love(我第一次聽佢呢首歌以經感到有愛既Feel了.太正的歌詞&她的歌喉好勁喔!)

影山ヒロノブ - 世界最後之日Heats(這首歌不知怎形容好!誇張都要的!一字記之曰:正...because 我聽左千幾次一年中.差不多每天都是聽到這首歌~_~")

♥♥♥♥♥♥最愛*L'Arc~en~Ciel - 直到世界的盡頭♥♥♥♥♥♥
                                  (我最愛的一首日本歌)
是次活動一如既往~!之前先後舉辨過的活動介紹為英文歌&本地音樂,
今次則為了吸引喜歡日文歌的會員前來此帖推介日本歌曲給各會員細聽!請各會員踴躍參與!XD
回復

oh yes~等左好耐喇:lol
大塚愛 - バイバイ
(歌曲好輕快, 歌詞十分感人, 一首令人好輕鬆既歌~!)

Tommy February6 - ♥Lonely in Gorgeous♥
(有種係宴會既感覺, 歌詞描述既係灰姑娘, 節奏又十分輕快, 十分好聽)
(Live)

Paradise Kiss Op

Tommy Heavenly6 - Hey my friend
(Tommy 既第二個style 黎, 唱既原全同february6 好有分別, 一首似英國90 年代作既歌曲, 出左咁耐都仲覺得勁好聽~!)

想搵小愛的歌...但太多都好好聽喇~

thx 版主提醒:handshake-v-
加d MV 先:lol

評分

參與人數 1樂點 +9 收起 理由
24321371 + 9 不錯!_!"我要聽聽你的最愛XD ...

查看全部評分

回復 支持 反對

Buzy - Be Somewhere(呢首歌係洛克人個OP黎_-,我比較鍾意佢D節奏,夠輕快,同埋唔知大家有冇留意到,你係聽唔到唱者吸氣聲,你可能會話Studio乜都得啦,但係香港,外國,Studio有吸氣聲大有人在,再加上呢首歌算係快歌黎,唱者可以0吸氣聲,強,加上_a MV D女好正)

絢香 - Why(Final Fantasy VII Advent Children之前的一套片,Zack死個陣播左呢首歌出黎,呢首歌音調較簡單,慢歌,但係襯到感動個氣氛出黎,Zack死個陣,Cloud係隔離,「生存下去」,個場面十分感動加埋呢首歌之後,眼淚流唔出奇架_@,一首歌可以令到聽者情緒有波動,,可能我本人比較情緒化,我諗佢呢首都算係第2首了(第1首係......),係全世界有幾多首歌可以令到我情緒有波動_v!?只係得2首,其中一首就係呢首)

Babamania - Doobee Doowop Communication(都係洛克人歌黎,結尾歌,感覺有D似LP(其實唔係太似),只係又係Rap+Rock,我鍾意呢首歌都係因為夠輕快,但突然Rock(我都唔知算唔算係,-)個下令到我有D囧,淨個Lead同埋Drum都可以做到呢種效果,幾好_@,加上個女聲vocal都可以令到我有Rock的感覺_v(雖然冇Nightwish同WT個種程度)呢首歌其實我都唔識點形容,只係又係一聽入耳個種,得閒可以聽o下_v,「戲肉」個陣真係幾似Rock_@
另帶一提_a,個女Vocal個樣似中國人,好靚_a,仲有個男唔知點解佢個Style就係唔著上衫,-Live都係咁

PS:
一生中最好聽Ge英文歌我就講到,-
日文就.....難D喇

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
24321371 + 8 字打得有心機.可惜你唔聽日文歌= = ...

查看全部評分

回復 支持 反對

#2朋友的最愛The Brilliant Green - Stand By Me係唔係探偵學園Q片尾曲喔0  0?
記憶中聽過...好似歌名係這個.囧
Lonely in Gorgeous..我都覺得好聽...Paradise kiss的OP 對吧XD

回正題 >
版主..你這個活動非常出色 GJ(茶!
偶然走過來看看...看到這POST就入來了
日文歌....實在有好多非常動聽的....
嗯...揀3首好聽呢... 都幾傷腦筋...
總不能3首都揀我最愛的arashi (爆

廢話太多...我介紹的3首 我會加入YOUTUBE LINK請大家試聽的 0 w 0(以下)

RYTHEM - 桜唄
http://www.youtube.com/watch?v=5FkgiV2ZOA0 PV版
[ 曲風很舒服..雖然歌詞提及某段戀情已經完結..但係看到櫻花景色..什麼都可以拋諸腦後..聽完會有重生的感覺?(茶 ]

