打印 上一主題 下一主題
收起左側

神探伽俐略-容疑者X之獻身 #20轉載明報相關新聞

原帖由 mgs2089 於 13-12-2008 18:49 發表
等咗咁耐
就黎上
實在太好

睇雜誌話 湯川同內海 ge 感情
會有所交代
唔知真定假

睇左d雜誌好似冇
P.S:諗住31號前去同fd睇
回復 支持 反對

希望唔好同電視差唔多..

想有d突破@@
回復 支持 反對

想問下係咪得日文??
回復 支持 反對

原帖由 小慧 於 21-12-2008 18:11 發表
希望唔好同電視差唔多..

想有d突破@@

原來你都有睇@@
我地理科班成日傾呢套野

re hugo
我check過,係日文加中文字幕
回復 支持 反對

好 睇左

如果真係抱住睇愛既心情
我真係唔鼓勵你地去睇

成套戲我最多俾3.8/5分
回復 支持 反對

我係想睇有咩奇案
同睇電視版目的一樣
回復 支持 反對

今晚去睇^^"................

評分

參與人數 1樂點 -3 0 收起 理由
捕風 -3 0 回覆過短...又沒有個人評論意見..請補回睇

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 15# 的帖子

我覺得成套戲係花岡同石神做左主角
湯川根本做左配角咁...不過片頭一開始就好好睇
同埋片尾戈首歌唔錯.明顥地由推理片變成愛情片
回復 支持 反對

《神探伽俐略》推理可觀文章日期:2008年12月25日

[table=300]

【明報專訊】我沒有看過《神探伽俐略》電視劇集,單看日本很賣座的電影版,確是可觀的推理鬥智奇案片。使我再度覺得,目前日本流行文化懂得動腦,又有科學知識,往往構思巧妙,這方面華人電影遠遠不及。
《神探伽俐略:容疑者X之獻身》描述天才物理學教授湯川學(福山雅治),協助東京警方追查神秘命案時,與天才數學家(堤真一)鬥法,棋逢敵手而惺惺相惜。妙在一個英俊瀟灑,一個寒酸自閉,跟《死亡筆記》兩個青春高手同樣對比強烈。
不過,此片完全不像《死亡筆記》那麼魔幻化、青春化、漫畫化和奇情動作化,而是拍出細緻實感的正式推理懸疑片,改編東野圭吾原著「伽俐略」小說系列中的得獎長篇小說。對香港年輕影迷來說,這一部以文戲為主,不像《死亡筆記》那麼新奇過癮,但適合推理小說迷捧場。
《容疑者X之獻身》的命案本身很簡單,只是任何社會常見的家庭悲劇,但由於兩個局外的天才介入,就發生數學家故佈疑陣,物理學家破解難題,更重要是引起科學與感情的矛盾,因而複雜曲折起來。
全片其實以人物刻劃為主,顯出兩個天才由於性格與際遇不同,而有雲泥之別。福山雅治演偶像級教授神探,恍似天之驕子,前段示範科學實驗便很神奇。更突出是堤真一演倒霉數學家,今次扮得未老先衰,孤苦零丁,為了義助鄰居一對母女而不惜「獻身」,令人感歎。
兩天才久別重逢,通宵在陋室話舊的情景亦動人。當他倆面臨攤牌之際,一起攀登雪山,成為很迷茫的危險場面。
還有女警探柴
回復 支持 反對

我想問電視個單密室殺人係未做完定點?
回復 支持 反對