查看: 3027|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

入理大 一問

小弟英文吾係幾好 (LIST+READING 都係肥佬咁制 LIST最慘45分PASS 得2X分-.-..)
但係我可以靠SPEAKING拉番D分有6X分-.-
仲有中通識都係麻麻地 次次都係岩岩好合格-.-
數學還可以有6X
仲有選修得BAFS+中史-.-
2科考得OK 中史有6字頭 BAFS高既話試過爭1分就100分-.-
咁我想問入唔入到理大? 最低要求係咩....
仲有我D英文能力好差下 ..上堂上親英文堂就會發呆..好眼訓 完全唔係聽書咁制 但我番到屋企又唔肯店D英文 暑作都係亂對 ..  有咩方法可以提升一下...因為我真係想讀大學THX= ="
回復

英文spaeking都可以拉你去6x分?
speaking佔10%炸wo
回復 支持 反對

回復 1# 乂痴靜b乂

間間大學最低要求:
中文:3級
ENG:3級
MATH:2級[睇你揀咩科]
BAFS:C級[POLY]
如果英文差不如補現代P.Chan
回復 支持 反對

回復 3# bpcsyq1

小弟英文實在太差,假如我補p.chan 佢上堂既步驟係d咩??
    因為我英文理解程度太低... 有時連題目都會解錯~
回復 支持 反對

回復 4# 乂痴靜b乂

如果你上P.Chan嘅堂你要無時無刻狂抄notes,因為佢d skills係幫到你
問題係你自己專唔專心,如果自問自已嘅專注力ok嘅可以去報,但由於你話你英文理解程度太低
所以你都唔好去報,因為佢D課堂節奏太快兼係for英文比較好d人去報.
一係試遵理Kenneth Lau ,Vob 達人,打24744267問下佢個schedule
回復 支持 反對

回復 2# intergration

睇清楚先~~speaking有60分 佔10%咁少昨咩-.- 我好似佔20
回復 支持 反對

老實講 p chan 係有d實力果d人先補...
其實reading算係easy既卷
speaking 你同咩人做先-_-  自己學校未必準
而且speaking係真係得10%  考得10分鐘到  點佔得高%
最多咪比你係總分拉1-2分
其實想提升英文方法好簡單 亦好痛苦  睇下你肯唔肯做既姐
回復 支持 反對

老實講 p chan 係有d實力果d人先補...
其實reading算係easy既卷
speaking 你同咩人做先-_-  自己學校未必準 ...
p445hkk20001 發表於 5-9-2011 23:25

咩方法?
我肯做啊=_=
回復 支持 反對

多囉  打清文法底
睇報紙
背字
聽新聞
常作文....
當然你可以操sample paper 練skill
回復 支持 反對

你間學校BANDING幾多?
回復 支持 反對