Perfume - Dream Fighter
http://www.youtube.com/watch?v=FJQHIAIuQjI PV版
[ 個人很喜歡快歌的....perfume電子音重..更perfect...XD  我乘車番工時都會聽....聽完精力充沛0 3 0 有向著夢想奮鬥的感覺 ]

二宮和也@嵐 - 虹
http://www.youtube.com/watch?v=wgD3MQL_mDM 這歌沒有PV的...此是CON LIVE版
[ 這個是nino自己作詞....好甜蜜的感覺...嗯..加上nino深情演唱..正0 30 ]
++++++++++++++++++++++++++++
我的最愛...這首最愛是我loop歌最高紀錄的一首
自08年4月出碟(dream a live) 那一日起....
我一直loop了4個月...沒有聽過其他歌...
好像中了魔一樣- 0 -"
我推介過這歌比好多朋友仔聽..
佢地聽完都會愛上...
嗯..我媽都愛上左...大囧

我聽完之後..所有唔開心...擔憂喔..什麼負面情緒都全清
真的好似帶我遠走了一趟..../ w \
那歌就是...

大野智@嵐 - Take me Faraway

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
24321371 + 15 嘻~不錯喔~我又有歌聽了^^

查看全部評分

回復 支持 反對

日文歌嗎-.-我都係機鋪既鼓機聽返黎@@~我比夠4首你-.-d日文歌全都打機聽返黎

HIGH and MIGHTY COLOR - 遠くにある明かり

呢首歌好好聽但唔好打=.=

同上的band隊  HIGH and MIGHTY COLOR - DIVE into YOURSELF(個人推介呢首我諗係我畢生最好聽既日文歌,別說我井底之蛙= =)突然間想聽下HIGH and MIGHTY COLOR其他歌,發覺左佢地好有才華@@~,女主音仲好靚女tim@@~

呢首唔係鼓機,係ps2 戰國BASARA2 主題曲

小坂りゆ 大和撫子魂

呢首歌我成日打-~-

Tatsh+RayZY - Venus

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
24321371 + 12 打鼓歌我最love喔!

查看全部評分

回復 支持 反對

平時冇聽開日文歌..
因為聽唔明-.-
我所認識既日文歌,都係一個YUI FANS既FD HARD SELL比我的
不過旋律真係幾正,同埋佢把聲我幾鐘意
如果有人翻唱成我聽得明既語言就好啦....

YUI - CHE.R.RY

YUI - Life

我個人都幾鐘意女ROCKER^^

YUI - Goodbye Days

呢首旋律幾正~~

最鐘意呢首>>>
青山黛瑪 - 留在我身邊

其實我係聽左國語翻唱同改編,再去搵原唱黎聽
別有一番風味^^
[[onion_10]]
(國語翻唱:大嘴巴 - 永遠在身邊 ; 改編:梁靜茹 - 沒有如果)

評分

24321371 + 12 wow全部YUI.青黛正!

查看全部評分

回復 支持 反對

一睇動畫,就有歌仔聽...
又可以跟住隻歌仔唱xd
所以成日聽埋唔少好野~.~

中島愛 - 星間飛行

May'n、中島愛 - ライオン(好多年黎既動畫....家陣呢集係新一季(完左果隻))

伊藤由奈 - Trust you(睇高達00第2季聽返黎~.~)<<<最愛,電話都用佢做鈴聲~.~

本來想POST宇多田光最近既新歌...
不過英文歌...
所以唔算日本歌曲t.t

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
24321371 + 10 TUST YOU!

查看全部評分

回復 支持 反對

1# 24321371
L\'Arc~en~Cie-Fourth Avenue Cafe

w-inds-because of you

w-inds-pieces

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
24321371 + 5 沒有最愛*嗎?

查看全部評分

回復 支持 反對

東方神起-share the world
(海賊王最新主題曲...好聽)

KinKi Kids - Secret Code
(節奏快...加多左少少古典feel...唔錯架!!)

