查看: 12544|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

動漫節帖:大家覺得禁止即場出售限量版產品,利多於弊?

主辦單位以公眾安全為由
只能在網上預購限量產品
再即場取貨
以杜絕排隊黨和炒家

有關新聞連結
http://hk.news.yahoo.com/%E7%A6%81%E7%8F%BE%E5%A0%B4%E5%94%AE%E9%99%90%E9%87%8F%E5%93%81-%E5%8B%95%E6%BC%AB%E7%AF%80%E5%B1%95%E5%95%86%E8%BD%9F%E5%AE%9A%E7%BE%A9%E4%B8%8D%E6%B8%85-215510725.html
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20120613/00407_079.html?pubdate=20120613

希望大家發表意見
如果內容不夠清晰,會再作補充
正方觀點 (18)

使其他消費者有公平的機會從網上訂購到限量產品
壓抑炒風

反方觀點 (3)

展場人流及氣氛大減
參展商利潤減少
無法炒賣有關貨品

辯手:4 ( 加入 )

辯手:0 ( 加入 )
    回復

有好有吾好
    凡事都有正反兩面
    回復

失去其中一個特色
    唔少朋友因為gamania唔參展而唔去
    回復

梗係支持 整埋D排隊風氣 請埋D排隊黨真係嚇死人
    回復

我覺得禁止現場賣限量產品比較好
    坦白講年年咁多人去排隊 真心係為左買限量產品自用既人好少(大部份都係炒家)
    咁就搞到一班想買到心頭好既人買唔到
    雖然禁售限量產品會降低動漫展個吸引力
    但我都總係覺得禁止現場賣限量產品比較好
    吸引力可以靠1D活動黎增加番(例如咩咩簽名會 請明星黎演唱)
    回復

我覺得禁止現場賣限量產品比較好
    坦白講年年咁多人去排隊 真心係為左買限量產品自用既人好少(大部份都係炒 ...
    alex10220312 發表於 24-7-2012 12:11

絕對同意你
    好憎排隊黨
    回復

話說gamania不參展..我也有點意外
    不過始終影響也有點大..
    畢竟不是每個人也會跑去買那些限量
    gamania每年參展也有比賽看,有新遊戲試玩
    而我也期待那些新遊戲,,
    這次不參展..對我來說是在會場內少了一樣好物
    回復

我覺得幾好,特別呢兩年排前位好多賓賓啊,印藉人士,
    真正想買既人好多都買唔到
    回復

有好有唔好
    對於真心排個D就慘了
    但係對D炒家就GD,其實佢地咁樣炒真係害死唔少真心想排既人
    回復

對於賺錢如命既橘子唔去參展表示驚訝
    每年佢果度都係好熱鬧
    雖然除左去佢度買野之外都會行下其他展位
    但今次好少左個特色系度
    今年我都會去
    但係都應該會去得冇咁開心囉

最大既好處係我諗會冇咁迫;P
    回復