愛內里菜-空氣
(慢歌__聲線清晰...總括黎講...good melody)

最愛!!新垣結衣-heavenly days
(絕對好聽!!不得不聽__值得聽__最好聽埋首歌既大碟d歌......除左鐘意Otsuka Ai,亦都鐘意Aragaki Yui)

評分

24321371 + 12 新垣結衣話說拍戲都好正xd

查看全部評分

回復 支持 反對

嘿嘿- -說到日文也有我的魔爪存在(依舊沒MV存在._.我認我懶嫁)
(普通歌迷的意見而已-3-)

先來第一炮~~~~~步姐的[青鳥]BLUE BIRD(較快的歌)
嗯...呢首係演唱會隻碟收為己有的!(用詞錯誤了...)
在很前的前奏(?)並沒太明顯的節奏感~從音樂不斷提升之中加入拍子及陪奏等等
(重點我很喜歡其中的 叮叮叮 聲的細節)未到副歌的時間感覺雖然唔算係平靜~
但也不激烈~主歌連接副歌之間的幾句有層升之意~緊接副歌的前一句的尾音拉得比較得我心=3=
接後那句激昂的副歌  帶起整首歌的節奏和情緒-3-很有激靈的感覺
...到了後期有一點的平靜音樂緊接節奏加快後...又轉稍靜同時加上[和]音
再接副歌._.對比又來了...收尾的LALALA也有緩減之前激昂之勢._.
好與唔好聽這個問題... ._.這只是我個人的喜歡

第二彈---------------------又是係步姐的-----JEWEL 璀璨(慢歌)
哦呵呵呵!!!!~~~~~4首中最抒情的一首~~~~哇嗄嗄嗄!!!!
嗯嗯!再一次貫徹我喜愛清脆 平靜 的風格    (迷幻等不在此列)
整首歌的起伏比較細...鋼琴作為主音~令整首歌的清脆感覺非常突出
另外~步姐的聲線比較沉穩有力(我覺得係沉穩-口-)係呢首曲並不明顯的慢歌中
能夠突顯她的聲線...[和]音在這首歌起了極重要的作用!!!...
在平靜的曲...有點寂寞(?)的女聲加上[和]音~加上了人氣唷@V@令整首歌變得生動一點
當然...她的震音和拉音的確很吸引我@@!!!
最後一段的歌詞中  音樂反而更加細聲  靠著步姐所唱的詞來奏樂  打拍子
收尾一段鋼琴音變得大聲一點  帶點有力鏗鏘的感覺...在最後的尾音無故(?)響起來
也具備了一點點震撼(真是一點點的)=3=成首係舒服得要死的狀態下聽完= =
不過...不愛過於平靜的._.可以無視囉~~~!!!!

接下來!是第三發

中島美嘉姐姐的=============life(算快歌的了)
嗯嗯嗯(第3個嗯了)前奏!!!神奇的叮叮叮聲(這好像是鋼琴耶...)又勾起我的情意結了!(汗)
在前奏之中~接駁主歌的時候._.有點的意外~帶慢的前奏忽然轉到較急的節奏
卻又不顯突兀~帶來的只有一點的驚奇...對於我這個前奏音樂狂係比較有刺激的說
接下來的的主歌帶點輕快._.
中島較成熟韻味將這首歌演繹得有另一番的感覺與意外
但副歌的時候!!!!!卻突然變得激揚~音樂的急奏._.帶快的歌詞...
拉音後短時間再唱._.無不給我意外=3=聽前奏後很難想像會變成這樣
其中有一段歌詞較靜~再來激昂的連續副歌...心跳很快呢(迷:你丫的這是什麼的跳躍性思維!?)
收尾音樂節奏強勁...最後帶上一點輕靈感._.不失自然和特別

最愛的...是字多田光的....(我認我比較市儈= =又係天后級)

heart sation!!!!(鏘!鏘!)
雖說麻~~是光光的歌!(最新英文專輯...沒了...T_T)
但是[魚翅和魚蛋粉~各有擁(等)愛惡始終由人]...根據這歌詞...就不再說廢話
喜歡什麼呀...嗯._.係前奏的音樂比較飄(!?)清脆同快(叮!叮!叮!  ...我的情意結又來了=.=)
前奏過後與主歌的對比比較大~聽的時候會有D提神(?)耳目一新的感覺
我聽個陣冇啦啦會留心左=...=.........
後段歌詞不斷的副歌._.很得我心唷>W<(撤花)
收尾一段雖然比起其他有點激-.=同時又不失輕靈清脆的感覺
也十分自然(我覺得!!!!!)整體黎講節奏感算強~但係唔會太過吵鬧._.輕飄的感覺也不失
聽起黎可以講係舒服
光光的聲線也有力._.[和]音十分到位...十分岩我心水=3=
加上中間一段既英文._.(我諗起...抱歉柯德莉夏萍 雖說同是有英文- -但曲風卻是有N多不相同=...=)
感覺好特別~歌詞也有點意思
唔知點解有點凌晨的感覺(這是什麼形容!?)

評分

參與人數 1樂點 +11 收起 理由
24321371 + 11 光光的歌是我的最愛xd

查看全部評分

回復 支持 反對